Connect with us

Pregled

Na izvještajnoj konvenciji SDP-a mogla se čuti gomila ispraznih demagoških fraza i gluposti. Naravno prednjačio je premijer

Objavljeno

-

Na izvještajnoj konvenciji vladajuće stranke moglo se čuti more ispraznih demagoških fraza, pa čak i gluposti. Naravno prednjačio je sveznajući premijer, a nisu za njim zaostajali ni drugi govornici koji su se prvi puta susreli s pomagalom popularno nazvano “blesimetar”. Naravno nije dobilo naziv prema inteligenciji ljudi koji ih rabe, no ako im to nešto znači i predsjednik Obama se redovito služi tom napravom.

Socijaldemokratska partija je u Hypo centru u Zagrebu održala svoju tematsko-izvještajno konvenciju pod motom “Red, rad i rast”. Iako ono što se tamo događalo, apsolutno nema nikakve veze sa spomenutom krilaticom, više od 700 izaslanika se barem odlično zabavljalo, jer prema atmosferi i govornicima ispada da je Hrvatska danas zemlja blagostanja, za koje su naravno najzaslužniji oni sami.

Dakle, predsjednik stranke i premijer Zoran Milanović u uvodnom je obraćanju poručio kako je “ovo bilo samo prvo poluvrijeme”, a u drugom građani mogu očekivati još bolji život. Možda je bilo bolje da mu je netko rekao kako bi većina građana predala utakmicu već na poluvremenu samo da se ista završi…

Ostali govornici su hvalili i sebe i šefa i stanicu, a neki gosti poput Vesne Pusić su potpuno izgubili kompas. Na trenutke se prva potpredsjednica Vlade histerično smijala sa svojim kolegom Zoranom, a onda bi ju ponijela atmosfera, pa se stekao dojam da se oni zapravo sprdaju sa svima nama.

Do njihove svijesti, očito, još nije došla činjenica da je ova zemlja na rubu bankrota, gladi i krize, gore nego za vrijeme najžešče velikosrpske agresije. Slučajući ih, neki neupućeni promatrač je mogao pomisliti kako se nalazi u Švedskoj ili Norveškoj, jer su vladajući odavali dojam sretnih ljudi.

Jedini koji je iz zadnjeg reda sve to tužno pratio bio je ministar financija Slavko Linić. Ne zna se je li razlog njegovog očitog neraspoloženja bila činjenica da su ga tamo svi izbjegavali i da je de facto na izlaznim vratima ili je samo bio zabrinut dramatičnim stanjem državne blagajne. Svejedno, njemu u priči o “redu, radu i rastu” nije bilo mjesta niti na pozornici niti u prvim redovima. Daleko odozada, ministar se samo smijuljio: kao da je poručivao – odoh ja dok je vrijeme….

Zato je recimo sisačka županica Marina Lovrić Merzel dobila počasno mjesto među ministrima i drugim najvišim dužnosnicima stranke iz čega se opet može iščitati kako je Milanoviću važnija bahatost i kriminal jedne lokalne dužnosnice, od samog gesla konvencije.

Kako bilo, bio je to jedan dobar tulum koji su ipak “začinili” blesimetri. Naime, govornicima je prvi puta bilo na raspolaganju pomagalo koje inače redovito koristi i predsjednik SAD-a Barack Obama. Milanović, Grčić, Hajdaš Dončić, Mimica s vremena na vrijeme bi bacili pogled na spravu koja košta oko 20-ak tisuća kuna. No, ni to im očito nije pomoglo.

U SDP-u su nam između ostalog potvrdili kako su “blesimetri” oprema Hypo centra no, očito, primjerena je i vremenu i trenutku u kojem živimo, a posebice onima koji ga koriste. Dakle neke od najoriginalnijih definicija blesimetra su da je to sprava za mjerenje gluposti, zatim da je to papir s kojeg čita Zoran Šprajc ili da je to jednostavno karakterna osobina onih koji ga koriste.

S blesimetrom ili bez njega, Milanović i njegovi sljedbenici za govornicom su izrekli gomilu besmislica i gluposti da se čovjek stvarno mora zapitati što bi tek bilo da recimo nisu koristili pomagalo. Evo nekih od najbizarnijih rečenica koje su se mogle čuti na SDP-ovoj konvenciji:

– Protekla godinu i pol dana bila je aktivna obrana pred napadima nesnošljivosti i netolerancije u Hrvatskoj, na domaćem terenu. (autor Zoran Milanović)

– Zadovoljni smo s onim što smo učinili! Ovo je bilo samo prvo poluvrijeme, a s partnerima u ovoj teškoj situaciji ostvarili smo dobru, aktivnu, otvorenu i transparentnu suradnju u kojoj su nesporazumi praktički statistička greška! (a da mu netko pomogne?)

– Ne smijemo dopustiti da ovo što smo dosada činili bude samo akcident!!! (isti autor Z.M.)

– Ne postoji čarobna formula da se gospodarski problemi riješe preko noći, no važno je da imamo jasne ciljeve i ustrajnost u realizaciji. (potpredsjednik Vlade Branko Grčić).

– Svi se moramo nečega odreći kako bismo zemlju ponovno doveli u balans i omogućili da idemo naprijed. (isti autor)

– Očekujemo investicije od 73 milijarde kuna. Možda već ove godine. (Blagi Bože opet Grčić)

– Sređivanje nereda i kaosa u financijama, te servisiranje prikrivenih dugova koji proždiru proračun ove i proždirat će i proračune sljedećih vlada, jer u vladi ne sjede supermani. (Milanka Opačić)

– Radimo sve kako bi svi zajedno uz više optimizma krenuli naprijed. (jurišna Milanka)

– Zar baš ništa ne valja što smo napravili? (malo skeptična Milanka)

– Ova vlada plaća danak neuređenog vođenja države, no to nismo uzeli kao izliku, nego krenuli raditi. (Ha, ha Hajdaš Dončić)

– Cilj SDP-a je pridobivanje povjerenja građana za još jedan mandat, kako bi nastavili započete projekte. (ministar “dajte nam još četiri godine pa će te vidjeti rezultate, a ako ih ne bude ni tada onda sigurno za osam godina” pajdaš Dončić)

– Ovo je ne samo uspješna već najuspješnija vlada koju je Hrvatska imala, iza koje su jasni rezultati koje svatko može vidjeti danas, a moći će ih vidjeti i na kraju mandata. (Vesna Pusić)

– Ne volimo populizam, plitke emocije iza kojih slijedi bijes. Ima rezultata, uslijedit će i drugi. Izabrali smo teži put, ali hodajte uspravno, nemojte gmizati! (“majko mila” Milanović)

– Idite među ljude, vratite ono što smo možda malo izgubili – srce dobrih promjena. (dramatični premijer)

Ipak na konvenciji stranke nije bilo riječi o nekim najvećim postignućima kao što su rekordan broj nezaposlenih, prazna blagajna, investicije kojih nema, afere Šegon, Lovrić Merzel, novi automobili, kolaps zdravstva, pad standarda, besperspektivnost.
– Nastavljamo dalje, još žešće!, poručio je premijer. Nazdravlje.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas