Na pomolu početak direktne konfrontacije između sirijske vojske i Zapadne koalicije

0

Tko još pamti “vulkan u Damasku”, pokušaj zauzimanja glavnog grada Sirije 2012. godine? Trebala je to biti najveća akcija militanata, možda i završna bitka za Siriju. Jordanska granica bila je probijena, preko Libanona su infiltracije bile masovne, a javnosti Zapadnog svijeta odlično i uspješno su se prodavale laži o oružanom pro-demokratskom ustanku u Siriji.

Nikakve takve erupcije koja bi mogla ugroziti glavni grad Sirije tog dana nije bilo. Pokušaj se desio i završio je porazom pobunjeničkih snaga koje su se vratile u okolicu grada te se na tom prostoru vode intenzivne borbe sve do danas, a od pokušaja su ostali samo džepovi otpora, većinom na istočnoj strani grada.

No, neposredno nakon neuspjeha u Damasku, uslijedio je veliki šok uz puno manju najavu, ali daleko veći intenzitet. Bitka za Damask se najavljivala kao kakav meč za titulu u profesionalnom boksu, ali ono što se desilo na sjeveru Sirije nakon te propale operacije bilo je puno konkretnije.

“Ako ne može Damask, uzeti ćemo Aleppo”, poručilo je sjeverno krilo anti-vladine pobune koja se već tada poprilično uvukla u krevet s terorističkim elementima. Aleppo je najveći sirijski grad, u neka mirnija vremena brojio je i do 2 milijuna ljudi. Za razliku od Damaska koji je političko, administrativno i kulturalno središte Sirije, Aleppo je ekonomski motor, glavni financijski centar zemlje.

Tragedija Aleppa biti će njegov zemljopisni položaj. I Damask je izložen tragediji zemljopisa, na satelitskim kartama to često ne uočavamo, no pravac iz Jordana prema Damasku je kao stvoren za veliki juriš. U slučaju Aleppa ta tragedija je neposredna blizina Turske. Mizernih 35 kilometara prema sjeveru te svega 27 kilometara prema zapadu – to su pravci iz kojih će se stisnuti najveći sirijski grad u ljeto 2012.

Ni danas nije sasvim jasno da li je sirijska vojska mogla učiniti nešto više po pitanju obrane grada ili je već i učinjeno bio herojski podvig. Napad iz pravca zapada je odbijen, ali isto nije ponovljeno u slučaju sjevera i istoka grada. Bio je to početak najveće bitke u sirijskom ratu, dvije snage su se sukobile u samom gradu i zaustavile gotovo točno na polovici.

Zapadni dio Aleppa ostao je čvrsto u rukama sirijske vojske, pro-vladinih snaga, dok je istočni dio grada pao u ruke militanata. Manji i veći pomaci s obje strane događaju se još od ljeta 2012., a sada se već 2014. ubrzano bliži svome kraju. Bitka za najveći sirijski grad i dalje traje, i dalje je neizvjesna…

Više na Advance.hr

facebook komentari