Pratite nas

Na relaciji Sarajevo – Bruxelles nema mjesta za bosanskog “ćiru“ jer zagađuje okolinu

Objavljeno

na

Dakle, ima još vremena za pravu zimu, ali za nastavak zahladnjenja odnosa u političkom ozračju Bosne i Hercegovine više vremena nema. Na proljeće valja raspisati nove izbore jer drugog izbora nema.

A valja se dogovoriti o novim izbornim pravilima jer dosadašnja pravila u pravilu su pravila neravnopravnost naroda i građana te pravila nepopravljive grješke i nerješive probleme.

Povijest se ponavlja na razne načine, samo ponavljačima iz povijesti ponavlja se na isti način.

Posebno na svjetskim vjetrometinama gdje se razni vjetrovi sudaraju, gdje se geostrateške silnice sijeku, gdje vladaju suprotni principi pa jedni jednog te istog Principa slave kao heroja, a drugi ga smatraju ubojicom.

Sarajevski atentat bio je povod početka Prvog svjetskog rata, a 100. obljetnica tih događanja jak su povod okupljanja svjetskih lidera u Sarajevu. Da se na povijest na najbolji način podsjeti kako se ne bi na najlošiji način ponovila.

Svi se kunu kako im je stalo do Bosne i Hercegovine. I Ameri, i Rusija i Turska, Hrvatska i Srbija, a Europska unija također, naglašavaju kako im je BiH jako prirasla srcu. Svi na nju gledaju kao na djevojku koju svi hvale, a nitko je ne ženi. Velika ljubav velikih političkih moćnika spram BiH podsjeća na nezgodnu ljubavnu zgodu.

– Voliš li me? – upita zaljubljena djevojka.

– Naravno, draga – odgovara mladić.

– A kad ćemo se onda ženiti? – radoznala je djevojka.

– Nemoj odmah mijenjati temu – usprotivi se momak.

Lijepa naša u Europskoj je uniji, Srbija je započela pregovore, Crna Gora sve je bliže Bruxellesa, a BiH se sve više udaljava od Europe. Puno toga na relaciji Bruxelles – BiH podsjeća na Mujinu konstataciju:

– Moja Fato, kad te ne vidim pored sebe, nisu mi sve ovce na broju!

Nekada se su se pjevali stihovi: Da smo se ranije sreli, bilo bi drukčije sve! No, vremena se mijenjaju pa su ti romantični stihovi doživjeli realističnu inverziju i glase: Da smo se drukčije sreli, bilo bi ranije sve!

I vrapcima na bh. granama kristalno je jasno da sarajevske centralističke sile guraju BiH u političku centrifugu. U prijedlogu rezolucije o BiH, o kojem će glasovati Europski parlament, naglašava se da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kako bi se osigurao put BiH u EU.

Time se jasno kritiziraju bh. centralističke političke snage koje se opiru jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Na sastanku sa Štefanom Fueleom, povjerenikom za proširenje EU-a, u Bruxellesu precizirano je to da nijedan narod neće drugome birati političke predstavnike.

No, centralističke snage, unatoč dogovoru, i dalje bi Federaciji oduzimale načela federalizma. Centralisti i unitaristi uvjeravaju svijet da je svako omogućavanje bosanskohercegovačkim Hrvatima da sami biraju trećeg člana Predsjedništva zapravo stvaranje – trećeg entiteta! Sad Bruxelles mora uvjeriti njih da je svako rješenje koje ne omogućuje Hrvatima biranje svoga člana Predsjedništva rušenje većeg entiteta i jačanje manjeg. Ustavne reforme trebaju transformirati BiH u učinkovitu državu u kojoj će na praktičan način narodi biti jednakopravni, nacionalne manjine i svi građani imati odgovarajuća prava. Razmatrat će se i logično spajanje nekih županija, što bi trebalo biti na tragu federalizma i jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

Što s onima koji nude mrvice, a očekuju hrpe. Kao Mujo koji u utičnicu gura jednu marku da dobije 220. Misle da je bolje drmati u izoliranoj BiH nego biti „samo“ dio vlasti u europskoj državi? Njima se u Europu baš i ne žuri, ali mogli bi ih požuriti iz Bruxellesa i Washingtona. Načekat će se Srbija do ulaska u EU, a BiH nije još ni u čekaonici Europske unije. Na relaciji Sarajevo – Bruxelles nema mjesta za bosanskog “ćiru“ jer zagađuje okolinu.

Odnos BiH i stare dame Europe koja se nastoji pomladiti dijetama, silikonima i kozmetikom podsjeća na konstataciji mladića koji očekuje kavicu sa zgodnom curom:

– Rekla je da će sa mnom izići na kavu čim osuši kosu. Čini mi se da je suši dlaku po dlaku!

Frano Vukoja/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. U svijetu nitko  ne zna ništa o Vukovaru!

Objavljeno

na

Sipa Press

Prolazi još jedna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Grada Vukovara, ali i Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama hrvatskog naroda, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu.

Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu vrlo malo ili bolje rečeno ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije…

U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li ona barem prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što ste događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto?

S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Nitko to ni demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici učinili ili što činite da se 26 godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što ste nadamo se gledali i ovih dana u ovome gradu i ovome selu?

U vrijeme Domovinskoga rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali u miru opet gubimo.

Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako!

Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari