Pratite nas

Gospodarstvo

Nadzorni odbor Aluminija smjenio Gadžića, Pandža novi v.d. direktora

Objavljeno

na

Nadzorni odbor mostarskog “Aluminija” smjenio je dosadašnjeg generalnog direktora Maria Gadžića, a za vršitelja dužnosti generalnog direktora, na mandat do šest mjeseci,  imenovao dosadašnjeg izvršnog direktora za ekonomsko-financijske poslove Dražena Pandžu, priopćio je na press konferenciji predsjednik Nadzornog odbora mostarske kompanije Dalibor Miloš, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uz Dražena Pandžu, kao novog v.d. direktora Aluminija na dužnosti izvršnoga direktora za tehničke poslove i razvitak ostat će dosadašnji član Uprave Boris Vican.

Miloš kazao je kako je Nadzorni odbor već 6 mjeseci nezadovoljan rezultatima i radom uprave Društva na čelu sa Gadžićem.

-Već više mjeseci intenzivno raspravljamo kako Društvo konačno stabilizirati. Zadnjih nekoliko mjeseci smo utvrdili, nažalost, samo pogoršanje i po pitanju rezultata i odnosa unutar uprave, kazao je Miloš.

On je podsjetio kako su prije sedam dana članovi NO dobili mail prvo izvršnog direktora Pandže, a onda utorak predsjednika Neovisnog sindikata Aluminija Romea Bikšića, gdje su upoznati da su bili u komunikaciji s direktorom Gadžićem i da im je on spominjao neke nezakonite radnje.

Miloš: Stvorio dodatan gubitak od 43 milijuna KM

-Povodom toga sazvali smo hitnu sjednicu NO u četvrtak kojoj gosp. Gadžić nije mogao biti nazočan, pa smo je prolongirali petak u 10 sati. U petak ujutru smo od gosp. Gadžića dobili neke metarijale na tu temu. Već u 11 sati svih sedam članova Nadzornog odbora usvojilo je jednoglasan zaključak da sve materijale, sva saznaja o bilo kakvim nezakonitim radnjama Nadzorni odbor hitno upućuje MUP-u HNŽ u Mostaru.Nakon toga raspravljali smo o stanju u Aluminiju gdje je u posljednjih godinu dana napravljen dodatni gubitak od 43 milijuna KM. Možda se može reći da je dio gubitaka rezultat tržišne situacije, ali smo sigurni da upravljanje društvom nije bilo dobro i već u petak smo sazvali za danas sjednicu NO s točkom dnevnog reda razriješenje uprave i imenovanje nove v.d. uprave, kazao je Miloš.

Nadzorni odbor je, kazao je Miloš, nakon te sjednice u petak u 13.30 pozvao direktora Gadžića i ostatak uprave i rekao im da je NO prijavio MUP-u saznanja koja su dobili.

-Zašto je gosp. Gadžić sazvao službenu konferenciju u prostorijama Aluminija da bi se pozivao na kriminal, kad smo mi to već uradili, nama to zaista nije jasno. Tim postupkom on je nanio veliku reputacijsku štetu našoj firmi. I ne samo to on je uputio 900 mailova svim zaposlenicima, ali i svim dobavljačima i svim kupcima naše firme, kazao je Miloš.

Anić: Gadžić zapošljao rodbinu, htio ovladat Aluminijem i biti šef NO

Član NO Samir Anić, predstavnik malih dioničara, kazao je kako je Gadžić zapošljavao rodbinu, kako je dovodio ljude na ključna mjesta s ciljem da ovlada Aluminijem.

– Mi smo se na to, i ja osobno, više puta žalili i rekli mu da to ne ide tako.Pokušao je ovladati unutarnjim službama i nametnuti se kao šef i Nadzornom odboru. Zadnjih 9 mjeseci smo tražili odgovornost od njega. Dobili smo informacije da troši, da našom biznis karticom plaća sve i svašta. Na naš upit da nam dosavi troškove, na upit zašto nije produžen ugovor sa Elektroprivredom BiH i da nam dostavi svoj osobni ugovor, koji mi, na početku, našom greškom, nismo vidjeli, on je odgovorio da svim drugim članovima može, ali da meni ne želi ništa dati, kazao je Anić.

Anić je kazao i kako su traženi i podatci o broju novouposlenih, mjestima na kojima su uposleni, jesu li ugovori trajni ili privremeni. On se oglušio o sve naše zahtjeve. Predlagao sam i ranije njegovu smjenu. Gosp. Miloš je pokušao da se stvari poprave. Međutim, sva naša popuštanja, uvidjeli smo, razbiše nam se o glavu, kazao je Anić.

On je rekao da su odnosi unutar Društva narušeni, odnosi između Uprave, Nadzornog odbora, Sindikata  te da je sve to zasluga gosp. Gadžića.

Predsjednik Nadzornog odbora Dalibor Miloš kazao je da je Aluminij zbog ogromnih dugova, koji iznose oko 350- 360 milijuna KM “blizu granice bez povratka”, ali je i izrazio uvjerenje da se Aluminij može spasiti ako će se raditi “karakterno, čestito i pošteno”, jer postoji, kako je rekao, još puno opcija da se kompaniju spasi.

Miloš je odbacio bilo kakvu svoju krivnju u vezi nezakonitosti.- No, nije na meni da to kažem, to je na MUP-u. Što se nas tiče mi smo sumnje u nezakonitosti prijavili MUP-u i svak put ćemo to učiniti, kazao je.

Pandža: Učinit ćemo sve da održimo poslovanje Aluminija

Dražen Pandža, novi v.d. generalnog direktora kazao je kako će nova uprava s njim na čelu dati sve svoje ljudske i intelektualne kapacitete da zajedno s radnicima pokušaju održati poslovanje firme.

– Naš prvi korak bit će da obavimo razgovore s našim ključnim kupcima i dobavljačima. Neka događanja od petka moguće da će poremetiti odnose. Već smo planirali i zakazujemo sastanke s njima, da im objasnimo da situacija nije dramatična da mi i dalje nastavljamo raditi, proizvoditi, Mi jamčimo našim kupcima da će im roba biti isporučena. Isto tako možemo reći da ćemo nastavljati plaćati našim dobavljačima intenzitetom kojim možemo i ispunjavati naše obveze, kazao je Pandža./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Horvat: U ovom trenutku nema ozbiljnije namjere da kineski CSIC kupi 3. maj

Objavljeno

na

Objavio

Povodom Dana državnosti Hrvatske i Slovenije ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u posjetu je slovenskim Mokricama. Tamo je komentirao i budućnost 3. maja, prenosi N1

Što je s odlukom kineske delegacije, ima li kakvih informacija o njihovom interesu za 3. maj?

“Informacije koje sam primio iz veleposlanstva u Narodnoj Republici Kini idu u prilog intencijama o kojima govorimo u posljednjih mjesec dana – da postoji ozbiljna namjera kineskog partnera da se s Brodarskim institutom dogovori i ima zajednički nastup u novim projektima, ali u ovom trenutku nema ikakve ozbiljnije namjere da kineski brodograditelj kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju, odnosno Uljanik grupi.”

Hoće li država dati novac za 3. maj?

“U ovom trenutku pronalazimo legalan način da se oni brodovi koji su u određenoj fazi gotovosti završe i isporuče. Model će biti sukladan hrvatskom i europskom gospodarstvu, a kroz nekoliko dana – sigurno prije zakazanog ročišta – bit će predstavljen Upravi 3. maja, sindikatima i institucijama RH.”

Hoće li Europska komisija dati zeleno svjetlo?

“Ako u bilo kojim pregovorima možemo pohvaliti kooperativnost EK, onda je to u proteklih godinu dana. Mi u ovom trenutku nemamo nikakvih zapreka. Želimo da predloženi model, koji će biti na stolu tijekom sljedećeg tjedna, bude sukladan hrvatskim zakonima i da se ne kosi sa smjernicama i direktivama Europske unije.”

Kakav će to imati odnos s planom deblokade Uprave 3. maja?

“U ovom trenutku odgovornost za poslovanje Uljanika, odnosno brodogradilišta Uljanik d.d. je na stečajnom upravitelju, a poslovne odluke krucijalne za 3. maj su na Upravi 3. maja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ministar Marić najavio novo porezno rasterećenje

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će kroz nekoliko dana ponovno zasjesti radna skupina, osnovana 2016., kako bi razmijenili mišljenja, te da će tijekom ljetne stanke krenuti u javnu raspravu i prezentirati nove mjere kojima namjeravaju dodatno rasteretiti gospodarstvo.

Upitan hoće li krenuti u rasterećenje gospodarstva i povećanje plaća, Marić je odgovorio potvrdno, dodavši da rezultati rada za protekle tri godine govore da su uravnotežili proračun, smanjili javni dug i kamate, ostvarili suficit, popravili kreditni rejting pri čemu cijelo vrijeme smanjuju poreze.

„Mi tri godine za redom, ne pričamo, nego činimo porezno rasterećenje i smanjenja poreza tako da je logično da građani i poduzetnici očekuju da se tim smjerom treba i mora nastaviti dalje”, rekao je Marić, gostujući u RTL-ovoj emisiji Direkt.

Ministar je najavio četvrti krug poreznih rasterećenja u skladu s fiskalnim kapacitetima, napomenuvši, međutim, kako je njihova odgovornost, uz porezni dio gledati ukupni proračun.

No, ustvrdio je kako se dosad pokazalo da je svako porazno rasterećenje donijelo blagodat građanima, poduzetnicima, te samom proračunu.

Kad je riječ o povećanju dohotka građana, ministar je rekao da će učiniti sve.

“Što se tiče rasterećenja oporezivanja rada kao i od rasterećenja dobiti mislim da tu imamo pozitivne efekte”, rekao je Marić, napominjući da uvijek gledaju cjeloviti porezni sustav.

Za prijedlog oporbenog SDP-a da se neoporezivi dio poreza na dohodak poveća s 3800 na 5000 kuna, Marić je rekao da je u mandatu te iste SDP-ove Vlade neto plaća porasla za oko 230 kuna, a u prošle tri godine za više od 700 kuna.

Komentirajući zahtjev sindikata učitelja za 600 kuna bruto većim plaćama uz prijetnju štrajkom, ministar je rekao da, uz dužno poštovanje prema učiteljima i profesorima ne može zanemariti ostale državne i javne službenike, od carinika do kulturnjaka. Založio se pritom za horizontalni pristup i osnovicu jednaku za sve pri čemu će koeficijent definirati složenost poslova.

Za porez na nekretnine rekao je da neće biti uveden iduće godine . “Svi dobro znamo kako je prošao prošli pokušaj. Sukladno tome mogu odgovoriti – ne”, kazao je ministar.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari