Connect with us

Na soli za posipanje cesta pronevjerili milijune

Objavljeno

on

Nova afera potresa Upravu za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Interni revizori ove državne institucije, naime, utvrdili su prije nekoliko dana da su pojedini carinici mijenjali deklaracije na soli za zimsko održavanje cesta, koja je na kraju završila na komercijalnom tržištu, otkriva “Dnevni avaz”.

Na taj način bh. proračun je oštećen za više milijuna maraka.

Oštetili proračun

solRiječ je o uvezenom materijalu na koji se godinama ne plaćaju carinske obaveze i koji je uvezen u BiH od 2012. do 2013. godine. Interna revizija obavljena je u sva četiri regionalna centra UNOBiH (Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka) od 12. do 19. lipnja ove godine.

Avaz navodi kako su revizori utvrdili nezakonitosti u samom funkcioniranju i kontroli ove robe i da su napravljene velike štete.

”Revizori su utvrdili da su carinici mijenjali deklaracije, a da je to na kraju prodavana kao komercijalna roba s obračunatim PDV-om. No, suština je da PDV nikada nije plaćen Upravi za neizravno oporezivanje. Na taj način pronevjerili su milijune KM i direktno umanjili državni proračun. Radi se o robi koja ide prema komunalnim kompanijama i direkcijama koje održavaju ceste, ali je neko na carini odlučio zažmuriti na jedno oko”, kaže neimenovani sugovornik Avaza blizak UNOBiH.

Zna i Uprava

On tvrdi da je o svemu već obaviještena Uprava, s direktorom Mirom Džakulom, koji je već zatražio suspenziju nekih službenika za koje su sumnja da su sudjelovali u ovim nezakonitostima.

Džakula nije želio komentirati ove navode te je rekao kratko kako je “moguće da su uočene neke nepravilnosti”.

Sve ćemo provjeriti

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO, rekao je kako se, kada je u pitanju uvezena sol, radi o velikoj dokumentaciji.

”Moramo sve dobro provjeriti, jer se interne revizije vrše konstantno. Čim budemo imali više informacija, obavijestit ćemo javnost. Ovo je oblast koja je, zaista, obujna”, rekao je Kovačević Dnevno avazu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari