Na traženje Marijane Petir Europska komisija istražit će slučaj Veljka Marića

0

Europarlamentarka Marijana Petir alarmirala je predstavnike Europskih institucija na sve lošije zdravstveno stanje Veljka Marića, hrvatskog branitelja u srbijanskom zatvoru, kao i na činjenicu da je humanitarnoj organizaciji “Bedem ljubavi” uskraćen posjet zatočenom Mariću. Simon Mordue, predstavnik Europske komisije, Uprave za proširenje obećao je istražiti slučaj putem predstavništva Europske komisije u Srbiji i adresirati pitanje srbijanskoj vladi.

Na jučerašnjem javnom saslušanju o stanju ljudskih prava na Zapadnom Balkanu Podobora za ljudska prava Europskog parlamenta hrvatska eurozastupnica Marijana Petir zauzela se za hrvatskog branitelja Veljka Marića koji se nalazi u zatvoru u Republici Srbiji od 2010. godine.

Zastupnica Petir postavila je pitanje o zabrani posjeta humanitarnoj organizaciji “Bedem Ljubavi” čiji su predstavnici pokušali posjetiti gospodina Marića u zatvoru, ali su im srbijanske vlasti odbile pristup uz odgovor da samo članovi uže obitelji imaju to pravo.

Također, zastupnica Petir alarmirala je predstavnike Europskih institucija te prisutne predstavnike Srbije o sve lošijem zdravstvenom stanju gospodina Marića. “Humanitarna organizacija “Bedem Ljubavi” također je upozorila na sve lošije zdravstveno stanje hrvatskog branitelja Veljka Marića i ukoliko on ne dobiva potrebnu zdravstvenu skrb to predstavlja ozbiljno kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava. Stoga pozivam prisutne, a posebno predstavnike vlasti u Srbiji da objasne zašto humanitarna organizacija „Bedem ljubavi“ nije dobila pristup gospodinu Mariću te zahtijevam od srbijanskih vlasti da poduzmu sve potrebno kako bi gospodin Marić dobio adekvatnu zdravstvenu njegu.”

Predstavnik Europske komisije, Uprave za proširenje gospodin Simon Mordue obećao je istražiti slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića putem predstavništva Europske komisije u Srbiji, a veleposlanik Republike Srbije pri Europskoj uniji gospodin Lopandić obećao je adresirati pitanje zastupnice Petir prema srbijanskoj vladi.

Izvor: Narod.hr

facebook komentari