Pratite nas

Politika

Na saborskom dnevnom redu zahtjev za opozivom ministra zdravstva Kujundžića

Objavljeno

na

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je proširio dnevni red na kojem se našao i zahtjev oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, a potom je glasovano o tridesetak zakonskih prijedloga, od kojih je većina u prvom čitanju.

Ujedinjena saborska oporba skupila je potreban 31 potpis i u saborsku proceduru uputila zahtjev za Kujundžićevom smjenom. Zahtjev su potpisali zastupnici SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, koji su naveli “52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva”.

Iako je rasprava o paketu poreznih zakona koji su prošli prvo čitanje završena kasno sinoć, glasovanje o njima danas je izazvalo buru u sabornici te zahtjeve za stankama.

“Molim vas da ozbiljnosti radi, do idućeg čitanja ovog seta kozmetičkih promjena uvažite SDP-ov prijedlog o povećanju neoporezivog dijela plaće na 5000 kuna”, poručio je SDP-ov Gordan Maras.

HSS-ov Davor Vlaović također je ustvrdio kako se predloženim zakonima pomaže onima koji ionako dobro žive.

Branimir Bunjac (Živi Zid) zamjerao je izmjenama Zakona o doprinosima koji, kaže, ruši smisao cijele porezne reforme i opterećuje građane.

“Ovom poreznom reformom građanima i gospodarstvenicima se ostavlja 2,2 milijarde kuna, i ona ne ide na teret jedinica lokalne samouprave, kao što je to bilo u nekim prošlim vremenima”, odgovorio je HDZ-ov Ivan Šuker.

U drugo su čitanje upućeni zakon o lučkim kapetanijama, izmjene prekršajnog zakona, zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima, poslovima prostornog uređenja i gradnje, uzgoju domaćih životinja, morskom ribarstvu…

Prilikom glasovanja o zakonu o otocima te potpomognutim i brdsko planinskim područjima, Mostov Miro Bulj zatražio je stanku jer je, kako je kazao, predložen tek “PR pamflet koji ne rješava ništa”.

“Ovo je neozbiljno, o dvije trećine Hrvatske nitko ne vodi brigu”, poručio je Bulj pozivajući na ozbiljniji odnos prema tim krajevima u koje, kaže, političari dolaze tek na proslave.

Dnevni je red Sabora proširen i s prijedlogom zakona o “zviždačima”, obavljanju studentskih poslova, održivom gospodarenju otpadom, proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kuščević: HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u utorak da HDZ ima nultu stopu tolerancije prema nasilju, posebno obiteljskom, istaknuvši da je potpredsjednik Gradskog vijeća Požege Igor Krizmanić, kojega je kći optužila za obiteljsko nasilje, zamrznuo članstvo u HDZ-u i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti, te će na sudu dokazivati svoju nevinost.

Kuščević je na godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Hrvatskoj rekao novinarima da o slučaju Krizmanića, HDZ-ova potpredsjednika Gradskog vijeća Požege kojega je kći u objavi na facebooku teško optužila za obiteljsko nasilje, zna tek iz medija te da je Krizmanić dao ostavku dok se ne završi sudski postupak.

HDZ pregovara o većini u ličko-senjskoj Skupštini

Upitan hoće li biti izbačen iz stranke, Kušćević je kazao da je Krizmanić zamrznuo članstvo i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti te će na sudu dokazivati svoju nevinost. “Naravno, osuđujemo svaki oblik nasilja”, dodao je.

Novinare je zanimalo i hoće li HDZ prvi put biti u oporbi u Lici, jer župan Darko Milinović pregovara s HSP-om i listom Bura promjena o sastavljanju većine, na što je Kuščević ustvrdio kako je to samo Milinovićev spin po principu “što se babi htjelo, to se babi snilo”.

“HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini te kreirati proračun na dobrobit svih građana Ličko-senjske županije”, poručio je dodavši kako HDZ upravo pregovara sa koalicijskim partnerima.

“Kad ti pregovori budu gotovi uvjeravam vas da će HDZ imati i predsjednika i većinu”, istaknuo je. Pregovara se sa svima koji su u Skupštini ličko-senjske županije, osim onima koji su na Milinovićevoj listi.

Upitan kako komentira slučaj Nelle Slavice, nove ravnateljice Nacionalnog parka Krka koja je istodobno bila članica HNS-a i HDZ-a, ustvrdio je kako je to “dokaz da Vlada imenuje ljude po njihovoj stručnosti, a ne po stranačkoj pripadnosti”.

Financijske mogućnosti mirovinskog sustava uvjetuju odlazak u mirovinu sa 67 godina

Prokomentirao je i najavljeni referendum sindikata protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina najavivši da će novi zakon o referendumu ići na savjetovanje ovoga mjeseca, pa ako sindikati pokrenu inicijativu vjerojatno će se odvijati prema pravilima važećeg zakona.

“U Vladi smo pomno analizirali sve financijske učinke zakona po kojemu će građani u mirovinu ići sa 67 godina. Financijske mogućnosti i održivost jednostavno uvjetuju takve izmjene zakona. Ja sam uvijek za rješenje koje jamči opstanak mirovinskog sustava. Ne bih rekao da je to na uštrb građana jer sve zemlje u okruženju imaju iste uvjete”, kaže Kuščević.

(Hina)

 

Lovro Kuščević odbacio mogućnost koalicije HDZ-a s Milinovićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Bilo bi sjajno kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu VE

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sutra će pred Odborom ministara Vijeća Europe obrazlagati svoju kandidaturu za glavnu tajnicu organizacije, a uoči toga događaja premijer Andrej Plenković kaže da šefica hrvatske diplomacije ima sve kvalitete za taj posao.

“Bilo bi sjajno za Hrvatsku kada bi ona bila izabrana”, kazao je Plenković novinarima.

“Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe”, dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bi bila tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

“Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana ‘trijažom’, dakle ne nekakvom kvotom nego odlukom parlamentarne skupštine”, kazao je premijer.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata, koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari