Pratite nas

Gospodarstvo

Sve vidljiviji obrisi – Na Pelješkom mostu betoniran prvi stup

Objavljeno

na

Sve su vidljiviji obrisi budućeg Pelješkog mosta. Na gradilištu više od 600 radnika radi u tri smjene, 24 sata na dan. Noćas je na sredini Neretvanskog kanala, betoniran dio stupa budućeg mosta.

Naglavnice nad pilotima Pelješkog mosta s obale izgledaju kao mali otoci. Budući da svaki mjesec nastane najmanje jedna, mještani Komarne nazvali su ih svojim arhipelagom.

Ti betonski otoci površine 670 četvornih metara spojnice su između pilota i stupova. A prva dva stupa podižu se na sredini mosta.

– Prvo ćemo podići stup S8 koji možete vidjeti iz nas, a uskoro krećemo raditi na stupu S7. Kad dignemo ta dva stupa između njih ćemo početi sklapati  rasponsku konstrukciju, objasnio je Ivan Puđa, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta, CRBC.

Prije početka betoniranja obavljena je rigorozna kontrola. Nadzorni inženjeri pregledali su svaki detalj na oplati i armaturi.

– Izvođač je izvršio sve pripreme za izvođenje prvog segmenta ovog stupa. Radove smo pregledali i odobrili betoniranje. Upravo će početi sada ugradnja betona, rekao je Stipe Kristić, nadzorni inženjer na gradilištu Pelješkog mosta, IGH.

Prije nego što su crpke potjerale svježi beton u oplatu – i on je testiran.
Radi se i danju i noću, neprekidno 24 sata. Betoniranje koje je počelo neće prestati do kasno u noć.

A u mirnoj jesenskoj noći idealnoj za radove, zasjali su deseci reflektora. Prvih četiri i pol metra stupa budućeg mosta betonirano je u ranim jutarnjim satima, piše HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Oleg Butković: Ide ‘renesansa’ na hrvatskoj obali, ulažemo oko 100 milijuna eura u naše luke

Objavljeno

na

Objavio

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u četvrtak da će se u gradnju luka na Jadranskome moru uložiti 100 milijuna eura.

“Ide ‘renesansa’ na hrvatskoj obali, ulažemo oko 100 milijuna eura u projekte izgradnje luka, uglavnom županijskih luka, i svi projekti koji su spremni uglavnom se odobravaju – zasad ih je 15 na Jadranu”, rekao je Butković i dodao kako očekuje da će i Krilo-Jesenice vrlo brzo pripremiti projektnu dokumentaciju potrebnu za gradnju luke.

Ministar Butković dodijelio je danas na Pomorskom fakultetu u Splitu 33 stipendije za studente i učenike pomorskih fakulteta i škola u Splitu, Šibeniku i Zadru u povodu sutrašnjeg Dana pomoraca i brodaraca i njihova zaštitnika – Sv. Nikole.

“Visina stipendije za učenike je 800 kuna na mjesec, a za studente 1200 kuna i mislim da je to dobro”, rekao je Butković.
Podsjetio je kako je proteklih godina padao interes za pomorska zanimanja u Hrvatskoj, ali sada se stanje popravlja.

“Svi bismo voljeli da imamo puno više brodara, ali evo borimo se i za Jadroplov i za sve naše brodarske kompanije”, poručio je Butković.
U povodu Dana pomoraca danas je Splitu za sve umrle pomorce i brodarce bačen vijenac u more.

Dan pomoraca i brodaraca obilježit će se večeras i svečanom akademijom u hotelu “La Meridien Lav” u Podstrani, gdje će se sutra održati i konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mate Rimac najavio otvaranje R&D pogona u Velikoj Britaniji

Objavljeno

na

Objavio

Kad već neće autoindustrija k nama, možda naši predstavnici krenu sa širenjem u inozemstvo. Ostvari li se najava Mate Rimca, njegova će kompanija imati pogon za istraživanje i razvoj smješten negdje u Velikoj Britaniji

Prošloga je tjedna Mate Rimac boravio u Londonu kako bi prisustvovao potpisivanju ugovora o ekskluzivnom zastupstvu njegove kompanije u Velikoj Britaniji.

Partner i zastupnik Rimac Automobila na Otoku je postala kompanija HR Owen, koja planira u mjestu Hatfield otvoriti i poseban izložbeni salon i tzv. “experience centar” u kojem će se Rimčeva vozila moći pogledati i doživjeti, javlja Bug.

Tom prilikom osnivač Rimac Automobila dao je i intervju za britanski Autocar u kojem je govorio o svojim planovima za širenje poslovanja.

Izjavio je tako da voli raditi s Britancima, da su oni jadni od najboljih i najpragmatičnijih inženjera u Europi, te da baš iz tog razloga planira otvoriti centar za istraživanje i razvoj upravo u Velikoj Britaniji.

Od drugih novosti, u ovom smo intervjuu saznali da će proizvodnja C_Two početi prije kraja ove godine, a da će finalna inačici biti ponešto drugačija od najava.

Imat će ipak jednostupanjski umjesto najavljivanog dvostupanjskog mjenjača, te da će prije puštanja u prodaju dobiti i novo ime. Koje – u Rimac Automobilima još nisu odlučili. Svjetsku bi premijeru produkcijski model C_Two (ili kako će se već zvati) trebao doživjeti na proljeće, na ženevskom sajmu automobila.

 

Mate Rimac: Sad smo već na 600 zaposelnika, gradimo novu tvornicu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari