Na internet ćemo se uskoro spajati preko žarulja

0

Jedna LED žarulja od 1W bi mogla biti dovoljna za omogućavanje pristupa internetu do četiri računala odjednom, ako je za vjerovati kineskim istraživačima. Xinhua News izvještava kako su znanstvenici uspješno testirali li-fi (light-fidelity) povezivost pri brzinama od čak 150Mbps, a sve je još uvijek u fazi testiranja – ali i solidne doze skeptičnosti.

Naime, za sada nema video ili foto dokaza da je takvo nešto uspješno izvedeno pa su stručnjaci vrlo oprezni u davanju komentara na ovaj rezultat. Li-fi kao pojam nije tolika novotarija. Još 2011. je profesor Harald Haas, inače stručnjak na polju optičkih bežičnih komunikacija, demonstrirao LED žarulju opremljenu tehnologijom za obradu signala – a pomoću koje je prenošen HD video sadržaj na računalo. Upravo Haas je zaslužan za pojam li-fi, poznat još i kao VLC (Visible Light Communications).

Xinhua News prenosi informaciju profesora s Kineske akademije znanosti ( kako su pokusi izvedeni uspješno korištenjem upravo spomenute tehnologije te da žarulja opremljena mikročipovima za obradu signala može ići do 150 megabita u sekundi. Profesor Chi Nan napominje da je to brže od prosječne širokopojasne veze u Kini. Zanimljivost je svakako to što će 5. studenog u Šangaju na CIIF (China International Industry Fair) biti otkriveno čak 10 li-fi kitova.

Istraživači se vode mislima kako je oprema potrebna za današnje prenošenje bežičnog signala skupa i neučinkovita, a rješenje vide upravo u nečem ovakvom. Profesor Chi navodi kako je stopa iskorištenja energije svega 5%. Naravno, li-fi dolazi i s određenim tehničkim problemima – poput toga da u slučaju loše vidljivosti signal bude potpuno prekinut. Stoga je teško i očekivati kako će u skorije vrijeme polučiti značajniji komercijalni uspjeh.

Tportal.hr

facebook komentari