Connect with us

Vijesti

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen na Općinskom građanskom sudu

Objavljeno

-

Foto HINA/Denis CERIĆ

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je u utorak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu prisjećanjem na tri ubijene žene u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine uz poruku da je svako nasilje neprihvatljivo.

Predsjednik Republike Zoran Milanović tom je prigodom kazao da će tragedija na Općinskom sudu zauvijek ostati “bolna mrlja i bolno sjećanje što se može dogoditi kada bijes i mržnja prevladaju, prije svega u muškarcima”.

Muška odgovornost je ključna i presudna, ona počinje u obitelji i školi, ali stvari su se popravile otkad je on bio dijete jer nešto što je ranije bilo normalno danas više nije, rekao je Milanović položivši vijenac i zapalivši svijeću ispred sudnice u kojoj se dogodila tragedija.

“Da ćemo biti kao Danska ili Švedska, nećemo niti trebamo, ali moramo u muškom svijetu, ovo što je negativno, voditi računa da dječake dok su još mali učimo da se problemi ne rješavaju silom i šakama i da svoj bijes, energiju i hormone kanaliziraju na neki drugi prihvatljiv način, svakako ne nasilan”, poručio je.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako se kontinuirao radi na tome da se izmjenama zakonodavnog okvira, ali i podizanjem svijesti o nasilju i borbi protiv nasilja u obitelji, pošalje jasna poruka da je nasilje u obitelji i nad ženama neprihvatljivo.

Najavio je daljnje kontinuirano jačanje institucionalnog okvira borbe protiv nasilja u obitelji, poticanje prevencije i jačanje službi koje rade na sprečavanju nasilja.

“Svi smo i pojedinačno odgovorni i ne bismo smjeli zatvarati usta, uči i uši na nasilje u obitelji, nad ženama i djecom”, naglasio je Malenica.

I predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa poručuje da je nasilje neprihvatljivo. “Svakodnevno smo izloženi nasilju, od verbalnog, nasilja na cesti, reakcijama ljudi, od nepravde što svi prihvaćamo kao normalno i zato je na sucima da ne pristanu na to”, kaže Sessa.

Predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkaš upozorila je kako je nakon više od 20 godina nakon tragedije, unatoč dobrom zakonodavnom okviru, broj žena koje trpe nasilje i dalje velik.

“Simboličnim okupljanjem ispred vrata sudnice u kojoj se dogodila tragedija nastojimo svake godine iznova ukazati na problematiku nasilja nad ženama i poslati jasnu poruku nulte tolerancije na nasilje u bilo kojem obliku”, kazala je.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad obitelji obilježava se u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari