Connect with us

Događaji

Na stadionu u Kranjčevićevoj generalna proba za 30. obljetnicu Hrvatske vojske

Objavljeno

-

Generalna proba središnje svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u četvrtak na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, a brigadni general Željko Ljubas, koji je voditelj radne točke, kazao je da je sve spremno za svečano postrojavanje.

Na svečanosti na stadionu NK Zagreb u petak, 28. svibnja, postrojit će se osam počasnih postrojba, a tu će biti i vojni veterani, policija, gardijska oklopna mehanizirana brigada, gardijska mehanizirana brigada, postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, mornarice te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, rekao je.

“Sve je spremno, mi smo danas odradili već jednu probu prije generalne, sada nas očekuje druga. Ovi postroji koji sudjeluju u obilježavanju Dana oružanih snaga i kopnene vojske su spremni”, izjavio je Ljubas novinarima.

Na pitanje u kojoj mjeri će događaj podsjećati na ono što se dogodilo prije 30 godina, Ljubas kaže kako su nastojali da događaj bude svečan, dostojanstven i da se s ponosom obilježi 30. godišnjica ustrojavanja Hrvatske vojske.

Dodao je kako će na čelu veterana biti Neven Martić koji je prije 30 godina predao prijavak, na istome mjestu, predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Na novinarski upit koliko je onih još u postrojbama koji su bili u Kranjčevićevoj prije 30 godina, Ljubas kaže kako je među 61 vojnim veteranom, koji će sudjelovati na obljetnici, dobar dio njih bio ovdje i prije 30 godina.

“Također dobar dio njih će ovdje sutra biti na tribinama, njih skoro 300 koji su bili postrojeni i koje su pozvali nadležni. Oni koji su prije 30 godina bili ovdje, oni su naša preteča, mi smo njihovi sljednici, s ponosom možemo to reći”, poručio je Ljubas.

S obzirom na pridržavanje epidemioloških mjera, događaj će biti nešto skromniji nego što li je to bio prethodnih godina.

“Kao što vidite svi pripadnici postroja imaju maske, bina na kojoj će biti uzvanici je također složena sukladno epidemiološkim mjerama. Gosti će također biti poredani sukladno mjerama”, kazao je Ljubas.

Na stadionu u Kranjčevićevoj postrojit će se ukupno 622 pripadnika, od kojih je 61 veteran te 61 pripadnik MUP-a.

Ljubas je naglasio kako bi svi oni bili sretni kada bi tribine bile pune građana, kao što je to bilo prethodnih godina, ali da se moraju pridržavati epidemioloških mjera.

Prve brigade Zbora narodne garde (ZNG) bile su predstavljene hrvatskoj javnosti na svečanoj smotri 28. svibnja 1991. uz mimohod, dodjelu zastava brigadama i polaganjem prisege na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Danas se taj dan slavi kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. (Hina/N1)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari