Pratite nas

Kolumne

Na što ukazuje progon hrvatskoga generala Mije Jelića?

Objavljeno

na

Je li netko razuman može objasniti zašto bi Mijo Jelić, tada golobradi mladić potekao iz HOS-a, prvo dopustio Bošnjacima slobodno fromiranje vojske u Mostaru, pa onda ratovao s njima opet za grad koji je oslobodio. On, a ne novoformirane postrojbe Armije.

[ad id=”68099″]

U Hrvatskoj svako dijete zna za zločine protiv Bošnjaka, koje niti jedan Hrvat, katolik, i u biti normalan čovjek nikada neće, niti je pokušao osporiti. A nitko ne zna, ili samo rijetki zainteresirani i gotovo poluilegalno znaju, za seriju logora, strašnih zlodjela na stotine lokacija pod kontrolom Armije BiH protiv hrvatskoga naroda. Od Zenice, preko Travnika, Bugojna, Fojnice, Vareša, Sarajeva, Konjica, Trusine, Jablanice, Grabovice, Križančeva Sela, Uzdola pa sve do Mostara.

Je li netko izvan kruga uskih poluilegalaca u akademskim krugovima u ovoj zemlji uopće zna razvoj ratne situacije u Mostaru?

Ne bi li trebalo znati barem osnovne činjenice kako bi se govorilo o udruženom zločinačkom pothvatu ili zločinima Mije Jelića, autentičnog osloboditelja Mostara i mladića koji je golobrad vodio specijalne postrojbe MUP-a Herceg Bosne u bitkama za današnje prostore Federacije koji su bili okupirani od srpskoga agresora?

Mostar je od srpske okupacije i iz srpskog obruča oslobođen akcijom „Lipanjske zore“ u lipnju 1992. godine. To je bila akcija HVO-a uz pomoć logistike i dragovoljaca HV-a. U postrojbama HVO-a tada su bili i mostarski Muslimani, kasnije Bošnjaci. U toj akciji srpske su snage odbačene iz doline Neretve na današnje granice Republike Srpske, visoko na planini Velež.

Zašto bi HVO ponovno oslobađao slobodni Mostar i od koga?

Od Teritorijalne obrane koja je formirana uz blagoslov Herceg Bosne, uz pomoć HVO-a, smjestila se u Mostaru, formirala vlastite oružane formacije i djelila s HVO-om doslovno cijeli Mostar. Tada nije bilo istočnoga i zapadnoga Mostara.

Niti su tamošnji Hrvati takve vojne formacije držale neprijateljskim.

A trebali su i morali sumnjati u smisao stvaranja alternativnih postrojbi na slobodnom području, daleko od srpske ratne opasnosti koja je uništavala Bosnu i Hercegovinu i činila neviđene pokolje nad desetinama tisuća Bošnjaka.

To je u startu bila velika pogreška tadašnjega rukovodstva Herceg Bosne, pa i Zagreba.

Je li netko razuman može objasniti zašto bi Mijo Jelić, tada golobradi mladić potekao iz HOS-a, prvo dopustio Bošnjacima slobodno fromiranje vojske u Mostaru, pa onda ratovao s njima opet za grad koji je oslobodio. On, a ne novoformirane postrojbe Armije.

Umjesto da su te snage koristili za rat sa stvarnim okupatorima i zločincima na stotine lokacija u BiH, Alija Izetbegović i njegov politički i vojni vrh namjeravali su preuzeti kontrolu nad dolinom Neretve, o čemu ima stotine zapisa sa sjednica Ratnoga predsjedništva BiH.

Objavljeni su. I znakoviti su. Dramatični su.

I daju potpuno drugačiju sliku svega što se tada događalo od slike koja dominira hrvatskom javnošću.

Samo koga to zanima, jel’ tako?

Moralo bi zanimati državni vrh Republike Hrvatske.

Moralo bi, jer je to pitanje opstanka, ne samo Hrvata u BiH, već upravo Republike Hrvatske. Naime, hrvatske državnosti nema bez autentične i potpune državnosti Hrvata u BiH.

Kako je moguće da to ne znaju Hrvati u Istri, Varaždinu, Zagorju, Slavoniji i pogotovo Zagrebu?

Zbog toga što su im godinama histeričnom medijskom kampanjom, a u biti klasičnim specijalnim ratom, posve neprijateljske agenture u zemlji, nametnule „istinu“ da je Hrvatska talac divljaštva i zločinačke politike Hrvata u BiH.

Naravno, što je to zločin, a što nije određivali su Britanci, Dežulović, Tomić, Pusići, Goldstein, te čitav niz navodnih mesija kao što su Banac i kompanija koji su svoje političke frustracije liječili proizvodnjom međunarodne štete navodno Tuđmanu.

A u biti trajne i stravične štete hrvatskome narodu.

Hrvatima je nametnut žestoki sukob po svim regionalnim specifičnostima, ubačena je kost još od priče o izdaji Vukovara, Posavine, zbog toga što se jedino uništavanje onoga što je stvoreno moglo ostvariti izazivanjem razdora na jedinu temeljnicu koja je držala mogućom suverenu državu Hrvatsku. Onu nacionalnu.

Razdor se radio i stimuliranjem sebičnosti, prije svega obrazlaganjem lošega položaja jedne cjeline zlodjelima i nepoštenjem one druge. Tko nije čuo u Zagrebu polupijani glas, jauk ili proklinjanje da su mu za teškoće krivi dotepenci, Hercegovci, Bosanci, tovari, a priča se širi na sve više regionalnih identiteta. Ne znam dopire li do političkoga idiota ili plaćenika, posve je svejedno, Miletića u Istri, da se sve češće Istrijani spominju u tom kontekstu.

Jednoj sirotinji za siromaštvo je kriva ona druga.

Tako je malo potrebno od običnoga užarenoga opuška u vreloj atmosferi zapaliti zastrašujući požar.

Istrijanu koji je samo i isključivo Istrijan, a misli da je takav doboro došao negdje u svijetu, svejedno je što se progoni nekoga u Hercegovini ili Bosni, svejedno mu je zbog nevolja Dalmatinca, Slavonca ili Zagorca. Tako je i onome tko se isključivo osjeća Hercegovcem, Bosancem, Dalmatincem, Slavoncem.

Svima, baš svima mora biti jasno da su prije svega na meti kao – Hrvati. Jer ih to ujedinjuje, jer su zbog toga jedinstva snažni kao i slabi bez njega. To nikako ne isključuje ili poništava njihove različitosti, dapače. Samo ih omogućuje.

Zbog toga je uostalom Miletićev regionalizam opasan, jer mu je polazište da Hrvatska nije – nužna. Sami smo sebi dovoljni, njegov je usklik.

To je prastara matrica unišetnja nacionalnoga indetiteta, tako se stvara lovina lovcima. Tako vukovi i lavovi izoliraju žrtve u stadima koje napadaju. Bivol koji je sebi dovoljan brzo nestane u raljama lavova, iako u jednom trenutku ima šire polje za ispašu pa se izoliran osjeća dobro.

Kome to nije jasno danas?

Pa čak je i životinjama to stečeni egzistencijalni refleks.

Problem je međutim što je za usamljenoga bivola svaka hijena lav, kao što su velesile ovakvoj Hrvatskoj, uništenoj unutranjim razdorima Slovenci, Bošnjaci u BiH, Srbi. Svi su lavovi, a hrvatska vlada im piše pisma i prosvjedne note kad nam otimaju na očigled našu zemlju. Nisu ni laovvi ni velesile, samo znaju što hoće i kako to ostvariti, za razliku od Hrvatske državne politike.

Zbog čega Republika Hrvatska pomaže ili šuti na progon ratnih zapovjednika hrvatskoga naroda u BiH?

Zbog toga što u državnom vrhu Republike Hrvatske dominira Miletićev sindrom, stvoren ili formiran smišljenim djelovanjem agentura tijekom zadnjih dvadeset godina, ali i naslijeđen razornim antihrvatskim djelovanjem velikosrpskoga komunističkoga režima.

Miletić i „miletići“ su mladunče bivola zadovoljno ispašom, deblja se i ne shvaća da je time samo obilniji ručak lovcima koji im prodaju priče za malu djecu ili im bacaju travu. Svejedno je.

Upravo zbog toga Hrvatskom danas ravnaju institucionalni, medijski i politički bijednici, otpadnici svoga naroda, bjelosvijetski plaćenici, poltroni, i u svemu slika i prilika opisa strukture koju je dramatično proročanski na zagrebačkom aerodromu predstavio hrvatskome narodu – Franjo Tuđman.

To što su Izetbegović i njegovi sateliti tijekom rata za Hrvate govirili da su „bobanovci“, da su „ustaše“, zapravo je posve identično velikosrpskom izjednačavanju Hrvata s fašistima. Potpuno isti rukopis, iste metode, a nažalost i jednako ponašanje Hrvata prema toj nakani i metodologiji.

Priprema za zločin s prebacivanjem odgovornosti na žrtvu.

Hrvatska je danas premrežena centrima za emitiranje Izetbegovićevih poruka, koje je on prihvatio iz srpskoga iskustva, pa i prema svome narodu.

A za to je imao potporu u svijetu i to od naših današnjih saveznika.

Šutjeti danas na progon hrvatskoga generala Jelića, jednako je potpisivanju smrtonosne dijagnoze hrvatskome narodu. To je prvorazredna zadaća predsjednice Republike i nove hrvatske Vlade pred našim saveznicima, ako su nam saveznici. Ako nisu, onda treba reći da ih nemamo, da nemamo iluzija, kao što ih nismo imali ni 1991. godine. I to je prilog riješenju problema.

Tada smo imali državnika na čelu države. Imamo li ih danas, pitanje je na koje vrijeme za odgovor istječe.

Marko Ljubić / dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Trpimir Jurić: Mladi, ključ je u vašim rukama!

Objavljeno

na

Objavio

Prije nekoliko dana, sasvim diskretno, prisjetili smo se 15. siječnja 1992., dana kada smo dočekali međunarodno priznanja Hrvatske. To priznanje nije došlo preko noći. Nije došlo ni onda kada smo ga iščekivali, već kad smo se za njega vojno i politički izborili. Napokon smo na političkoj karti svijeta postali subjekt međunarodne zajednice. Do tog trenutka, odnosno tog čina priznanja, nisu protekli dani, mjeseci i godine, već stoljeća snova, borbi, krvi, tamnovanja, iseljavanja, represija te oduzimanja teritorija i prava na samobitnost.

Upornost i kontinuitet nastojanja napokon su urodili plodom. Iza nas su milijuni iseljenih, stotine tisuća ubijenih i utamničenih od raznoraznih osvajača i otimača naše samobitnosti.  Samostalna i neovisna Hrvatska nije bila dar, nije plod ničije samilosti, već žestoke političke, lobističke i, ponajviše, vojne borbe.

Što se promijenilo?

15. siječnja 1992., na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, prvi predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman je u svom govoru, između ostalog, rekao: “Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo i nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba biti“.

Što se od te izjave promijenilo?

Čini mi se da smo se od tog povijesnog datuma, izdvajajući vrijeme Domovinskog rata, pasivizirali te izgubili ideju i odgovornost spram Nje. Jednom izborena neovisnost može se izgubiti. Jesmo li odustali od Hrvatske?

Poratna Hrvatska, završno s mirnom reintegracijom,  ostala je u statusu  jednog velikog socijalnog, gospodarskog, političkog i inih gradilišta. Niti blizu završenog projekta. Može li država, poglavito ona koju nazivamo domovinom, biti završen projekt?

Zamislimo domaćicu koja je uselila u novu kuću i svojim ulaskom u nju nije ju oplemenila svim što dom čini mjestom ugodna življenja. Ta domaćica odnosi se, malo je reći, nemarno. Krajnje je neodgovorna, neangažirana, gotovanka bez imalo strasti i ljubavi. Usto još i kuka, želi taj svoj dobiveni dom napustiti i potražiti sreću u nekom drugom, tuđem.

Naravno da je to stvar njenog izbora, ona to može napraviti. ako tako odluči. Otići će u tuđi dom, no tamo neće biti domaćica nego spremačica. Netko odgovorniji od nje, jako brzo će je naučiti što je to rad i odgovornost prema svom, ali to nikad neće biti njen dom, već boravište, tuđina.

Umorni su i nisu više u stanju…

Sagledavajući stanje u Hrvatskoj čini mi se da prvenstveno nemamo domaćina, a ukućani se prema Njoj  odnose  nesavjesno, onako kako se odnosi prema nezasluženom daru. Kao i u svakom domu, postoje zabušanti i lijenčine kojima se niti jedna ideja ne dopada. Gori od njih su oni, a  takvih u svakoj kući ima, koji taj dom nikad nisu prihvatili kao svoj i svakim svojim činjenjem ili nečinjenjem žele ga odbaciti.

Oni koji su se idejom i borbom dali za domovinu, sada već stariji, umorni su i nisu više  u stanju nastaviti davati i raditi. Njih su odavno trebali zamijeniti mlađi kojima je to naravnim zakonom dato.

Pred mladima je dilema, ostati i boriti se ili odustati i otići. Svakodnevno svjedočimo iseljavanju mladih u neku od europskih zemalja. Ništa nova i ništa iznenađujućeg. Uvijek ih je bilo i bit će. Prva iseljavanja Hrvata spominju se još u XV. stoljeću. Velika iseljavanja vezana su za egzistencijalna pitanja  kao što su: glad izazvana prirodnim pojavama, ratovi, poslijeratna „čišćenja državnih neprijatelja“ , neslaganja s političkim sustavima, nemogućnosti zapošljavanja…

Zašto se iseljavanje događa danas? Naravno da tu nema jednoznačnog odgovora. Motivi su različiti, samo ne znam jesu li uvijek opravdani. Jesmo li nešto mogli napraviti ili smo čekali da to drugi za nas naprave? Ni vlastita majka, otac ili brat ne mogu za nas graditi dom, kuću. Da bi ga svojim zvali moramo to učiniti sami.

Domoljubi ne smiju odustati

Za odustajanje nekad je dovoljna izlika, nekad opravdan razlog, ali ne pokušati boriti se svim legalnim sredstvima, ponajprije vlastitim angažmanom, što god da situacija od nas zahtjeva – minimum je onog što bi svaki domoljub trebao napraviti. U toj nedovoljnoj angažiranosti ima mnogo sebeljublja koji zanemaruju opće društvenu potrebu i odgovornost.

Migracija je uvijek bilo i bit će. One su u čovjekovoj naravi, potrebi i slobodnom izboru.

Citirana Tuđmanova izjava nastala je u trenutku međunarodnog priznanja kad sloboda i cjelovitost Hrvatske još nisu bile na obzoru. Taj čin bio je ohrabrenje i motiv za nastavak borbe, ali i obveza od koje nismo smjeli odustati. Četvrt stoljeća kasnije mi još nismo dovršili projekt. Jesmo li odustali ili posao ne znamo privesti kraju? Što god bilo, ključ je u našim rukama.

Što mladi čekaju?

Nadam se da nisu svi u redu za autobus koji vozi do neke destinacije “boljeg” života, već da i dalje ima onih smjelih i odgovornih koji će htjeti projekt Domovina dovesti kraju.

Vjerujem da ćete prihvatiti odgovornost za vlastiti život i domovinu, jer ako to ne napravite vi, vrlo rado će to napraviti netko drugi umjesto vas. Prihvatite odgovornosti za sebe, brišite samosažaljenje, malodušnost, ravnodušnost, pasivno trpljenje, nezadovoljstvo zbog nepravdi života i slično.

Ključ je u vašim rukama!

Tvoja zemlja

Tu ćeš naći uvijek dom,

srce koje kuca za te,

ruku da te prati,

majku da te shvati,

znat ćeš sve što treba znati.

Znat ćeš kako boli plač

kada tvoja zemlja pati;

ali iza svega

sigurno ćeš znati

što ti znači ovaj kraj.

To je tvoja zemlja, tu sagradi dom,

tu je stari temelj, tu na kršu tvom.

Tuđin i oluje kidali su nju,

al’ još uvijek tu je sve dok mi smo tu.

Bit ćeš bogat ko i mi,

kralj što ne zna što je kruna,

al’ na svojoj grudi

ko i ovi ljudi

bit ćeš velik ko i mi.

Autor glazbe Alfi Kabiljo, autor teksta Drago Britvić, izvođač Vice Vukov.

Trpimir Jurić/dalmacijadanas.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Nino Raspudić: Južan dan u Saboru, 16. 1. 2019.

Objavljeno

na

Objavio

U osvrtima na “buran” dan u Saboru nitko kao objašnjenje agresivnih reakcija premijera i ministra obrane nije spomenuo jugovinu, pri čemu ne mislim na naslijeđe bivše države, već na temperaturu od 13°C uz zračna strujanja s juga, što je neuobičajeno vrijeme za Zagreb u siječnju.

Burne reakcije se, naime, u pravilu ne događaju za bure, već za juga, a prekjučer smo se još jednom mogli uvjeriti u mudrost starih Dubrovčana koji za takvog vremena nisu vijećali niti donosili važne odluke.

Unatoč zgražanju dežurnih moralista, nije se tog dana u sabornici dogodilo ništa što se ne viđa u parlamentima nekih drugih država, koji su svjedočili i gorim epizodama, ne samo u Ukrajini ili Japanu već i u Italiji i Britaniji, primjerice.

O atentatu na Radića i ostale hrvatske zastupnike u beogradskoj skupštini da i ne govorimo.
Kad je sredinom devedesetih tadašnji HDZ-ov ministar kulture Zlatko Vitez ustvrdio da je Sabor “kokošinjac”, to je izazivalo silno zgražanje – kako je mogao uvrijediti “visoki dom”, koji je nedavno postao državni parlament!?

Danas, nakon svega što se zadnjih godina događalo u Saboru takvo zgražanje se doima licemjernim – zašto bi ostali uglađeni maniri u sazivu sabora koji sadržajno sve više nalikuje na križanca pijace i političkog kupleraja?
 Povijest “neverbalne komunikacije” u našem Saboru je prilično siromašna. Pamti se slavni “vritnjak” kada je pravaš Josip Gržanić 5. listopada 1885. izlazak Khuena Héderváryja iz Sabora potpomognuto mid-kickom u stražnjicu mrskog bana. Nakon toga je, s još dvojicom zastupnika utamničen, piše Nino Raspudić / Večernji list

Zanimljive su bile naknadne interpretacije jer je vlast tvrdila da simbolički udarac nije zadan kako bi sačuvala Khuenovu čast, međutim na saslušanju u istražnom zatvoru, dr. Grga Tuškan dao je legendarnu zaključnu interpretaciju: “Ja držim da je Preuzvišeni g. ban udaren nogom u rit.” 
Godine 1990. je za saborskom govornicom zastupnik Srpske demokratske stranke Radoslav Tanjga novu vlast izabranu na prvim slobodnim višestranačkim izborima nazvao “ustašoidnim režimom”, što od Vučićevih emisara poput Miodraga Linte usred Zagreba slušamo i danas, pa ga je Ivan Bobetko gađao torbom. I promašio.
 Jedini fizički okršaj u samoj sabornici zbio se 2001. kad je Ljubo Ćesić Rojs svojim prstom ostvario izvjesni kontakt s nosom zastupnika IDS-a Dine Debeljuha.

Ćesić je kasnije tvrdio da ga je samo dodirnuo, no Debeljuh se jadao da je bilo bolno. Otada se, osim nekoliko seksističkih verbalnih ispada i već zamornih iznošenja zastupnika Pernara, u sabornici nije događalo ništa izvan uobičajenog bontona.
A onda je osvanula južna srijeda. Započelo je neukusnim, apsolutno “neistanbulskim” obraćanjem premijera Plenkovića zastupnici Bruni Esih.

Na legitimno pitanje o tome kani li ubrzo kunu zamijeniti eurom i tko ga je za to ovlastio, Plenković joj je bahato odgovorio: “Vrlo je važno da i Vi kao zastupnica u Hrvatskom saboru, koja je valjda učila cijelo jutro da postavi ovo pitanje i nije došla na intoniranje himne, dobro proučite preuzete obveze”. Tu izjavu na liniji najgorih saborskih seksističkih vrijeđanja na najbolji način osudila je na društvenim mrežama zastupnica Glasovac: “Ne slažem se s kolegicom Brunom Esih u brojnim političkim stavovima, ali način na koji premijer komunicira u odgovoru na njezino pitanje je dno komunikacijskog, šovinističkog i ljudskog dna.”

Pri tome je Plenković ponovio staro “spuštanje” B. Esih da je ušla u Sabor na listi HDZ-a, prešutjevši pri tome činjenicu da je ušla kao nestranačka osoba s 11. mjesta u prvoj izbornoj jedinici zahvaljujući isključivo 10.500 preferencijalnih glasova dok ih je predsjednik Sabora Jandroković, primjerice, dobio 808, dakle trinaest puta manje.

U nastavku aktualnog prijepodneva na meti kritika zbog propale kupovine zrakoplova našao se ministar obrane Damir Krstičević. Izvođeni su pri tom i “urnebesni” štosevi iz SDP-ovog humorističnog arsenala poput Marasovog bacanja papirnatog aviona. Kad je zastupnik Franko Vidović rekao Krstičeviću: “Možete preko javne nabave nabaviti ovakve avione kakve je nabavio moj kolega Maras”, i krenuo prema njemu s dvije makete zrakoplova, ministar obrane je zgrabio kutiju i ljutito je tresnuo o pod viknuvši: “Goni se i ti i ovo”. I zabio time sam sebi fatalan politički autogol.

Machiavelli poučava kako u dobro uređenoj državi nikada nečije zasluge ne smiju pokrivati njegovu krivnju. Krstičevićeve ratne zasluge su tolike da ih ništa što učinio kasnije ne može potamniti, i ostaju mu vječno, ali s druge strane, one ne mogu niti trebaju pokrivati pogreške koje učini u drugim domenama, sada kao ministar i političar. Pokazalo se da se nije u stanju nositi s pritiskom ni na razini plitkog oporbenog performansa.
 No iznenađenju tu nije bio kraj. Play of the day bio je Plenkovićev nasrtaj na zastupnika Nikolu Grmoju, koji mu je konačno otkrio slabu točku.

Grmoja u pitanu premijeru rekao sljedeće: “Srbija je otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23. o pristupanju EU. Vaša ministrica Pejčinović Burić, koja sjedi do vas, krši odluku Vlade i ne saziva Povjerenstvo, a naši logoraši sami bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije.

Isto tako, Srbija skriva informacije o nestalima. Možda imamo nekakve koristi od toga; čuo sam da je kolegica Vesna Pusić rekla da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Plenković-Vrdoljak-Pupovac-Saucha Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese”.
 Uslijedila je verbalna prepirka, koju je predsjednik Sabora Jandroković prekinuo proglasivši pauzu, no dobacivanja su se nastavila.

Okidač je bila riječ anemija, nakon čega Plenković užurbanim korakom kreće prema Grmoji, Miro Bulj mu preprečuje put leđima, iskusnom kretnjom mirotvorca u kafanskim tučama, Goran Beus Richembergh smiruje Grmoju, Pupovac se mota u blizini. Sabornicom se u tom trenutku prolama ženski krik “sramota”, očito vapaj neke revne HDZ-ove drugarice.

Što bi se dogodilo da im nije zapriječen kontakt? Bi li Pupovac Grmoju uhvatio s leđa za ruke ili barem za nogu kako bi olakšao pobjedu koalicijskom partneru Plenkoviću? Bi li se Plenković, ojačan tjelohraniteljima koji su ga pratili u pohodu, ipak zastao na pristojnoj distanci i nastavio verbalnu raspravu?

Do gigantomahije ipak nije došlo pa se sada na nekim portalima narod zabavlja nagađanjem što bi bilo da ih nisu spriječili.
Četiri su ponuđene opcije:

1. Grmojina pobjeda nokautom. U tom slučaju bi zastupnik Mosta, ako bi potegao prvi, ispao zlikovac, i okončao političku karijeru a Plenković bi postao parlamentarni mučenik. 2. Plenkovićeva pobjeda nokautom bila bi njegov politički kraj, osim ako ne bi istog dana raspustio Sabor i proglasio diktaturu. 3. i 4., pobjeda Grmoje na bodove ili pobjeda Plenkovića na bodove, ovisile bi o tome tko broji. Po Kuščeviću ili Bačiću Plenković pobjeđuje bez obzira na to što bi snimka ili stručniji komentatori rekli.
 Interpretacija plenkista, koju je prvi ponudio vjerni Pupovac, je kako je Vođa natjerao Grmoju u bijeg. “Neki su imali vrlo hitre noge i nakon junačkih govora vrlo brzo pobjegli s bojišta.”, kaže Pupovac.

Dan kasnije Sunčana Glavak naglašava: “Jučer su verbalne akrobacije Nikole Grmoje završile njegovim bijegom iz sabornice, pokazao se kao slabić”. Dakle, paradoksalno, Plenković se nije želio tući, pa je mirotvorac, ali je istovremeno borbu dobio Grmojinom predajom, tj. bijegom, pa je i najjači. Već sutra će se učvrstiti zaključak da je Plenković najjači čovjek u Hrvatskoj. Tako je to. Ne samo najljepši i najpametniji, već jači i od Filipa Hrgovića.

Do 15. 6. 2016. za HDZ-ovce je najjači bio Tomislav Karamarko. I najduhovitiji. A prije njega, da ste ih javno pitali u kameru, najjača osoba i u stand-upu i na parteru bila je Jadranka Kosor. Jednom se igrala utakmica između vodstva HDZ-a i nekakvih lokalnih čelnika stranke.

Otezalo se beskonačno s rezultatom 0-0 jer nikako nije padao gol, pa je jedan promatrač rezignirano prokomentirao: oni ga ne znaju dat’, a ovi ne smiju…
Plenkovićevo pucanje je znakovito, čak i ako uzmemo u obzir jugovinu kao olakotnu okolnost. Zašto je inače savršen birokrat, naizgled bez ikakve strasti i ideala, politički sin Mate Granića, prvi put toliko izgubio živce da se zaletio prema oporbenom zastupniku?

Putokaz za odgovor “zašto” je ono “na čemu” je izgubio živce. Ostalo je visjeti u zraku jedno neodgovoreno pitanje: Zašto Vlada ne poštuje odluku o osnivanju povjerenstva koje bi pratilo mjerila koje Srbija mora ispuniti u Poglavljima 23 i 24, sastajalo se četiri puta godišnje i podnosilo izvješća?

Očekivati je da će sada, ne samo Grmoja, već i cijeli hrvatski dio oporbe koji ne misli da treba po naputku iz Bruxellesa tetošiti Vučića i gutati sve ne bi li se Srbiju što prije i bezuvjetno ubacilo u EU, neumorno vraćati na to, za plenkiste očito vrlo frustrirajuće pitanje.

Nino Raspudić / Večernji list

 

Imamo ‘pakao’ koji su nam obećali

 

 

 

 

Nino Raspudić: Po dobru u 2018. pamtimo samo igre, na ‘kruh’ ćemo pričekati

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari