Pratite nas

Politika

Na saborskom dnevnom redu zahtjev za opozivom ministra zdravstva Kujundžića

Objavljeno

na

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je proširio dnevni red na kojem se našao i zahtjev oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, a potom je glasovano o tridesetak zakonskih prijedloga, od kojih je većina u prvom čitanju.

Ujedinjena saborska oporba skupila je potreban 31 potpis i u saborsku proceduru uputila zahtjev za Kujundžićevom smjenom. Zahtjev su potpisali zastupnici SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, koji su naveli “52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva”.

Iako je rasprava o paketu poreznih zakona koji su prošli prvo čitanje završena kasno sinoć, glasovanje o njima danas je izazvalo buru u sabornici te zahtjeve za stankama.

“Molim vas da ozbiljnosti radi, do idućeg čitanja ovog seta kozmetičkih promjena uvažite SDP-ov prijedlog o povećanju neoporezivog dijela plaće na 5000 kuna”, poručio je SDP-ov Gordan Maras.

HSS-ov Davor Vlaović također je ustvrdio kako se predloženim zakonima pomaže onima koji ionako dobro žive.

Branimir Bunjac (Živi Zid) zamjerao je izmjenama Zakona o doprinosima koji, kaže, ruši smisao cijele porezne reforme i opterećuje građane.

“Ovom poreznom reformom građanima i gospodarstvenicima se ostavlja 2,2 milijarde kuna, i ona ne ide na teret jedinica lokalne samouprave, kao što je to bilo u nekim prošlim vremenima”, odgovorio je HDZ-ov Ivan Šuker.

U drugo su čitanje upućeni zakon o lučkim kapetanijama, izmjene prekršajnog zakona, zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima, poslovima prostornog uređenja i gradnje, uzgoju domaćih životinja, morskom ribarstvu…

Prilikom glasovanja o zakonu o otocima te potpomognutim i brdsko planinskim područjima, Mostov Miro Bulj zatražio je stanku jer je, kako je kazao, predložen tek “PR pamflet koji ne rješava ništa”.

“Ovo je neozbiljno, o dvije trećine Hrvatske nitko ne vodi brigu”, poručio je Bulj pozivajući na ozbiljniji odnos prema tim krajevima u koje, kaže, političari dolaze tek na proslave.

Dnevni je red Sabora proširen i s prijedlogom zakona o “zviždačima”, obavljanju studentskih poslova, održivom gospodarenju otpadom, proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih je nova / stara predsjednica Neovisnih za Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Bruna Esih je nova / stara predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, objavili su Neovisni za Hrvatsku NHR- Zadar.

Podsjetimo, Predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih i politički tajnik i glasnogovornik stranke Zlatko Hasanbegović danas su održali dva zasebna izborna sabora. Hasanbegović u Zagrebu, a Esih u Zadru.

“Apsolutno tvrdim da je ovo jedini koji je legalan i statutaran”, rekla je ranije danas Bruna Esih.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Hasanbegović: Odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu

Objavljeno

na

Objavio

S jednog od dva Sabora stranke Neovisni za Hrvatsku, onog održanog u Zagrebu, javnosti su se obratili priopćenjem.

“Suočeni s bezobzirnim pokušajem razbijanja stranke NEOVISNI ZA HRVATSKU, mi, članovi Predsjedništva i sudionici I. redovitog sabora NHR-a, okupljeni u Zagrebu, izvješćujemo svoje članove i pristaše, kao i cijeli hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu, da odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a u Zadru 22. srpnja.

Na našemu su današnjem saboru trebali, između više kandidata, biti demokratski izabrani članovi svih stranačkih tijela.

Trebala je biti prihvaćena odluka o promjeni dijela naziva stranke, te predloženo usvajanje novoga statuta kako bi se stranka spremnije suočila s budućim izazovima te otvorila prema postizanju dogovora o predizbornoj suradnji s bliskim strankama, političkim skupinama i pojedincima

No, jednostranim i protustatutarnim sazivanjem zadarskog skupa u isto vrijeme kad je sazvan jedini zakoniti stranački sabor, ovaj u Zagrebu, želi se spriječiti takav razvitak te se sudbinu stranke hoće podrediti očuvanju formalnoga predsjedničkog položaja jedne osobe.

Ujedno su flagrantno prekršeni Statut i Pravilnik o članstvu, kao i jednoglasno donesene odluke stranačkog Predsjedništva. O protustatutarnom značaju zadarskoga skupa rječito govori i činjenica da na nj nisu pozvani izaslanici daleko najbrojnije, zagrebačke stranačke organizacije, pa čak ni svi članovi Predsjedništva stranke.

Očita je svrha zadarskog druženja da se sudbina naše stranke i našega političkog pothvata prepusti u ruke Ministarstva uprave, onoga istog koje je svojim arbitrarnim i protuzakonitim postupanjem tako umješno rastočilo pravaški pokret, a svoju domišljatost u kršenju zakona pokazalo je i nedavno, onemogućavanjem provedbe narodnih referenduma.

Tako se upravo tom instrumentu Plenkovićeve protunarodne i trgovačke tzv. hrvatsko-srpske koalicije hoće prepustiti političko i personalno oblikovanje nacionalističko-slobodarskog dijela hrvatskoga političko-stranačkog života.

Mi u tome odbijamo sudjelovati!

Kao nacionalno i etički odgovorni ljudi, mi u svome dosadašnjemu građanskom, javnom i političkom djelovanju nismo nikada rušili već smo uvijek pridonosili, stvarali i gradili. Ponajmanje možemo i želimo rušiti političko čedo kojemu smo udahnuli život, nadjenuli mu ime, napisali program te ga ispunili doktrinarnim, ideološkim i intelektualnim sadržajem.

Mi nismo ušli u političku borbu radi ključeva stranačkih prostorija niti radi zadovoljenja vlastitih taština ili mizernih materijalnih probitaka.

Mi želimo pridonositi hrvatskoj državi koja može biti bolja samo ako u njezinu razvitku i vođenju sudjeluju hrvatski nacionalisti, ljudi širokih vidika, etičkih načela, politički, intelektualno i emocionalno dorasli trenutku, te oslobođeni nezdravih ambicija, strančarskih motiva i uskogrudnih interesa.

Nacionalizam i sloboda svakog pojedinca, sloboda hrvatskog naroda i neovisnost hrvatske države najviša su i najsvetija načela našega političkog djelovanja.

U svjetlu ovih činjenica, javnost ćemo obavijestiti o daljnjim našim koracima, te načinu i obliku budućega političko-stranačkog djelovanja.

Mirne i čiste savjesti na kocku stavljamo naše pojedinačne sudbine. Na kocku stavljamo sve osim Hrvatske!”, stoji u priopćenju koje potpisuju Zlatko Hasanbegović, politički tajnik, član Predsjedništva, narodni zastupnik u Hrvatskom saboru i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Tomislav Jonjić, član Predsjedništva i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Ana Lederer, članica Predsjedništva i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Dijana Machala, članica Predsjedništva i Domagoj Bešker, mag. iur., glavni tajnik, član Predsjedništva i stručni suradnik saborskoga kluba NHR.

 

Bruna Esih: Neovisni za Hrvatsku više neće biti isti kao prije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari