Connect with us

Religija i Vjera

Nadbiskup Barišić: Nebriga za starije osobe opasniji društveni virus od koronavirusa

Objavljeno

-

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u subotu je u Sinju, u propovijedi na proslavi Uznesenja blažene Djevice Marije u okolnostima pandemije, poručio kako je “društveni virus” nebrige za starije osobe opasniji od koronavirusa.

Tradicionalna procesija na svetkovinu Blažene djevice Marije, na koju su ranijih godina u Sinj hodočastili deseci tisuća vjernika iz Dalmacije i susjedne BiH, ove je godina otkazana zbog epidemioloških mjera zaštite od širenja koronavirusa.

“U pandemiji koronavirusa najugroženija je populacija osoba zrelije životne dobi. Međutim, za njih je daleko opasniji društveni virus: samodostatnosti, zaborava, nepažnje, nebrige i ‘kulture’ odbačenosti starijih osoba”, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Na starije se ponekad gleda kao na teret društva

Kazao je kako u mentalitetu mladosti, ljepote, uspjeha, konkurencije, gdje se čovjek vrednuje po društvenom statusu i imanju, osobe treće i četvrte životne dobi ne samo da su “periferija, nego se ponekad na njih gleda kao na teret društva”.

“Djed i baka nisu teret, nego obiteljsko blago i društveni kapital. Oni nam predaju i obogaćuju nas, ne samo pokretnom i nepokretnom imovinom, nego svojom životnom mudrošću, kao i duhovnim i moralnim vrednotama”, naglasio je Barišić.

Napomenuo je kako se neke stvari očito mijenjaju, kao primjerice stil odijevanja koji danas nije jednak onomu iz vremena naših djedova i baka.

“Da, haljine i odijela se mijenjanju, ali ono što je djeda i baku odredilo i nosilo kroz život: ljubav, vjernost, solidarnost, poštenje, dobrota, pomirenje, briga za ugrožene, vjera u Boga i ljubav prema svojoj Domovini, to trajno ostaje. Oni su škola mudrosti i svetište života”, rekao je.

S djedom i bakom puno se dobiva, a bez njih mnogo gubi

Barišić je ustvrdio kako se s djedom i bakom puno dobiva, a bez njih mnogo gubi. O”ni ne pripadaju drugom vremenu, nego žive u našem vremenu. Mi smo kontinuitet njihova života – njihove mladice na obiteljskom stablu”, istaknuo je.

Upozorio je da ćemo, ako nama ovlada “virus isključivanja osoba kao tereta zajednice”, postati nesigurno i problematično društvo koje neće daleko stići, jer ne ide u smjeru života.

“Sigurno, ako nema budućnosti za starije osobe, nema budućnosti ni za mlade. Stoga, poštuj oca i majku, također i djeda i baku, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji”, poručio je Barišić

Zahvala djedovima i bakama na ljubavi prema Bogu, bližnjima i Domovini

Zahvalio je djedovima i bakama na njihovu svjedočenju poštenja, vjernosti, ustrajnosti, na ljubavi prema Bogu, bližnjima i Domovini.

“Vaše svjedočenje i predanje životne mudrosti zagrljaj je i poticaj mlađim naraštajima da izbjegnu virus odbacivanja starijih osoba u našem društvu”, rekao je nadbiskup.

Današnja misa na blagdan Velike Gospe bila je zakazana u 11 sati dvorištu franjevačkog samostana, kako bi se vjernici mogli pridržavati epidemioloških mjera međusobne fizičke udaljenosti.

Međutim, nekoliko minuta prije početka mise počela je padati jaka kiša, pa su se nazočni premjestili u crkvu gdje je služena misa, a u crkvu je premještena i slika Čudotvorne  Gospe Sinjske, koja je također bila izložena i u dvorištu samostana gdje je prvobitno planirana misa.

Većina vjernika u ispunjenoj crkvi nosila maske, neki nisu

Crkva je bila ispunjena vjernicima od kojih je većina nosila zaštitne maske, ali neki nisu iako su stajali zgusnuti tik jedni pored drugih.

Obred pričesti je na poziv gvardijana Franjevačkog samostan fra Ante Čove održan nakon mise u dvorištu i klaustri crkve.

Fra Ante je, pozivajući na pričest u dvorištu crkve, rekao kako je potrebno tako postupiti jer će tijekom pričesti doći do “cirkulacije vjernika”, a u dvorištu je šire i bit će manje kontakata, te je vjernicima poručio: “Strpite se i razumite!”.

“Moram pred vama izjaviti da nisam dosljedan i da sam neposlušan. Ja sam se sve do jutros u 11 držao okvira i nastojao sačuvati sebe i vas, sad sam sve prekršio.

Nadam se da ona koja nas je dosad čuvala i pratila (Gospa), da će nam i danas pomoći, zapravo da će biti vitezica poput našeg slavodobitnika (alkarskog) Ive Zorice ili našeg ravnatelja KBC-a (Julije Meštrović) koji se trudi zajedno sa svojim ljudima da pomogne oboljelima, ili naš župan (Blaženko Boban), naša domaćica gradonačelnica (Kristina Križanac) i načelnici, naš nadbiskup i provincijal”, naveo je.

Vitezu je svejedno hoće li živjeti ili umrijeti

Izrazio je uvjerenje da su svi svećenici i vjernici koju su se okupili na svetoj misi pokazali svoje viteštvo, “jer vitezu je svejedno hoće li živjeti ili umrijeti, pa  smo se nakon onog komoda u samostanskom dvorištu svi zbili u crkvu, možda i ne  pitajući se je li onaj pored mene bolestan”.

“Ja se nadam da nismo, iako bi bilo dobro upamtiti gdje smo bili 15, kolovoza od 11,05 do 12,30, pa ako se nešto pojavi, da se možete obratiti   u mom uredu dati podatke”, rekao je fra Ante Čovo na kraju mise u Sinju.

Tijekom mise u crkvi nije bilo tradicionalnog obreda u kojem vjernici pružajući ruku jedini drugima međusobno izražavaju mir. (Hina)

Kardinal Bozanić: Obitelj je podnijela najveći teret prošlih mjeseci

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas