Pratite nas

Hrvatska

Na slunjskom vojnom poligonu održana vježba s bojnim gađanjem ‘Kuna 18’

Objavljeno

na

Foto: MORH/T. Brandt

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju u utorak Gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Gardijske mehanizirane brigade i Topničko-raketne pukovnije provela je vježbu na zemljištu s bojnim gađanjem “Kuna 18”, a po prvi puta na vojnoj vježbi prikazana integracija i združeno djelovanje helikoptera Kiowa Warrior i Panzer haubice 2000.

Na vježbi “Kuna 18“ prikazano je integrirano, sinkronizirano i združeno djelovanje helikoptera OH-58D “Kiowa Warrior” u potpori kopnenih snaga te borbeno djelovanje Panzer haubice 2000 u pružanju topničke potpore manevarskim snaga u provedbi napada, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Vježbi je prisustvovao i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i u svoje osobno i ime vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović te u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića čestitao svim sudionicima i zapovjednicima na uspješnoj pripremi, organizaciji i provedbi vježbe.

“Cilj nam je bio prikazati nove sposobnosti Hrvatske vojske, a to se prije svega odnosi na integraciju sposobnosti helikoptera “Kiowa Warrior”, Panzer haubica te određenih aktivnosti poput obavještajnog djelovanja na bojnom polju. Izuzetno sam zadovoljan kako su naši ljudi, kao naša najveća vrijednost, vrlo brzo uspjeli savladati i osposobiti se za upotrebu novih sposobnost”, istaknuo je general Šundov.

Podsjetio je i na to kako pripadnici Hrvatske vojske uspješno provode sve svoje zadaće – od pomoći civilnom stanovništvu i sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama pa sve do one najvažnije – obrane suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

General Šundov je najavio i da će se u listopadu 2018. održati velika združena vježba Velebit 18 u kojoj će se još jednom pokazati nove sposobnosti integrirane u cjelokupni sustav.

Sudionicima vježbe čestitao je i zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić istaknuvši kako su prikazali osposobljenost, uvježbanost, usklađenost svih postrojbi i borbenih funkcija.

“Značaj ove vježbe je da su po prvi puta prikazane nove sposobnosti HKoV-a i HRZ-a uz potporu postrojbi Zapovjedništva za potporu. Vidjeli smo i intergransko združeno djelovanje kopnenih i zračnih snaga što je najveće bogatstvo ove vježbe”, rekao je general Šerić te najavio nastavak procesa modernizacije i opremanje novim sustavima kako bi se povećala ukupna borbena moć postrojbi HKoV-a.

Foto: MORH/T. Brandt

Zapovjednik GOMBR-a, brigadni general Denis Tretinjak istaknuo je kako su svi pripadnici naporno radili kako bi bile prikazane sve sposobnosti HKoV-a i to na svim platformama.

U vježbi “Kuna 18″u realnim uvjetima bojišta prikazana je integracija vatri manevarskih i potpornih elemenata, upravljanje vatrom i manevrom, kao i provedba usklađenog djelovanja koja je u funkciji protiv rasporeda protivničkih snaga.

Na vježbi je sudjelovalo ukupno 587 pripadnika Hrvatske vojske, a radi se o ključnom obučnom događaju koji je proveden u svrhu podizanja statusa interoperabilnosti postrojbi HKoV u provedbi borbenih aktivnosti na razini bojne.

Uz navedene postrojbe u vježbi “Kuna 18“ sudjelovali su i bojna NBKO, bojna veza, Inženjerijska pukovnija, pukovnija PZO Zapovjedništvo za potporu i Središte za borbenu obuku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Tuđman dobiva spomenik kod fontana u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Zagreb uskoro dobiva još jedan spomenik – onaj prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Pet godina od prve najave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za izradu i postavljanje spomenika. Tuđmana će, prema ranijem natječaju, izraditi kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će postojeći spomenik na tome mjestu, piše tportal.

Prema raspisanom natječaju spomenik Tuđmanu bit će smješten kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Prije postavljanja spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Prema natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao “montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6×6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara”. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje.

Na jednu povišenu kocku bit će postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronce: “Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam.”

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. Na granitnom postamentu će biti brončani grb te će pisati ime prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će doći na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom “Granit koji pamti”. Gdje će biti premještena piramida – još se ne zna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Splitu otvoren počasni konzulat Ukrajine

Objavljeno

na

Objavio

Otvaranje konzulata Ukrajine u Splitu snažna je poruka prijateljstva između dvije zemlje koje imaju puno sličnosti i povijesnih poveznica i dijele iste vrijednosti, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković uvjeren da će to voditi unaprijeđenju gospodarske suradnje i ukupne trgovinske razmjene te ulaganja između dviju zemalja.

“Činjenica da je ovdje s nama i ministar vanjskih poslova Ukrajine (Pavlo) Klimkin pokazuje da imamo puno zajednički za napraviti u potpori te zemlje na njezinu europskom putu, u unutarnjim reformama, približavanju sjeverno-atlantskom savezu i u reintegraciji privremeno okupiranih područja zemlje koristeći naša iskustva i katalog mjera iz mirne reintegracije hrvatskog podunavlja”, kazao je Plenković.

Hrvatska ima specifično znanje iz mirne reintegracije okupiranih područja što može pomoći Ukrajini, rekla je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je uz suprugu predsjednika Ukrajine Petroa Porošenka, Marinu nazočila svečanosti.
“Zadnje dvije godine smo s Ukrajinom razvili visoku razinu odnosa u gospodarskom i političkom smislu. Ekspertna skupina koja radi s obje strane je već polučila mnoge sastanke na ekspertnim razinama što se tiče pomoći u europskim integracijama i pomoći na tranzicijskom planu”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Zgrada počasnog konzulata Ukrajine otvorena je na Obali Hrvatskog preporoda na splitskoj Rivi, a za konzula je imenovan Splićanin Ivica Pirić, bivši nogometaš te predsjednik Arsenala iz Kijeva koji je u toj prigodi kazao da je današnji dan veliki ne samo za njega već i za njegovu obitelj.

“Konzul Pirić je svojim sportskim životom i profesionalnom karijerom, ali i velikim srcem, te izrazom solidarnosti prema ukrajinskoj djeci posljednjih nekoliko godina pokazao da znamo pružiti ruku jedni drugima u teškim situacijama. Ukrajina je zemlja koju jako dobro poznajem, smatram da su naši bilateralni odnosi u posljednje dvije godine podignuti na vrlo visoku razinu intenziteta”, rekao je Plenković.
Ministrica Pejčinović Burić rekla je da su hrvatsko-ukrajinski odnosi dobri od samih početaka i treba se prisjetiti kako je upravo Ukrajina bila među prvim zemljama koja je priznala Hrvatsku te joj na isti način Hrvatska sada želi uzvratiti s obzirom da Ukrajinci imaju probleme s reintegracijom svojih teritorija.

“Otvaranje ovog konzulata s počasnim konzulom koji dolazi iz nogometnog svijeta pokazuje da je nogomet odigrao važnu utakmicu jer će Ivica Pirić predstavljajući interese Ukrajine u Dalmaciji i Splitu na najbolji način podići naše odnose koje smo već unaprijedili na višu razinu”, rekla je.
Konzulatom će se osnažiti ukupni odnosi, a posebno Splita i Dalmacije u području gospodarstva i kulture, ocijenila je.

Ukrajina bilježi veliki porast turista na hrvatskom Jadranu, pa ih je tako prošle godine bilo 80 tisuća na ljetovanju, kazala je ministrica.

Supruga ukrajinskog predsjednika Marina Porošenko rekla da je danas veliki dan za ukrajinsko-hrvatske odnose jer otvorenje konzulata pomaže u zaštititi prava ukrajinskih državljana koji se nalaze u Hrvatskoj, uspostavi boljih odnosa obiju zemalja, ali i u razvoju odnosa sa jednom od najstarijih ukrajinskih manjina u svijetu koja živi u Hrvatskoj.

Prenijela je velike i srdačne pozdrave u ime predsjednika Petra Porošenka koji pridaje veliku važnost odnosima tih dviju zemalja, te se raduje njihovu daljem razvoju. (hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari