Connect with us

BiH

Nadbiskup Vukšić: Stanje u BiH isuviše ozbiljno, treba hitno djelovati

Objavljeno

-

Foto: Hina

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić upozorio je kako je stanje u BiH već dugo ozbiljno te zahtijeva poduzimaje hitnih mjera kako bi se stabiliziralo, a međunarodna zajednica mora preuzeti svoj dio odgovornosti za tu zadaću.

“Sigurno je to da se zvecka oružjem, što bi moglo ugroziti mir i zato postoji razlog za zabrinutost”, kazao je nadbiskup Vukšić u razgovoru za portal Vatican News, kako ga prenosi Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA).

Izrazio je zabrinutost zbog političkih procesa koji traju i čemu su kumovali, kako je rekao, “grijesi propusta” same Europske unije.

Podsjetio je kako su u BiH protekle godine bez intervencija u političkom, zakonodavnom smislu, odnosno bez reformi, iako je jasno da su toj zemlji nužni novi i bolji zakoni kako bi bila uspostavljena vladavina prava.

Sve je to stvorilo uvjete za secesionizam i unitarizam, dva politička procesa koja, prema sudu nadbiskupa Vukšića, izazivaju najveću zabrinutost.

Vukšić je istaknuo kako međunarodna zajednica može odigrati važnu, snažniju i jasniju ulogu te da se to od nje i očekuje.

“Problem su nepravedni zakoni, puni rupa”, kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući kako su svi u BiH svjedoci i izbornih manipulacija koje su zapravo zakonite, jer zakon to dopušta.

Takve zakone, kako je istaknuo, valja popraviti i osigurati da se svakom pojedincu i kolektivitetu, narodu i vjerskoj zajednici zajamče njihova prava.

Novi vrhbosanski nadbiskup Vukšić tu je službu preuzeo od kardinala Vinka Puljića, koji ju je obavljao 30 godina do potkraj siječnja, kada ga je papa Franjo umirovio. (Hina)

Dragan Čović: ‘Otišli smo predaleko! Europa je s razlogom zabrinuta za BiH’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari