Na referendumu mogu glasovati i oni koji se nisu registrirali

0
[dropcap]S[/dropcap]vi državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini, a koji nisu proveli postupak aktivne registracije birača, moći će ostvariti svoje biračko pravo i na dan održavanja referenduma.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostavilo nam je obavijest za javnost koju prenosimo u cijelosti:

 

Dana 20. studenog 2013. godine završen je postupak aktivne registracije birača za glasovanje na državnom referendumu Republike Hrvatske, koji će se održati 1. prosinca 2013. godine.

Svi državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini, a koji nisu proveli postupak aktivne registracije birača, moći će ostvariti svoje biračko pravo i na dan održavanja referenduma.

Biračko pravo državljani RH s prebivalištem u BiH moći će ostvariti uz prethodno pribavljanje potvrde o upisu u popis birača.
Potvrde će se izdavati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini uz predočenje osobnog identifikacijskog dokumenta (hrvatska putovnica ili osobna iskaznica izdana u BiH), a na temelju prethodne službene provjere biračkog prava u evidenciji birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Biračka mjesta bit će otvorena 1. prosinca 2013. godine u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli u vremenu od 7:00 do 19:00 sati, na sljedećim adresama:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH, Sarajevo, Mehmeda Spahe 17

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Banja Luka, Mirka Kranovića 1

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Mostar, Zagrebačka 8

Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Tuzla, Kazan Mahala 1

 

POTVRDA ZA GLASOVANJE
Članak 57.
(1) Hrvatski državljani koji imaju biračko pravo, a nisu upisani u izvatke zaključenog popisa birača dostavljene na biračka mjesta, mogu na dan izbora odnosno referenduma dokazivati pravo na glasovanje potvrdom nadležnog ureda koji vodi registar birača (u daljnjem tekstu: potvrda za glasovanje).
(2) Biračima iz članka 9. stavka 2. ovoga Zakona, koji se nisu aktivno registrirali, potvrde za glasovanje izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske na temelju prethodne službene provjere biračkog prava u evidenciji birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.
(3) Biračima iz članka 9. stavka 2. ovoga Zakona, koji nisu upisani u evidenciju birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj potvrde izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske. Potvrde se izdaju na temelju prethodne suglasnosti za izdavanje potvrde za glasovanje i upisa u evidenciju birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.
(4) Nadležni ured koji je izvršio novi upis u popis birača nakon zaključivanja popisa birača, evidentirat će u registru birača davanje pisane suglasnosti za izdavanje potvrde za glasovanje određenoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu ili izdavanje takve potvrde u Republici Hrvatskoj.
(5) U potvrdu za glasovanje upisuju se podaci koji se iskazuju na izvatku iz popisa birača te tvrdnja da je osoba upisana u popis birača za dotično biračko mjesto.
(6) Potvrde za glasovanje sastavni su dio izvatka iz popisa birača za dotično biračko mjesto.

facebook komentari