Pratite nas

Religija i Vjera

Nadbiskup Henryk Hoser: ”Otrovna je ideja da mi možemo odlučiti jesmo li muškarac ili žena”

Objavljeno

na

Središnji je događaj na Međunarodnom molitvenom susretu mladih – Mladifestu jučer, četvrtog dana susreta, bila je kateheza nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog vizitatora za međugorsku župu.

Kada je međugorski župnik priopćio kako dolazi poseban i radostan trenutak jer će se mladima katehezom obratiti nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator za međugorsku župu, prolomio se dugotrajan veliki pljesak pedeset tisuća mladih nazočnih na ovom Međunarodnom molitvenom festivalu u Međugorju.

Hoser je govorio na francuskom jeziku, na početku je govorio o svjedočanstvima koja su se ovih dana čula na Mladifestu.

”Sada bih vas želio posjetiti na svjedočanstva koja su na Mladifestu dana. Čuli smo jedno predivno svjedočanstvo, jedne brojne obitelji. Vidjeli smo da je takva obitelj moguća, da je takva obitelj sretna i vidjeli smo kako živi. Drugo svjedočanstvo bilo je Blanke Vlašić. Ona je, između ostalog, govorila da treba tražiti put, znati odakle dolazimo i kamo idemo. To je za sve nas izvanredno važna činjenica. Konstatirati da treba znati svoj životni put. Želio bih spomenuti i svjedočanstvo bračnog para Marije i Darka, govorili su o osjetljivim odnosima, ponekad teškim između muškarca i žene, muža i njegove supruge. U svojoj katehezi želio sam okupiti sva ta svjedočanstva preuzeti ih i pokazati i u jednom širem životnom kontekstu. Mi u životu trebamo odgovoriti na apsolutno temeljno pitanje: tko sam ja, tko smo mi, odakle dolazimo, koji je naš cilj, kako živjeti. Danas je neobično i čudno da ljudi gube svijest o tome tko su. I današnjoj kulturi postavljaju pitanje tko je uopće čovjek. U tim lutanjima imamo pogrešne i lude ideje. Najnovija kaže da živimo u razdoblju posthumanizma. Da čovjek nije samo onaj koji je rođen, već i onaj kojeg se napravi, kojega može napraviti tehnologija. Čovjek je u onom biološkom i mentalnom smislu, a drugi je ono što tehnologija može od njega napraviti. Neka druga luda ideja, rekao bih otrovna, jest da mi možemo odlučiti jesmo li muškarac ili žena. Biologija se više ne uzima u obzir. To moramo sami izabrati hoćemo li biti muškarac ili žena. To je takozvana rodna ideologija i sad se moramo snaći u tom kompleksu problema. Isus nas vraća na početke. Istu stvar je uradio sveti Ivan Pavao II. Tražite svoj početak. U Bibliji čitamo da je u početku Bog stvorio nebo i zemlju”, kazao je nadbiskup Hoser, piše Večernji list.

Potom je Hoser govorio o stvaranju svijeta, neba i zemlje, muža i žene, naglasivši kako je svijet stvoren za čovjeka.

Večer ranije bila je sveta misa, koju je predslavio fra Marinko Šakota, međugorski župnik, u koncelebraciji je bilo čak 570 svećenika. Nakon večernje svete mise, kao i prethodnih godina, na prostoru ispred vanjskog oltara održana je procesija s Gospinim kipom. Nakon što je Gospin kip donesen do oltara, počelo je euharistijsko klanjanje. Svih je ovih dana veliki broj svećenika ispovijedao .

U jutarnjem dijelu programa, nakon uvodne molitve fra Marinka Šakote i kateheze fra Ante Vučkovića, o predbračnoj čistoći progovorili su supružnici Darko i Marija Juranić. Mladima su ispričali priču od samih početaka, kako su se upoznali, kako su započeli vezu, kako je to sve išlo, te na kraju kako su sve to okrunili sakramentom svetoga braka.

Nakon toga svoju životnu priču izlaska iz ovisnosti ispričao je Dario Vasilj iz Međugorja “Gospa je čula moj vapaj i spasila me ovisnosti”.

U popodnevnom je dijelu programa uslijedilo svjedočanstvo volontera Marijinih obroka koji daju jedan dobar obrok nekoj od najsiromašnije djece u svijetu svakoga školskog dana. Kazali su da su dobili ime po Mariji, Isusovoj majci, koja je svoje dijete odgojila u siromaštvu.

I ove godine tijekom trajanja Međunarodnoga molitvenog susreta mladih u Međugorju sudionici mogu na velikom platnu (100 m), a koje su i ove godine pripremili mladi iz zajednice Cenacolo, svaki dan pisati svoje molitve, zahvale Bogu ili neku duhovnu misao. To će se platno posljednjega dana, tj. u nedjelju 5. kolovoza, prinijeti u euharistiji u zajedničkoj molitvi.

Sinoć nakon večernje svete mise prikazana je predstava zajednice Cenacolo na talijanskom jeziku. Ovaj je događaj svake godine obogaćen novim elementima, a članovi zajednice su pripremili i pozornicu na kojoj će biti izvedena predstava. Kako bi cijeli Festival mladih prošao u najboljem redu, brinu se i mladi volonteri, članovi Frame Međugorje.

Mladima iz cijeloga svijeta na usluzi je oko 150 mladih volontera pod vodstvom duhovnog asistenta fra Perice Ostojića. Za volontere se vežu mnogi zadaci, a prije svega red i mir u krugu crkve, prodaja na štandovima, čuvanje sakristije. Framaši sudjeluju i u organizaciji sv. mise i sv. pričesti. Tu je i plesna animacija, čitavo su ljeto imali probe. Volonteri pokušavaju učiniti i to da se što dostojanstvenije ulazi u crkveno dvorište.

Cijelu katehezu poslušajte u nastavku:

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Papa imenovao Filipinca, potencijalnog nasljednika, na visok položaj u Vatikanu

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo u nedjelju je imenovao kardinala Luisa Antonija Taglea na istaknuti položaj u Vatikanu, što će vjerojatno povećati izglede tog Filipinca da jednog dana i sam postane papa.

Vatikan je objavio kako će se 62-godišnji nadbiskup Manile preseliti u Rim kako bi postao prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda koja nadzire rad Crkve u mnogim državama u razvoju.

Tagle, popularan na Filipinima i diljem katoličkog svijeta, ranije je spominjan kao potencijalni kandidat za idućeg papu, pa i prije izbora pape Franje 2013.

Preseljenjem u Vatikan Franjo je Tagleu dao priliku da stekne iskustvo u vatikanskoj administraciji, što će mu pomoći pri potencijalnoj kandidaturi za katoličkog poglavara.

Tagle je progresivni nadbiskup koji se s Franjom slaže po nizu pitanja poput siromaštva i imigracije. Bio je biskup filipinskog grada Imusa, a potom je postao nadbiskup filipinske prijestolnice.

Oko 80 posto stanovništva te otočne države su katolici, što je najveći postotak u Aziji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Druga nedjelja Došašća – dolazak Kralja je sve bliže!

Objavljeno

na

Objavio

U današnju nedjelju, 8. prosinca, katolički puk pali drugu adventnu svijeću. Prošao je prvi tjedan iščekivanja i bdijenja, a već počinje drugi. Dolazak Kralja je sve bliže, zato se usklik Došašća pojačava i još jače zvoni vjernima: “Bdijte!“

Pokorničko vrijeme u godini je vrijeme odricanja i čekanja, a Došašće je, uz Korizmu, najvažnije pokorničko vrijeme. A mise, za razliku od korizmenih pokorničkih misa, su tako svečane i uzvišene! Prepune radosnih pjesama, bogato ukrašenih vijenaca, najljepše uređenih crkava i oltara u ljubičastoj (pokorničkoj) boji, nadahnutih svetopisamskih tekstova, brojnih zaziva i zahvala svećenika i naroda.

Odlasci sa ovih pokorničkih misa odišu mirom, toplinom, blizinom i neizmjernom radošću.

U rano jutro, još dok je mrak i svjetlo se tek nazire, sve odiše od slavlja i sve slavi!

Zašto je tako pokornička misa Došašća toliko različita od korizmenih misa i drugih pokorničkih običaja? Jer se želi čovjeku skrenuti misao i duh prema dva slavna i spasonosno ključna Kristova dolaska koja su obilježila i obilježit će svijet trajnim i neizbrisivim pečatom.

Prvi, najveće čudo koje se je ikada dogodilo i ikada će se zbiti na ovoj planeti: utjelovljenje i rođenje Boga živoga u utrobi ponizne, čiste i vjerne službenice Božje – ljubljene nove Eve, blažene djevice Marije. I drugi, slavni i veličanstveni dolazak Sina Božjeg na kraju svijeta „na oblacima nebeskim praćenih trubljom i anđelima Božjim“, u dan Suda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari