Pratite nas

Kronika

Na mjestu izgradnje žičare pronađene kosti

Objavljeno

na

Prilikom radova na izgradnji nove sljemenske žičare, u Gračanima su pronađene ostaci ljudskih kostiju. Tu informaciju je potvrdio i sam gradonačelnik Milan Bandić, ali nije poznato kako će to utjecati na daljnju gradnju.

Ministar Tomo Medved potvrdio je za Z1 da su kosti prevezene u Zavod za sudsku medicinu, javlja Zagreb.info.

Nakon što je potvrđena informacija da su pronađene kosti u Gračanima, krenula je lavina reakcija.

Neovisni za Hrvatsku NHR – Sesvete na svom Facebook profilu prozvali su gradonačelnika. Prenosimo objavu u cijelosti:

“BANDIĆEVA ŽIČARA GRADI SE NA MJESTU MASOVNE GROBNICE?

Gradonačelnik Milan Bandić je na današnjoj sjednici Gradske skupštine potvrdio da su u Gračanima pronađeni ostaci jedne osobe na mjestu gdje se izvode radovi za žičaru i da je o tome obavijestio gradski zavod za zaštitu spomenika.

Prethodno je o ovoj tematici pisao i ‘Braniteljski portal’ i portal ‘Totalno.hr’, a u kojim se navodi da su im se javljali građani s informacijom da su na lokaciji na kojoj je krajem siječnja gradonačelnik Bandić otvorio radove osobno upravljajući bagerom, otkriveni posmrtni ostaci nepoznatog broja ljudi koji su u tajnosti prevezeni na vještačenje.

Pokušali su dobiti potvrdu ili demanti od nadležnih institucija, ali nitko nije bio raspoložen za razgovor.
Nakon 2. svjetskog rata masovne grobnice njemačkih vojnika, domobrana, ustaša i civila bile su javna tajna. Međutim točne lokacije tih grobnica ostale su dobro čuvana tajna. Iako postoji popis mogućih lokacija, još uvijek nisu sve pronađene.

Iznimka su GračanI. iako je MUP popisao moguće lokacije masovnih grobnica, njih gotovo 1000, istraživanja i iskapanja gotovo i nema. Protokom vremena sve je manje potencijalnih svjedoka, dokumentacija je gotovo nepostojeća, a pojedine navodne lokacije, poput one u Savskoj teško da će ikad biti istražene zbog čitavog niza mogućih infrastrukturnih komplikacija koje sa sobom nose.

Ostaju otvorena pitanja: ako je točna informacija o pronalasku masovne grobnice, zašto to nije objavljeno? Ako se radi o dezinformacijama, zašto nisu demantirane? Kako je moguće da se nije proširilo mjesto istraživanja 2017. godine kod pronalaska životinjskih kostiju ako vidimo iz izvještaja Miroslava Haramije da su već tada životinje zakapane zajedno sa ljudima?

Iako imamo više pitanja nego odgovora, čini se da će još neko vrijeme u Hrvatskoj ispadati kosti iz ormara”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Ovakav se govor drži na dan osnivanja hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Cijeli govor prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana, 28. svibnja 1991. na povijesnom postrojavanju Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb:
„…Od kad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta, identiteta, opstojnosti države i naroda…“.

28. svibnja 1991. – Prva smotra Zbora narodne garde (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Policija podigla kaznenu prijavu za kriminal u projektu Rijeka EPK 2020

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija

Osumnjičenici su, kako se doznaje, zaposlenici Rijeke 2020, i to B.F., I.G., B.G.P., D.B., I.M. i J.P., a tvrtka kojoj se navodno pogodovalo je Studio Berar rental iz Srbije.

Nakon provedene istrage, policija kazneno tereti ukupno šest hrvatskih državljana, u dobi od 31 do 49 godina, za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, a prema neslužbenim informacijama, radi se o ljudima iz tvrtke Rijeka 2020, zaduženima za provedbu projekta Europska prijestolnica kulture.

Prema navodima Policijske uprave primorsko-goranske, tereti ih se da su, kao članovi stručnog povjerenstva u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi, iako ona nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti diskvalificirana. Time su počinili kazneno djelo nezakonito pogodovanje zato što je riječka tvrtka s izabranom tvrtkom sklopila ugovor o poslovanju veće materijalne vrijednosti.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, radi se o oko 1,6 milijuna kuna vrijednom poslu nabave pozornice s krovom i audiovizualnom opremom za otvorenje EPK, koje se 1. veljače održalo u riječkoj luci. Osumnjičenici su, kako smo neslužbeno doznali, zaposlenici Rijeke 2020, i to B.F., I.G., B.G.P., D.B., I.M. i J.P., a tvrtka kojoj se navodno pogodovalo je Studio Berar rental iz Novog Sada, koja nije imala potvrde da nema poreznog duga prema Republici Hrvatskoj, zbog čega je morala biti isključena iz javne nabave. Slučaj je otkrila Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DOKOM), koja je sve i prijavila policiji.

U PU PG ističu da je, zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, nakon završetka kriminalističkog istraživanja, protiv svih osumnjičenika podnijeta kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Već ranije je projekt Rijeka kao Europska prijestolnica kulture izazvao ne samo kontroverze i zgražanje velikog dijela javnosti projektom zbog pojedinih postava, već je bio i meta državne revizije koja je pronašla nepravilnosti, piše narod.hr.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari