Pratite nas

Herceg Bosna

Na Veliki Petak uništili postaje križnog puta u Stocu

Objavljeno

na

Od ukupno 14 postolja, 12 ih je djelomično ili potpuno srušeno pod okriljem noći

Na Veliki petak, nakon procesije Križnog puta, kojoj je nazočilo preko 2000 vjernika srušena su postolja za Križni put. Od ukupno 14 postolja, 12 ih je djelomično ili potpuno srušeno pod okriljem noći. Djelatnici Policijske postaje Stolac su izvršili uviđaj, te se intezivno traga za počiniteljima ovoga zlodjela. I dok se stanovnici ovoga grada pitaju kome je u interesu da se u Stocu događaju ovakve stvari, sigurno je samo kako je ovaj čin motiviran vjerskom mržnjom i netrpeljivošću, piše Prvi.tv.

 Sve se događa pred najveći katolički blagdan Uskrs i u gradu u kojemu još uvijek postoje velike napetosti među Hrvatima i Bošnjacima. Otkrivanjem počinitelja ovoga zlodjela konačno treba stati na kraj ovakvim događajima – rekli su nam stanovnici koje smo zatekli na licu mjestu.

0ea47dc5a3748cd0af466a1ffacd4d96

Foto: Marko Karačić

[ad id=”68099″]

Nitko od dužnosnika nije bio spreman dati izjavu povodom ovoga napada na katolike i Hrvate Stoca. Svi se nadaju kako će policija obaviti svoj dio posla i otkriti tko stoji iza rušenja postolja za Križni put u Stocu.

A kakvo je stanje u ovome gradu dovoljno govori podatak kako se križevi uklanjaju svaki put nakon Križnog puta zbog straha da ne budu srušeni pod okriljem noći. I ovo je samo još jedan pokazatelj kako je stanje u BiH daleko od normalnog.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Marin Topić otvoreno u emisiji Agape radiopostaje MIR Međugorje

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Dan sjećanja na 1529 ramskih žrtava

Objavljeno

na

Objavio

Foto: rama-prozor.info

Rama i Hrvati nisu zaboravili svoje žrtve

Kroz povijest, Rama je često doživljavala tragedije, razaranja, paljevine… Stradavale su i brojne nevine žrtve. To se posebno odnosi na početak listopada 1942. godine, kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji „Alfa“ u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi.

Nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, posebno one četničke iz 1942. godine, ramski franjevci, zajedno s narodom započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove. Svake godine, druge nedjelje u listopadu, crkva na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čije imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529., piše Rama-prozor.info.

Uz suslavlje osam svećenika, u župnoj crkvi sv. misu predvodio je i pod njom propovijedao vlč. Milan Ivančević. Nakon sv. mise, pred pločama s imenima pobijenih, zapaljene su svijeće i izrečena je molitva za pokojne – Opijelo.

Na Dan sjećanja na ramske žrtve ispred ploča s imenima zapali se bezbroj svijeća koje navečer svojim svjetlom razbijaju tamu i podsjećaju da i u tami, koliko god jaka bila, tračak svjetlosti je jači od nje.

Bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da one nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti. Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti – Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti!

Četnički pokolj u Rami listopada 1942. (opis događaja & fotografije iz tog vremena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari