Connect with us

Balkan

Na Kosovu počinje primjena odluke o registarskim tablicama, strah od novih napetosti

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kosovo, Srbija i mirovne snage NATO-a pripremaju se u četvrtak za novi val etničkih napetosti, nekoliko sati nakon što je Priština objavila da će oko 50.000 etničkih Srba na sjevernom Kosovu imati dva mjeseca da srbijanske registarske oznake zamijene kosovskim tablicama.

Najavljujući 31. listopada kao krajnji rok vozačima da zamijene srbijanske registarske oznake onima koje izdaje Priština, kosovski premijer Albin Kurti opisao je tu odluku kao “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da ne vjeruje da je moguć dogovor s Kosovom oko tog pitanja. “Od 1. rujna (Kosovo) će…pokušati natjerati Srbe da promijene tablice….mislim da neće imati veliki uspjeh”, rekao je Vučić novinarima.

Priština je od kosovskih Srba zatražila da srbijanske registarske oznake zamijene tablicama Republike Kosovo što je recipročna mjera jer takvu politiku prema Kosovu vodi Beograd. No kosovski Srbi su na recipročnu odluku Prištine odgovorili postavljanjem blokada 31. srpnja na cestama i povremenim sukobima s policijom prije nego što su intervenirale mirovne snage NATO-a kako bi se blokade uklonile.

Napetosti su se smanjile kad je Kurti, pod pritiskom SAD-a i EU-a, pristao odgoditi promjenu. Blokade su uklonjene pod nadzorom NATO-a koji na Kosovu ima oko 3.700 mirovnih snaga.

Ministarstvo obrane u Srbiji, koje odbija priznati neovisnost Kosova i smatra ga svojim sastavnim dijelom srbijanskog teritorija, priopćilo je u srijedu da je pojačalo obuku dijela svojih vojnika u garnizonu blizu granice s Kosovom.

“Obuka se provodi s ciljem održavanja visokog stupnja borbene spremnosti angažiranih postrojbi i njihove sposobnosti za brzo reagiranje u slučaju potrebe te da se osiguraju mir i sigurnost uz administrativnu liniju”, priopćilo je ministarstvo.

Pregovori između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU-a i SAD-a dosad nisu uspjeli riješiti to pitanje, iako su Beograd i Priština prošli tjedan postigli dogovor o korištenju osobnih dokumenata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari