Connect with us

Događaji

Na tradicionalnom Maratonu lađa na Neretvi 40 posada

Objavljeno

on

Maraton lađa, 18. po redu, počeo je u subotu u 17 sati sa startnog mjesta na Neretvi ispod mosta u Metkoviću, a natjecanje 40 posada s broda prati predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pokoroviteljica manifestacije

[ad id=”68099″]

Lađari koji se natječu u izvornim neretvanskim plovilima preveslat će 22,5 kilometra i uploviti u cilj u pločanskom zaljevu.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović je, obraćajući se nazočnima prije starta, istaknula kako je tradicionalni maraton lađa na Neretvi ponos Hrvatskoj i poznat diljem svijeta.

‘Želim da se svi dobro proveselite u duhu zajedništva koje, evo, već nekoliko dana vrije Hrvatskom od proslave ‘Oluje’, mimohoda u Zagrebu i proslave u Kninu, do 18. Maratona lađa na Neretvi’, rekla je.

‘Stablina’ pobjednik, drugi ‘Gusari’, treći ‘Crni put’

Pobjednik 18. maratona lađa je posada ‘Stablina’, drugi su u cilj nakon preveslana 22,5 kilometra Neretvom ušli ‘Gusari’ iz Komina, a treći su u Ploče uplovili lađari ‘Crnog puta’ iz Metkovića.
Slavljenicima, posadi iz Stabline, ovo je prva pobjeda na Maratonu lađa.

‘Gusari’ iz Komine su bili prvaci pet puta i imaju u trajnom vlasništvu veliki pobjednički štit Kneza Domagoja za tri uzastopne pobjede, a prošle su godine dijelili drugo i treće mjesto s ekipom iz Stabline.
Treća ekipa, ‘Crni put’, prošlogodišnji je prvak.

‘Neka najbolji pobjedi ali u duhu zajedništva’, poručila je posadama 40 lađa s oko 400 lađara.

‘U duhu hrvatstva ovdje pozdravimo i sve goste koji su s nama – od Latvije do Bosne i Hercegovine i Novog Sada i sve koji su nam se pridružili danas’, rekla je hrvatska predsjednica.

Neposredno prije ulaska na predsjedničin brod, koji prati natjecanje lađara, kratko kazala kako je za nju ta manifestacija izniman doživljaj te da Maraton lađara na Neretvi doprinosi afirmaciji našeg turizma.

maraton lađaPrije starta, voditelj programa je rekavši ‘Za Kolindu!’ pozvao nazočne da pozdrave predsjednicu Republike, na što se prolomio pljesak brojnih nazočnih.

Uz predsjednicu, tom prilikom su se okupljenima obratili i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, koji je istaknuo da dolina Neretve njeguje vrednote domoljublja, te gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. ‘Neretva nam je majka, a nekada maćeha, no ona nam je usadila ponos i dostojanstvo’, poručio je Pterov.

Na predsjedničinom brodu su, uz ostale, ministar turizma Darko Lorencin, ministar kulture Berislav Šipuš, župan Dobroslavić, gradonačelnik Petrov, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, odvjetnik Čedo Prodanović i drugi.

Maraton tradicionalno organizira Udruga lađara Neretve, a prati ga duž Neretve više desetaka tisuća gostiju i turista.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR