Connect with us

Vijesti

Nadbiskup Hranić uz dan Svih svetih: Svetost je dar, ali i zadaća

Objavljeno

-

Hina

Đakovačko- osječki nadbiskup i mitropolit  Đuro Hranić rekao je u ponedjeljak, na svetkovinu Svih svetih, kako je svetost dar, ali i zadaća.

Predvodeći svečano misno slavlje ispred kuće oproštaja na Gradskom groblju u Đakovu, Hranić je kazao kako su svi – putnici na ovoj zemlji.

“Groblja nas na to podsjećaju- da smo samo putnici na ovoj zemlji, da će jednog dana doći kraj ovoga života, a što onda? Koji je smisao i cilj našeg života? Današnja svetkovina na to odgovara- zajedništvo, općinstvo svetih, sudjelovanje na božanskom trojstvenom životu…Zajedno s nama i prije nas u to su zajedništvo svetih ušli i pripadaju toliki naši roditelji, bake, djedovi, prijatelji, koji su završili svoje zemaljsko hodočašće putujuće Crkve i otišli pred nama”, rekao je Hranić.

Nadbiskup Hranić u svojoj se homiliji, uz ostalo, osvrnuo i na potrebu da današnji čovjek treba biti krotak, ma koliko to bilo teško u današnjem svijetu punom agresivnosti.

“Krotkost je je Isusova značajka jer on sam za sebe kaže: ‘Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca’. Krotki su oni ljudi koji imaju vlast nad sobom, koji ostavljaju drugima prostora, slušaju ga i poštuju njegov način života, ne pokušavaju ga svladati ni omalovažiti. Ne žele gospodariti, u svemu dominirati i nametati vlastite ideje i interese na tuđu štete. Te su osobe koje plivaju protiv struje i mentaliteta svoga vremena i nisu osobito cijenjene u očima drugih”, rekao je Hranić.

Poručio je i da u ovome svijetu, gdje ima toliko agresivnosti, gdje prvo iz nas u svakodnevnom životu izlazi agresivnost, napad kao najbolji oblik obrane, trebamo krotkost – strpljivo osluškivati, ne napadati, čekati. Krotkost, bez nje nema svetosti”, poručio je Hranić.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup Hranić predvodio je molitvu kod Velikog križa na Gradskom groblju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari