Connect with us

Iz Svijeta

Nacionalni štrajk u Francuskoj zbog sve veće inflacije

Objavljeno

-

Foto: EPA

Francuski sindikati počeli su nacionalni štrajk u utorak tražeći više plaće u jeku desetljećima visoke inflacije, a za predsjednika Emmanuela Macrona to je jedan od najtežih izazova nakon ponovna izbora u svibnju.

Štrajk, koji će najprije pogoditi javne sektore poput škola i prijevoza, produžetak je višetjednog štrajka koji je poremetio rad velikih rafinerija i opskrbu benzinskih postaja.

Eurostar je priopćio da je zbog štrajka otkazao neke vlakove između Londona i Pariza.

Kako napetosti rastu u drugom najvećem europskom gospodarstvu, štrajkovi su se već prelili u druge dijelove energetskog sektora, uključujući nuklearni div EDF, gdje će radovi na održavanju ključni za opskrbu Europe energijom biti odgođeni.

Predstavnik sindikata FNME -CGT rekao je u ponedjeljak da štrajkovi utječu na rad 10 nuklearnih elektrana, uz daljnje odgode održavanja na 13 reaktora i francusku proizvodnju električne energije smanjenu za ukupno 2,2 gigavata.

U javnom prijevozu očekuju se veliki poremećaji u lokalnom prometu, uključujući Eurostar, vlakove i međugradske vlakove kao i parišku željeznicu.

Sindikati javnih službi također su pozvali na priključenje štrajku u utorak, a mogući su prekidi u radu škola i drugih javnih službi.

Štrajkovi se događaju u napetom političkom kontekstu dok francuska vlada treba donijeti proračun za 2023. koristeći se ustavnim ovlastima koje bi joj omogućile da zaobiđe glasanje u parlamentu, rekla je u subotu premijerka Elisabeth Borne.

Predviđeno je da se štrajkovi održe u cijeloj zemlji, a onaj u Parizu počinje u podne.

Tisuće ljudi izišle su na pariške ulice u nedjelju u znak prosvjeda protiv skoka cijena.

Čelnik krajnje lijeve stranke Nepokorene Francuske Jean-Luc Melenchon koračao je uz ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux.

Melenchon je za utorak sazvao opći štrajk. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari