Connect with us

Hrvatska

Na HVU ‘dr. Franjo Tuđman’ dodijeljeni činovi poručnika novim časnicima

Objavljeno

-

Foto: Hina

Svečanost dodjele prvog časničkog čina kadetima 15. i 16. naraštaja preddiplomskih i diplomskih Sveučilišnih vojnih studija održala se u četvrtak na Hrvatskom vojnom učilištu ”dr. Franjo Tuđman”, a poručnički čin primilo je 60 kadetkinja i kadeta.

Riječ je o 38 kadeta diplomskih studija i 22 kadeta preddiplomskih studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo.

Osim čina poručnika kadeti su primili časnički bodež i odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Nakon dodjele časničkih činova, ranije je bilo predviđeno i prigodno obraćanje predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića koji je ispričao nedolazak neodgodivim obavezama.

U Milanovićevo ime kadetima se obratio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj koji je najmlađim časnicima poručio kako s punim pravom mogu biti ponosni na postignuti uspjeh.

”S današnjim danom postajete časnici OS RH, a država vas ovlašćuje da sudjelujete u obrani domovine i da vodite vojnike u postrojbama kojima ćete biti dodijeljeni”, kazao je.

Hranj im je poručio kako s današnjim danom ne prestaje njihovo obrazovanje te je dodao kako je uvjeren da će Hrvatska vojska s najmlađim časnicima biti još bolja.

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) brigadni general Blaž Beretin poručio je kadetima kako su njihova stečena znanja i kompetencije vrijednost koja daje prepoznatljivost i spremnost na izazove Oružanih snaga.

U 2014. na HVU po prvi puta započela su dva sveučilišna programa: Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Preddiplomski sveučilišni studiji namijenjeni su za obrazovanje budućih časnika, a razvijeni su u suradnji OSRH-a i Sveučilišta u Zagrebu. Prvostupnike nakon završetka ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Diplomski studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja akreditiran je 2018. Kada su prvi kadeti upisali studij, a završetkom ovog studija stječe se akademski naziv magistra izabranog studijskog programa i prvi časnički čin poručnika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari