Na suđenju Perkoviću i Mustaču i svjedoci iz Slovenije

1

roman ljeljak

Na suđenje u Muenchenu, gdje se sudi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, pozvano je više svjedoka iz Slovenije, uglavnom dužnosnika bivše republičke službe sigurnosti iz vremena bivše Jugoslavije i s njima povezanih osoba, objavljuje u svom novom broju od ponedjeljka ljubljanski tjednik »Reporter«.

List se pri tome poziva na Romana Leljaka, slovenskog istraživača »udbaških« arhiva iz vremena bivše države. Leljak je rekao da su na davanje iskaza u Muenchenu pozvani Marijan Kranjc, Silvo Gorenc, Branko Bračko i Milan Dorič, Slovenac koji živi u Njemačkoj, navodni agent bivše »udbe« poznat pod nadimkom »Hanzi«.

Gorenc je nekadašnji visoki dužnosnik jugoslavenske sigurnosne službe u 60-im i 70-im godinama, kad su se događala ubojstva emigranata u koja je po nalazima Leljaka bila uključena i slovenska republička »udba«.

Marijan Kranjc je nekadašnji general JNA zadužen za kontraobavještajne poslove koji se 1990. na vlastiti zahtjev umirovio i iz Skopja vratio u Sloveniju, no on je za »Reporter« rekao da nije pozvan kao svjedok u Muenchen i da ga nekadašnja »udba« nikad nije obavještavala o svojim aktivnostima.

Leljak koji se niz godina bavi otkrićima podataka iz tajnih arhiva inače je član oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše po čijem je stajalištu u Sloveniji potrebno izvršiti lustraciju starih kadrova povezanih s nekadašniim komunističkim strukturama.

Leljak je za »Reporter« rekao da će predložiti da u Muenchenu svjedoči i nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan koji je pred raspad Jugoslavije vodio slovenski savez komunista.
Leljak je prije nekoliko mjeseci, istražujući slučaj nestalog Stjepana Crnogorca, hrvatskog emigranta kojega je po njegovim saznanjima Udba 1972. otela u Austriji i dovela u Sloveniju, gdje mu se gubi trag, Kučana optužio da je bio upoztnat s tim slučajem, što je Kučan energično demantirao rekavši da o tome ne zna ništa.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • Simo Dubajić, najprije srpski četnik, zatim jugoslavenski partiza i komunista u službi Velike Srbije je prvi koji se je pokajao za zločine koje je počinio nad Hrvatima. Sada to čine i Slovenci, jer, oni, Slovenci znaju da postoji jedna osjećajna pjesma kod Hrvata: SLOVENIJO PUNA SI BORIĆA, I KOSTIJU HRVATSKIH MLADIĆA, te oni se žure da svu odgovornost prebace i stave na Hrvate i hrvatsku Udbu. A ovi bijednici, poput Hercegovačkog Hrvata Jure Galića, Josipa Perkovića, Zdravka Mustača i drugih u ime nekadašnje partije i odanosti već preko tri desetljeća mrtvome zločincu Titi, još uvijek zaliveno šute.

    Možda je to i dobro, jer tako će im ime ostati u povijesti okaljano kao što je Mesićevo i svih onih koji su ga podržavali i uz prkos istine ga još uvijek podržavaju…