Connect with us

BiH

Nabujale rijeke izazivaju probleme u BiH

Objavljeno

on

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas, obustavljen je promet na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Promet se preusmjerava alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

U međuvremenu je objavljena i snimka oštećenog mosta u blizini Bugojna. Lokalni mediji prenose da je riječ o urušavanju pomoćnog mosta na putnom pravcu Bugojno-Novi Travnik.

Padaline su najavljene i u ostatku nedjelje u Bosni i Hercegovini.

U mjestu Polje – Busovača također je došlo do izlijevanja vode. Zbog radova na putu Busovača – Sarajevo, voda se zadržava na kolniku jer je otežano slijevanje vode s puta”, potvrđeno je ranije za N1 iz Federalne uprave civilne zaštite.

Tijekom protekle noći, vjetar je u dijelovima Bosne i Hercegovine načinio štetu na krovovima kuća. “Naglo topljenje snijega i kiša koja od sinoć pada”, prouzročili su probleme u nekoliko zeničkih naselja, izjavio je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

”To je stara boljka u Zenici, izlili su se potoci, začepili odvodi… U nekoliko naselja imamo problema, ali smo alarmirali Gradsku upravu CZ Zenica pa ćemo pratiti situaciju tijekom dana”, kaže Aličić, koji dodaje kako Operativni centar CZZDK nije zaprimio pozive iz drugih općina u ZDK.

”Vodostaj rijeke Bosne još uvijek nije tako visok, tako da nema izlijevanja Bosne u naseljima kroz koja prolazi u ZDK”, kaže Aličić.

Mještanin Bistričaka Senad Kruško potvrdio je da je, zbog izlijevanja Vukotićkog potoka, odsječen jedan dio sela Vukotići te Jastrebac.

”U tom kraju imamo tri teška bolesnika, do kojih ne možemo doći, jer put je još od sinoć u blokadi”, kaže Kruško, koji se nada da će nadležne službe brzo intervenirati i omogućiti komunikaciju na putu Bistričak – Jastrebac.

Nakon obilnih padalina, i rijeka Lašva se izlila iz svoga korita i stanovnicima središnje Bosne stvara velike probleme.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari