Connect with us

BiH

Na Savi će se ipak graditi mostovi Svilaj i Gradiška

Objavljeno

-

Na Savi će se ipak graditi mostovi Svilaj i Gradiška

Hrvatska i Bosna i Hercegovina dogovorile su se da zajedno grade dva nova mosta preko rijeke Save – most Svilaj na koridoru 5c i most Gradiška koji će spojiti autocestu Banja Luka –Gradiška na autocesti Zagreb – Lipovac.

[ad id=”68099″]

Hajdaševe prijetnje

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončićnedavno je pak zaprijetio da Hrvatska neće graditi te mostove ako bh. strana bude radila probleme zbog gradnje pelješkog mosta. No početak gradnje mosta Svilaj ipak je izvjestan, dok je još uvijek nepoznanica kad bi se mogao početi graditi most Gradiška. Novi, trećinatječaj za most Svilaj bit će raspisan krajem kolovoza ili početkom rujna. Hrvatska i BiH će gradnju tog mosta financirati sa po 13 milijuna eura.

U Hrvatskim autocestama kažu da prije toga kreditor, Europska investicijska banka, mora dati suglasnost na tekst dokumentacije za nadmetanje. Treći natječaj za Svilaj pak nije mogao biti raspisan i prije jer se čekala odluka Vijeća ministara BiH o izuzeću tog mosta iz Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se nadmetanje za izvođača radova provelo prema Zakonu o javnoj nabavi RH. Ta odluka donesena je tek početkom lipnja ove godine. A vrijeme je jako bitno u slučaju mosta Svilaj jer HAC ima osigurana sredstva kod EIB-a za taj projekt do kraja 2017. S obzirom na to da će gradnja mosta trajati najmanje dvije godine, ugovor s izvođačima radova trebao bi biti potpisan najkasnije krajem ove godine. Ako pak most ne bude gotov do kraja 2017., u HAC-u kažu da će u konzultacijama s EIB-om odlučiti o daljnjoj namjeni tih sredstava. Na prvom natječaju za most Svilaj za izvođača radova je izabran Strabag koji je ponudio 20,9 milijuna eura, no ta tvrtka je 2012. raskinula ugovor o njegovoj gradnji jer nije na vrijeme uvedena u posao. Na drugom natječaju izabran je Viadukt koji je ponudio 24,8 milijuna eura, ali taj je natječaj poništen jer EIB-u je bilo neprihvatljivo što su odbijene jeftinije ponude.

Prijava za fondove EU

Procijenjena vrijednost mosta Gradiška je oko 22 milijuna eura, a i njegovu će gradnju u omjeru 50:50 posto sufinancirati RH i BiH.

U Hrvatskim cestama kažu da su za taj most izrađeni glavni projekti za optimirano rješenje i Studija izvedivosti. Trenutačno je u pripremi dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole. Slijedi natjecanje za sredstva iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz kojeg RH namjerava financirati svoj dio tog projekta. Usto, mora se provesti zajednička procjena utjecaja na okoliš RH i BiH. S obzirom na sve navedeno, u HC-u kažu da u ovom trenutku nije moguće najaviti rok početka gradnje mosta Gradiška.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari