Connect with us

Hrvatska

Na Vojnom poligonu predstavljena nova borbena vozila Hrvatske vojske

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]Na Vojnom poligonu Gašincima predstavljena su borbena oklopna i terenska vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske[/su_heading]

Na Vojnom poligonu Gašincima predstavljena su u petak borbena oklopna i terenska vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), a kako je rekao direktor Glavnog stožera Oružanih snaga, general pukovnik Dragutin Repinc, cilj je bio da se javnosti pokažu vozila koja su ušla i ulaze u operativnu uporabu OSRH.

– S tim vozilima Oružane snage RH su puno dobile, prije svega u ispunjavanju ciljeva sposobnosti NATO-saveza, a to je uvijek vezano uz povećanje pokretljivosti, zaštite ljudi i povećanje vatrene moći. Smatramo da ćemo s ovim vozilima i u skladu s dugoročnim planom razvoja OSRH ostvariti da naš vojnik bude spremniji, sposobniji, zaštićeniji i jači na bojištu – rekao je general pukovnik Dragutin Repinc.

Istaknuo je kako je prema tom planu predviđeno da imamo dvije gardijske brigade kao temelj za obranu suvereniteta, integriteta i neovisnosti RH.

– One su organizirane tako da imamo sedam bojni. Jedna bojna u Slavoniji će biti oklopna, s tenkovima M84, dvije bojne opremljene oklopnim borbenim vozilima M80, tri bojne sa 42 patrije, a 4. bojna “Vukovi” će biti opremljena vozilima M-ATV. Tako smo riješili da svih sedam postrojba budu opremljene sustavima koji im pružaju sposobnosti koje su nam potrebne – rekao je general pukovnik Dragutin Repinc.

Sva ova vozila su novije generacije i pridonose povećanju operativnih sposobnosti snaga i ispunjavanju zacrtanih ciljeva sposobnosti u smislu opremanja OSRH.

Riječ je o oklopnim vozilima Patria – sanitetskom, logističkom, zapovjednom i borbenom, vozilima za prijevoz osoba i opreme u terenskim uvjetima (MRAP MAXX PRO), taktičko-terenskim vozilima, sanitetskom vozilu (HAGA), lakom višenamjenskom terenskom vozilu visoke pokretljivosti (HMMWV) i lakom oklopnom višenamjenskom vozilu (IVECO LMV).

Osim borbenih vozila, novinari su mogli vidjeti i dio komunikacijsko-informacijskih sustava i kompletne suvremene opreme vojnika. Vozilima i opremom uglavnom se koriste snage kopnene vojske – Zapovjedništvo za potporu, Pukovnija vojne policije i Zapovjedništvo specijalnih snaga.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas