Pratite nas

Gospodarstvo

Sve vidljiviji obrisi – Na Pelješkom mostu betoniran prvi stup

Objavljeno

na

Sve su vidljiviji obrisi budućeg Pelješkog mosta. Na gradilištu više od 600 radnika radi u tri smjene, 24 sata na dan. Noćas je na sredini Neretvanskog kanala, betoniran dio stupa budućeg mosta.

Naglavnice nad pilotima Pelješkog mosta s obale izgledaju kao mali otoci. Budući da svaki mjesec nastane najmanje jedna, mještani Komarne nazvali su ih svojim arhipelagom.

Ti betonski otoci površine 670 četvornih metara spojnice su između pilota i stupova. A prva dva stupa podižu se na sredini mosta.

– Prvo ćemo podići stup S8 koji možete vidjeti iz nas, a uskoro krećemo raditi na stupu S7. Kad dignemo ta dva stupa između njih ćemo početi sklapati  rasponsku konstrukciju, objasnio je Ivan Puđa, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta, CRBC.

Prije početka betoniranja obavljena je rigorozna kontrola. Nadzorni inženjeri pregledali su svaki detalj na oplati i armaturi.

– Izvođač je izvršio sve pripreme za izvođenje prvog segmenta ovog stupa. Radove smo pregledali i odobrili betoniranje. Upravo će početi sada ugradnja betona, rekao je Stipe Kristić, nadzorni inženjer na gradilištu Pelješkog mosta, IGH.

Prije nego što su crpke potjerale svježi beton u oplatu – i on je testiran.
Radi se i danju i noću, neprekidno 24 sata. Betoniranje koje je počelo neće prestati do kasno u noć.

A u mirnoj jesenskoj noći idealnoj za radove, zasjali su deseci reflektora. Prvih četiri i pol metra stupa budućeg mosta betonirano je u ranim jutarnjim satima, piše HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Savić: Mjere su izuzetno jake i izdašne

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Prije ponovnog pokretanja gospodarstva i vraćanja poslovanja u normalne okvire treba krizu preživjeti. Nula prihoda, nula rashoda, zagovaraju poslodavci. Očuvanje radnih mjesta, ali i plaća u fokusu je sindikata. Sve su oči uperene u Banske dvore.

Mjerom na mjeru Vlada pokušava gospodarstvo održati na životu. Koliko su te mjere jake s obzirom na veličinu ekonomije samo je jedno od pitanja na koje su za HRT Temu Dana odgovore dali ekonomski stručnjak profesor Mladen Vedriš i posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić.

– Mjere koje su donešene pažljivo su promišljene. Kada pogledate na razini EU-a izuzetno su jake i izdašne, rekao je Savić, te dodao da nije pitanje koliko puta će donositi mjere već  je poanta mjere provesti.

Istaknuo je da nakon što je prihvaćen prvi paket mjera da su vidjeli kud ide situacija, da se kako je rekao, dramatizira i u EU-u i u svijetu te da je procjena bila da se većina postojećih mjera se može ojačati i intenzivirati i pružiti jaču poruku i stanovništvu i gospodarstvu.

– Ovaj paket pokiva dvije stvari – likvidnost gospodarstva i očuvanje radnih mjesta. To su dva fokusa i ovakav set mjera je jaka poruka.

Vedriš se složio da su mjere dobre, razumne i da stvaraju tromjesečni vremenski okvir za drugu fazu.

– Svijet će se zatvoriti, svaka će se zemlja baviti sa sobom, vidjeti što je njen ekonomski potencijal. Hrvatska mora postati samodostatna u što većoj mjeri, ojačati industrijski potencijal.

Poduzetnici zadovoljni mjerama

Poduzetnici i opozicijski političari načelno su podržali novi paket Vladinih mjera, ali imaju i neke primjedbe, a sve kažu, radi spašavanja gospodarstva za vrijeme, ali i nakon krize.

Nakon zatvaranja pet ugostiteljskih lokala zbog epidemije bolesti COVID-19, Zdravko Karna nije otpustio svojih 68 zaposlenika. Vladine mjere, kaže, dobrodošle su i poduzetnicima i radnicima.

– I prije ove odluke Vlade smatrao sam da u ovom trenutku kaosa nije niti moralno prema radnicima, a niti društveno odgovorno otpuštati radnike i očekivao sam da će Vlada to prepoznati i donijeti neke mjere koje je na kraju i donijela, rekao je Karna.

Očekuje i zamrzavanje najamnina, ali i rješavanje mnogih problema te rezanje parafiskalnih nameta. Slično razmišljaju i hotelijeri, koji pozivaju i lokalne vlasti da otpisuju davanja.

– Hrvatska udruga turizma snažno pozdravlja najnoviji set mjera Vlade za koji ocjenjujemo da su puno snažnije i konkretnije koje su donijete u prvom setu i koje su primjerene i vremenu i okviru u kojem danas Hrvatska živi, rekao je Veljko Ostojić iz Hrvatska udruga turizma.

Vlada je poslušala prijedloge mnogih privatnih poduzetnika, kaže Alan Sumina.

– Ove mjere su u biti na tragu onog što su poduzetnici i tražili od Vlade i te mjere treba pohvalit. U ovom trenutku mi kao tvrtka, hvala Bogu, nismo negativno pogođeni s ovom krizom i nećemo ih zasada koristit, kaže.

No razvrstavanje pomoći tvrtkama prema postotku pada prihoda na 20, 50 i više posto, moglo se i bolje riješiti, smatra Radimir Čačić.

– Cijelu priču čini netransparentnom, čak štoviše, potiče da se smanji ukupni prihod što, naravno, država ne smije činit, to nije dobro, nadam se da će to korigirati.

Vlada je, kažu u opoziciji, prihvatila mnoge njihove prijedloge, ali imaju i zamjerke.

– Ovo je sigurno pomak u pravom smjeru što se tiče Vlade. A druga stvar, držimo da je Vlada u toj reakciji zakasnila gotovo dva tjedna, kaže Josip Tica iz SDP-a.

– Cijela kulturna scena, oni su ostali na ledini, o njima se ne brine nitko, niz kazališta neće moći ni raditi do 9. mjeseca, mislim da se treba za to pobrinuti, rekla je Anka Mrak-Taritaš, Glas.

– Financijska sredstva za ovaj plan i one dodatne planove koji idu tražiti prvenstveno iz naših izvora, rezovima, tu bismo htjeli čuti malo detaljnije, rekao je Božo Petrov, Most.

Nadaju se da će Vlada prihvatiti njihove amandmane.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Jandroković: Premijer sutra Saboru predstavlja novi paket mjera za gospodarstvo

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u četvrtak da će premijer Plenković sutra parlamentu predstaviti novi paket mjera za pomoć gospodarstvu u krizi uzrokovanoj epidemijom, o čemu će zastupnici raspravljati dva dana, a glasovat će u utorak, u hotelu Westin.

„Vlada je poslala Saboru paket od 12 zakona vezanih uz situaciju oko koronavirusa. Podijelili smo ih u četiri grupe – financije, četiri su povezana s turističkim sektorom i ugostiteljstvom, četiri uz unutarnje poslove i jedan je zakon vezan uz poljoprivredu“, izvijestio je Jandroković novinare nakon sjednice Hrvatskog sabora.

Rekao je da će zastupnicima predložiti da u petak rasprave set zakona vezan uz Ministarstvo financija, pa turistički paket, a u ponedjeljak bi raspravili četiri zakona vezanih uz MUP i jedan uz Ministarstvo poljoprivrede.

Cjeloviti paket zakona u petak ujutro Saboru će predstaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković, a resorne zakone nadležni ministri – Zdravko Marić, Gari Cappelli, Davor Božinović i Marija Vučković.

U utorak ujutro provela bi se rasprava o amandmanima, a tijekom popodneva bi se glasalo, s tim da bi se u utorak radilo u hotelu Westin, da bi nazočni mogli biti svi zastupnici, kazao je Jandroković.

Pojasnio je da je Sabor tražio ponude kako bi vidjeli što je najpovoljnije, a najnižu cijenu dobili su u tom hotelu, pri čemu se u hotelsku dvoranu mogu smjestiti svi zastupnici na adekvatnoj udaljenosti zbog zdravstvenih razloga.

„Prema informacijama koje sam danas dobio, 15. travnja, kada nastavljamo saborsku sjednicu, mogli bismo biti u zgradi Hrvatskog sabora jer se popravljaju napuklinu u stropu u sabornici i nadam se da će do tog datuma biti sve spremno da se vratimo u zgradu Sabora“, naglasio je Jandroković.

Dodao je da će se i tamo nastaviti raditi po kriznom režimu u situaciji epidemije, odnosno, saborskoj raspravi će nazočiti najviše dva zastupnika iz svakog zastupničkog kluba jer je primarno štititi zdravlje zastupnika, službenika i novinara.

Jandroković je rekao da će na dnevnom redu biti i oporbeni zakoni kojima nude rješenja za gospodarsku krizu – SDP-ovi koji su uvršteni danas i Mostovi koji će se uvrstiti sutra, i da će se o SDP-ovima vjerojatno raspravljati u utorak ili srijedu, što ovisi o tome koliko će se dugo raspravljati o amandmanima.

„Ovaj paket zakona usmjeren je primarno na privatni sektor. Vlada do sada vrlo uspješno radi svoj posao kada je riječ o obrani od virusa i ako pogledamo broj zaraženih i umrlih, vidi se da je Hrvatska jedna od najuspješnijih u Europi pa i svijetu.

Možemo biti vrlo zadovoljni radom Stožera i ukupnog zdravstvenog sustava jer imamo zaista zavidne rezultate. I sigurnosna situacija u zemlji je dobra i dobro je izbalansirana zaštita slobode i zaštita zdravlja. A sada ulazimo u treću bitku koja je također jako zahtjevna, a to je bitka za radna mjesta i za očuvanje privatnog sektora“, istaknuo je predsjednik Sabora.

Rekao je kako se traži solidarnost između privatnog i javnog sektora i da ga žaloste sukobi između ta dva sektora.

Treba sagledavati cjelinu, a Vlada je ona koja mora voditi računa o svima i mislim da to za sada vrlo uspješno radi, ocijenio je Jandroković, pozvavši sve na međusobnu tolerantnost i razumijevanje da samo zajedničkim naporima možemo učiniti dobro za društvo.

„Ne treba gledati tko će pobijediti, a tko izgubiti jer samo svi zajedno možemo pobijediti“, zaključio je. (Hina)

Vlada usvaja travanjski paket mjera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari