Connect with us

Religija i Vjera

Nadbiskup Barišić: Nakon pandemije koronavirusa, došao je virus rata u Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: Hina

Nadbiskup metropolit splitsko- makarski mons. Marin Barišić predvodio je u nedjelju na Uskrs misno slavlje u splitskoj katedrali sv. Duje te istaknuo kako je “nakon pandemije koronavirusa, došao virus rata u Ukrajini”.

“Sa zadovoljstvom smo doživjeli vijest o izlasku iz okolnosti mjera pandemije koronavirusa. Nažalost, nadošao je drugi, virus rata i opasnost da postane još gora pandemija svjetskih razmjera”, istaknuo je mons. Barišić u propovjedi na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova.

Po njegovim riječima, svakodnevno smo zasuti neugodnim i lošim vijestima koje nam govore o nepravdama, nasiljima, stradanjima, ratovima, ubijanjima – do najnovijeg sukoba, i to na našem kontinentu, sukoba Rusije i Ukrajine.

Dodao je kako se ne smiju zaboraviti ni toliki drugi ratni sukobi u raznim sredinama naše planete.

“Ne smijemo zaboraviti ni tolike druge ratne sukobe u raznim sredinama naše planete. Kao ljude, a još više kao vjernike, sve nas to zabrinjava, plaši i rađa tjeskobe i nesigurnosti,” rekao je mons. Barišić.

Kazao je i kako proljeće zahvaća prirodu, a čovjek i društvo kao da “ostaju zarobljeni u hladnoj zimi” ljudskih odnosa i kaotičnih ratnih sukoba.

“S pravom smo očekivali proljeće života, brži i humaniji ekonomski rast, a osobito duhovno- moralni napredak čovjeka, društva i svijeta. Nažalost, doživljavamo inflaciju nade i degradaciju ljudskosti,” rekao je Barišić.

Naglasio je kako ne treba zaboraviti tri gesla s kojima se suprotstavljalo širenju covida 19, a koja sada poprimaju dublje i šire značenje, a to su: “ostanite doma” “budimo odgovorni” i “pazimo na zdravlje drugih”.

‘Ostanite doma’, po Barišićevim riječima, znači biti pri sebi, kod sebe, jer opasno je biti van sebe – tada čovjek napada i ugrožava dom i život drugih, razara domove i tjera ljude iz njihovih domova.

“Potrebno je reći agresorima da ostanu pri sebi – doma jer je ludost razarati domove i ubijati ljude”, kazao je mons. Barišić.

“Geslo ‘Ostanite doma’ vrijedi za velike i male agresore, za poznate i skrivene sukobe,” dodao je.

Tumačeći geslo “Budimo odgovorni“ mons. Barišić je rekao kako “nema slobode bez odgovornosti, nema slobode bez ljubavi”.

Za geslo ‘Pazimo na zdravlje drugih’ je istaknuo: “U pandemiji koronavirusa bilo je u pitanju zdravlje – u pandemiji opasnog virusa rata u pitanju je i sam život”.

“U životu je važno, ne samo tjelesno – fizičko zdravlje, nego i duhovno- moralno zdravlje koje je često još ugroženije”, poručio je nadbiskup Barišić u propovjedi. (Hina)

Fra Ante Marić: Mir je konačna poruka Uskrsa

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas