Connect with us

BiH

Na obiljetnici masakra u Trusini u BiH poziv da se sve žrtve tretiraju jednako

Objavljeno

-

Foto: KTA

U selu Trusini u sjevernoj Hercegovini u nedjelju je obilježena 30. godišnjica zločina koji su nad više od 20 Hrvata počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom rata u toj zemlji 1990-tih.

Masakr u tom selu kod Konjica dogodio se 16. travnja 1993., istoga dana kada su postrojbe Hrvatskog vijeća obrane ubile više od 100 Bošnjaka u selu Ahmićima kod Viteza.

Mila Drljo je tada izgubila supruga i 22-godišnjeg sina. „Boli te nepravda što se ne spominje istina. Jedino se ističu Ahmići, a istoga dana se dogodila i Trusina. Na jednak način se ne tretiraju žrtve na različitim stranama“, rekla je ona novinarima.

Predsjednica udruge obitelji stradalih Konjica Dragica Tomić izjavila je kako se moraju spominjati svih zločini.

„Sjećamo se ubijenih Hrvata u selu Trusini, a isto tako se sjećamo stradalih Bošnjaka u selu Ahmićima. Obveza je sjećati se žrtava, ne zaboraviti ih, ali slati poruku cijelome svijetu da se više nigdje nikada ne dogodi nikakav zločin“, rekla je Tomić u izjavi za medije.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović pozvao je da se procesuiraju odgovorni za zločin u Trusini.

“Žalosna činjenica je što nadležna tijela još uvijek nisu procesuirala odgovorne za ove ratne zločine”, rekao je Martinović.

Za zločine u Trusini osuđen je dozapovjednik postrojbe ‘Zulfikar’ Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora te pripadnici te postrojbe Edin Džeko, Nedžad Hodžić i Mensur Memoć na 13, 12 i deset godina zatvora. Nakon priznanja krivnje Rasema Handanović dobila je kaznu od 5,5 godina zatvora. (Hina)

Trusina – podcijenjena hrvatska rana

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas