Connect with us

Vijesti

Na pravoslavni Uskrs Zelenski poziva Ukrajince na jedinstvo

Objavljeno

-

Hina/Epa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na pravoslavni Uskrs sugrađane da se ujedine u molitvi jedni za druge i za vojnike na prvoj liniji, rekavši da će Bog koji ima “ukrajinsku zastavu na ramenu” dovesti do života pobjeđujući smrt.

– Molimo se jedni za druge. Kad se približimo jedni drugima, više nismo stranci, lirski je rekao Zelenski, odjeven u tradicionalnu izvezenu ukrajinsku košulju i svoje standardne kaki hlače u video poruci objavljenoj u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Stojeći ispred 1000 godina stare katedrale Svete Sofije u Kijevu, duhovnog i arhitektonskog spomenika vjere u zemlji, Zelenski je rekao da se Ukrajina već 802 dana bori protiv Rusije za pobjedu.

– A mi vjerujemo: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu. Dakle, s takvim saveznikom život će definitivno pobijediti smrt. Pravoslavni kršćani, uključujući Pravoslavnu crkvu u Ukrajini i Rusiji, slave Uskrs ovog vikenda, dok je većina zapadnih crkava veliki praznik slavila 31. ožujka. U Moskvi je predsjednik Vladimir Putin nazočio uskršnjoj službi koju je predvodio poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, vjerni pristaša ruskog vođe i njegova rata u Ukrajini.

Deseci tisuća ubijeni su, a milijuni protjerani iz svojih domova otkako je Putin naredio invaziju na ruskog susjeda u veljači 2022. Ratu, koji traje već treću godinu, ne nazire se kraj. Zelenski, koji je Židov, pozvao je na molitvu najprije za sve vojnike, koji će Uskrs slaviti u rovovima, da se živi vrate kući, te za zemlju i ljude čiji se duh “ne može slomiti” i koji žele vidjeti Ukrajinu slobodnu.

– Ukrajinci kleče samo u molitvi, rekao je Zelenski. I nikad pred osvajačima i okupatorima.

Napadi na energetski sustav Ukrajine uzrokovali su štetu od milijardu dolara

Nedavni masovni napadi ruskih bespilotnih letjelica i raketa na ukrajinski energetski sustav prouzročili su više od milijardu dolara štete sektoru, izjavio je u nedjelju ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Od 22. ožujka ruske snage gotovo svakodnevno napadaju ukrajinske termoelektrane i hidroelektrane, kao i glavne mreže, što je dovelo do nestanka struje u mnogim regijama.

– Danas govorimo o gubicima većim od milijardu dolara. Ali napadi se nastavljaju i očito je da će gubici rasti, rekao je Galuščenko u izjavi.

Galuščenko je rekao da je glavna šteta nastala na termalnim i hidroenergetskim postrojenjima, kao i na sustavima prijenosa energije.

– Sustav je stabilan za sad, ali situacija je prilično složena, rekao je, dodajući da zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, energetski sustav trenutno podržavaju vjetroelektrane i solarna energija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas