Connect with us

Religija i Vjera

Nadbiskup Barišić: Skupo smo platili ulaznicu u ovu Novu godinu

Objavljeno

-

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u petak je u Splitu, služeći misu na prvi dan Nove godine, rekao kako smo “skupo platili ulaznicu u ovu Novu godinu” te je pozvao na više međusobne solidarnosti.

“Ovo što nam se događa s koronom i s potresima pokazalo nam je da u nama ima kulture skrbi. Solidarnost i ljubav proizašla je iz našega srca. Skupo smo platili ulaznicu u ovu Novu godinu. Gruba je bila 2020. godina, ali smo iz nje ponijeli i nešto dobro: solidarnost i brigu za ugrožene,” rekao je mons. Barišić u propovijedi predvodeći misno slavlje u katedrali sv. Dujma na svetkovinu Marije Bogorodice, Novu godinu i Svjetski dan mira.

Izrazio je želju da se u 2021. nastavi s više ljubavi, solidarnosti i skrbi jednih prema drugima i da to ne bude privremeni osjećaj koji će se ugasiti nego da svakidašnji kruh, način pogleda na bližnje i stvarnost.

Nadbiskup Barišić je prenio poruku mira naslovljenu “Kultura skrbi kao put do mira” koju je danas poslao papa Franjo.

Papa Franjo uputio je apel političkim čelnicima i privatnom sektoru da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se osigurao pristup cjepivima protiv covid-19 i osnovnim tehnologijama potrebnim za zbrinjavanje bolesnih, siromašnih i onih koji su najugroženiji. Ustvrdio je i da su “uz brojna svjedočenja ljubavi i solidarnosti, ponovno uzeli maha različiti oblici nacionalizma, rasizma i ksenofobije, kao i ratovi i sukobi koji sa sobom nose smrt i razaranje.”

Nadbiskup Barišić podsjetio je na Papine riječi da su nas događaji naučili „koliko je važno brinuti se jedni za druge i za stvoreni svijet kako bismo izgradili društvo utemeljeno na bratskim odnosima”.

Po Barišićevim riječima , zbog toga je Papa za ovogodišnju poruku izabrao temu kulture skrbi – kao puta do mira, kultura skrbi kao način borbe protiv kulture ravnodušnosti, odbacivanja i sukoba koja je danas tako dominantna.

“Godinu 2020. obilježila je velika zdravstvena kriza covid-19, koja je postala globalni fenomen kojim su zahvaćeni mnogi sektori dodatno pogoršavši duboko međusobno povezane krize kao što su klimatska, prehrambena, ekonomska i migracijska i prouzročivši velike patnje i nevolje. U mislima su mi prije svega svi oni koji su izgubili članove obitelji ili drage osobe i sve koji su ostali bez posla. Posebno želim spomenuti liječnike i medicinske sestre i tehničare, farmaceute, znanstvenike, volontere, kapelane i osoblje bolnica i zdravstvenih centara”, navodi se u Papinoj poruci mira, a prenosi Splitsko-makarska nadbiskupija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari