Pratite nas

Herceg Bosna

Na Predsjedništvu HNS-a predložena priprema opcije povratka na Herceg-Bosnu

Objavljeno

na

Izbor Željka Komšića bošnjačkih glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, negiranje izborne bolje Hrvata u BiH i izbacivanje iz vlasti legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kao u ZDŽ-u na primjer, rezultiralo je nedavno ozbiljnom raspravom na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

Ako je suditi prema zapisniku sa spomenute sjednice, svoje stavove su radikalizirali čak i oni predstavnici hrvatskog naroda koji su do sada uglavnom bili neutralni po mnogim pitanjima kako bi sačuvali naklonost međunarodne zajednice i priliku da lobiranjem međunarodnih čimbenika u BiH ponovo dođu do određenih dužnosti, piše Pogled.ba.

Tako je Martin Raguž na sjednici rekao kako je BiH ušla u izvanredno stanje i da treba međusobno resetirat odnose i nastaviti zajedno kroz HNS jer je to jedini naĉin.

Ilija Cvitanović je rekao kako izbor Komšića predstavlja udar na temelje Bosne i Hercegovine i da međunarodna zajednica nažalost ne prepoznaje bit problema u BiH.

Zdenko Ćosić je rekao da Komšić ne može nikad biti predsjednik Hrvata i da je to udar na temelje države, Ustav BiH, te da njegov izbor nikad ne smiju prihvatiti. Zanimljivo, nakon ovakvih Ćosićevih riječi, u društvu Komšića se prije nekoliko dana pojavila ministrica obrane BiH Marina Pendeš i tako praktički prihvatila njegov izbora u Predsjendištvo BiH. Iako je potez ministrice Pendeš bila njezina, a ne stranačka odluka, očekuje se da će se HNS o tome uskoro očitovati.

Da spomenuta sjednica dobije posebno dramatičan ton pobrinuo se predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić. On je kazao kako pojedini nastoje riješiti hrvatsko pitanje tako da Hrvati nestanu i kako je potrebno pripremiti opciju povratka na stanje prije potpisivanja  Washingtonskog sporazuma, kojeg bošnjačka strana neće da se drži. To bi značilo da bi sve ovlasti nad kantonima preuzela državna vlast. A Federacija bi prestala postojati. Ostale bi samo unutarnje strukture koje tvore Federaciju.

Iz zapisnika se ne vidi kakva je bila reakcija ostatka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora na ovaj prijedlog, ali Karamatić je ranije najavio kako će pokrenuti inicijativu za pokretanje ove procedure ako se nastaviti zatiranje izborne volje Hrvata. Čak je rekao kako nije nužno da će procedura biti pokrenuta preko Hrvatskog narodnog sabora BIH nego možda i preko sestrinske stranke HSS.a BiH u Hrvatskoj.

I ovo je jasan pokazatelj koliko radikalni potezi bošnjačke političke elite zaoštravaju odnose među narodima i primoravaju predstavnike drugih naroda na rješenja koja bi mogla imati veliki uticaj na budućnost ove države.

Za očekivati je kako će Hrvatski narodni sabor uskoro morati donijeti i službeni stav po pitanju revitalizacije Herceg – Bosne, ukoliko se nastavi sa izbacivanjem legitimnih hrvatskih predstavnika iz vlasti.

Međunarodni ugovori mijenjaju se i prestaju prema vlastitim pravilima ili općem međunar. pravu. S prestankom međunar. ugovora, prestaje i obveza stranaka na izvršavanje. Međunarodni ugovori ne proizvode učinke ako su ništavi zbog suprotnosti s propisima kogentnoga prava ili ako su sklopljeni uz određene mane volje, tj. pod prijetnjom ili upotrebom sile, u zabludi ili pod prijevarom te uz korupciju pregovarača. Međunarodni ugovori ništavi su i onda ako je došlo do kršenja nekoga bitnog pravila unutarnjega prava o ovlasti za sklapanje ugovora. Međunarodni ugovori proizvode pune učinke tek nakon stupanja na snagu, no za određene kategorije međunar. subjekata ugovor ima učinke i prije stupanja na snagu. Subjekti koji su potpisali međunar. ugovor ili razmijenili isprave koje čine međunar. ugovor, a nisu se njime još obvezali, te oni koji su se njime obvezali, a on još nije stupio na snagu, moraju se suzdržati od čina koji bi priječili ostvarenje predmeta i svrhe međunar. ugovora; ta obveza u prvome slučaju prestaje jasnim očitovanjem namjere subjekta da neće postati strankom toga međunar. ugovora, a u drugom ako se stupanje međunar. ugovora na snagu neopravdano odgodi. Prilikom obvezivanja međunar. subjekt može staviti rezervu, kojom od pristanka izuzima neke odredbe međunar. ugovora ili im daje posebno tumačenje. Da bi rezerva imala učinak prema drugim strankama međunar. ugovora, one ju moraju prihvatiti; ne žele li to, mogu uložiti prigovor na rezervu, s time da pristanu da u ostalom dijelu međunar. ugovora budu vezani s državom koja je stavila rezervu, a mogu se zbog rezerve i usprotiviti stupanju međunar. ugovora na snagu s tom državom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Hrvatski logoraši podržali Oručevićevu inicijativu – Šalju mu dokaze i presude o zločinima tzv. Armije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski logoraši su primijetili da veći dio onih koji danas veličaju Armiju BiH i potenciraju priču o zločinima Hrvata su na početku ratnih sukoba bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

– Ono što je ustanovljeno u sudnici mora se učiti u učionicama. Naša djeca još ne uče pravu istinu i mi našoj djeci moramo približiti povijest – rekao je prije nekoliko dana Safet Oručević u Mostaru uoči svečane akademije povodom obilježavanja godišnjice formiranja Armije BiH. Dok se većina javnosti nije obazirala na ovakvu izjavu, iz Hrvatske udruge logora su odlučili podržati Oručevićevu ideju.

Kako je za Pogled.ba rekao predsjednik udruge Karlo Marić, Hrvatska udruga logoraša će na Oručevićevu adresu dostaviti sve dokumente, izjave i dokaze o logorima Armije BiH na području Hercegovine i šire, kao i sudske presude kojima su pripadnici te vojne formacije osuđeni za ratne zločine, osobito one počinjene u logorima.

– Zadnjih godina su izdane tri knjige koje otkrivaju istine o logorima Armije BiH u kojima su Hrvati zatvarani, mučeni i ubijani. Tu su i stotine svjedočanstava ljudi koji su prošli najgore torture u logorima Armije BiH, a bilo iz je više od 300. S ciljem da djeca uče istinu na temelju sudskih presuda poslat ćemo i niz sudskih presuda za spomenuta zlodjela. I mi želimo da djeca uče istinu i nadamo se kako će ovi napori pomoći da se taj cilj ostvari – rekao je Marić.

Dodao je kako logoraši već godinama upozoravaju da bi broj sudskih presuda za zlodjela u logorima Armije BiH trebao biti daleko veći, ali kako domaće pravosuđe, ali ni međunarodna zajednica ne pokazuju previše interesa za te predmete.

– Vi imate još slučajeve u kojima se optuženi za ratne zločine iz Armije BiH kriju u Sjedinjenim Američkim Državama, a mi se pitamo kako je moguće da zemlja koju nazivaju kolijevkom demokracije skriva ljude koji su počinili teška zlodjela u ratu? Ipak, sigurni smo kako će broj presuda zločincima iz redova Armije BiH u budućnosti biti još veći, tako da će biti još lakše provesti ono o čemu priča Oručević – naglasio je Marić.

Sugovornik portala Pogled.ba je dodao kako bošnjačka politika elita, u suradnji s pojedincima u pravosuđu već godinama radi na projektu preimenovanja logora Armije BiH u sabirne centre, te kako taj proces osobito podržavaju pojedinci u Tužiteljstvu BiH.

– Muzej u Jablanici nije sabirni centar nego logor u kojem su stotine zatočenika prolazi kroz najteže torture. Isto je s desetcima logora koji su bili u Mostaru na teritoriju koji je bio pod kontrolom Armije BiH. Postoje i sudske presude u ovim slučajevima i vjerojatno je to istina o kojoj priča Oručević – zaključio je Marić.

Hrvatski logoraši su primijetili da veći dio onih koji danas veličaju Armiju BiH i potenciraju priču o zločinima Hrvata su na početku ratnih sukoba bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

– Brojne osobe koji zadnjih dana o HVO-u govore kroz priču udruženog zločinačkog poduhvata su bili dio HVO-a i o tome postoji foto dokumentacija. Mi nemamo ništa protiv toga da tu fotodokumentaciju proslijedimo pojedincima, ali i medijima kako bi opet došli do prave istine. Ne može se povijest pamtiti o trenutka koji odgovara pojedincima. Valja i napomenuti kako je sud u predmetu protiv Mile Puljića zaključio kako nikakvog UZP-a nije bilo na području Mostara od strane HVO-a – naveli su iz Hrvatske udruge logoraša, jedne od najaktivnijih organizacija proisteklih iz Domovinskog rada koja i danas ulaže mnogo napora kako bi istina o ratnim sukobima bila sačuvana u svome izvornom obliku./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Od sinoć TV Kiss emitira se s logom RTV Herceg Bosne.

Objavljeno

na

Objavio

Nedavno je najavljeno kako će nakon kupnje TV Kissa, RTV Herceg Bosna pored radijskog početi emitirati i televizijski program.

Regulatorna agencija za komunikacije ranije je potvrdila za portal Bljesak.info kako će RTV Herceg Bosna, u skladu s dodijeljenim tehničkim uvjetima, program emitirati s osam lokacija.

Stipo Galić, direktor RTV Herceg Bosne tada je rekao kako neće još izlaziti u javnost s izjavama.

Prema neslužbenim informacijama RTV Herceg Bosne objedinit će TV KISS, koja je kupljena još prošle godine, te Našu TV i Prvi.tv iz Mostara te Posavsku televiziju koji će činiti hrvatski televizijski kanal u BiH, piše dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari