Connect with us

Religija i Vjera

Nadbiskup mons. Marin Barišić: Današnja obitelj izložena je mnogim napadima, ali ona ne može biti poražena

Published

on

Foto: Hina

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodeći u utorak Božićnu misu u splitskoj prvostolnici rekao je da je Kristovo rođenje najuzvišeniji dar kojeg je nebo darovalo zemlji, te naglasio kako je današnja obitelj izložena mnogim napadima, ali ona ne može biti poražena jer je Krist odabrao baš obitelj kao Božji put i način ulaska u ovaj svijet.

“Božić nas poziva da se poput pastira pokrenemo i uputimo tragom radosne vijesti Boga koji čovjekom posta. Pronaći ćemo ga u hladnoj štalici i krutim jaslicama jer za njega nije bilo mjesta u svratištu. Bog dolazi na čudan i čudesan način i njegov dolazak shvatljiv nam je jedino unutar božanskog jezika Očeva milosrđa i iznenađujućeg načina djelovanja”, kazao je monsinjor Barišić

Naglasio je kako Bog dolazi čovjeku u poniznosti i sa svima želi biti blizak, solidaran, svjetlo u tamama svijeta, put i nada u čovjekovim kriznim stanjima.

“Nebeski emigrant, Betlehemsko dijete koje napušta nebesa, dolazi k nama, prihvaća cjelovito naše ‘danas’, obilježeno demografskim slomom, odlaskom mladih i čitavih obitelji, neizvjesnostima i poteškoćama, korupcijom i nepotizmom, krizom moralnih i duhovnih vrednota unutar Crkve i društva, nepravdama i podjelama, nejasnim kurikulima i nametnutim ideologijama koje ugrožavaju obitelj,  zajednicu muškarca i žene”, rekao je splitsko-makarski nadbiskup.

Obitelj, izvor života i radosti, zaštićena je božanskom zaštitom

Naglasio je kako je obitelj trajno izložena mnogim napadima, ali ona ne može biti poražena jer je Krist odabrao baš obitelj kao Božji put i način ulaska u ovaj svijet.

“Obitelj, izvor života i radosti, zaštićena je božanskom zaštitom i u njenom srcu kuca ljubav Božja”, poručio je nadbiskup Barišić.

Podsjetio je kako danas na rođendan Božića, na dan Božjeg dolaska, treba ponoviti riječi Ivana Pavla II. koji je kazao: “Otvorimo, štoviše, širom vrata našem Spasitelju Kristu Gospodinu. Neka se njegovoj spasonosnoj snazi otvore državne granice, ekonomski i politički sustavi, široka polja kulture, znanosti i razvoja. Ne bojte se Betlehemskog djeteta. Naš Spasitelj zna što je u čovjeku. Samo on to zna”.

Nadbiskup Barišić u svojoj je homiliji također rekao kako je  Gospodin “Nebeski emigrant”, dar Božje ljubavi rodio se u štalici, ali i od tuda na svojevrstan način želi “emigrirati” u svoj pravi dom, a to je čovjekovo srce jer ljubi svakog pojedinca. Isusov pravi dom je obitelj jer nju izabire kao put svojeg dolaska na svijet, njegov dom je naše društvo i čitav svijet jer je došao spasiti sve ljude, kazao je .

“Božić je radosni susret svojih objava Boga i novog čovjeka. Bog nam je darovan i u darovanosti Božića pozvani smo oblikovati naše danas i svoje živote. Neka rođenje Sina Božjega, svjetla u Betlehemskoj noći osvijetli našu tamu uma i sljepoću srca, da naslutimo i spoznamo veličinu i dostojanstvo svojeg poziva i naši obitelji, da upoznamo kako smo u ljubavi predodređeni za posinstvo po Isusu Kristiu, po dobrohotnosti njegove volje i po bogatstvu njegove milosti”, poručio je nadbiskup Barišić okupljenim vjernicima u splitskoj katedrali svetoga Dujma.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari