Na inicijativu HDZ-a uvrštena hitna rezolucija o Šešelju na dnevni red plenarne sjednice EP-a!

0

Na današnjoj Konferenciji predsjednika političkih grupacija u EP-u usvojen je prijedlog Kluba zastupnika Europske pučke stranke o uvrštavanju na dnevni red hitne rezolucije „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“. I to na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, zajedno s kolegama iz Kluba zastupnika HDZ-a u Bruxellesu, a koju su podržali svi eurozastupnici iz RH.

Oštra osuda Šešelja 

EP će se jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država (zagovaranjem projekta „velike Srbije“ – uključujući i Hrvatsku kao članicu EU) te narušavanju stabilnosti i suradnje između susjednih država.

Cilj je hitne rezolucije osuda ponašanja i ratno-huškačke retorike optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Uspjeh naših eurozastupnika

Uvrštavanje prijedloga hitne rezolucije na dnevni red sjednice EP-a izvrstan je politički uspjeh, s obzirom da se na plenarnoj sjednici mogu naći maksimalno tri prijedloga o hitnim rezolucijama!

Danas, naime, započinje rad na usuglašavanju teksta rezolucije, a na plenarnoj će sjednici u Strasbourgu 27. studenog biti održana rasprava, potom i glasovanje. Plenković očekuje da će prijedlog rezolucije dobiti podršku većine zastupnika u EP-u.

facebook komentari