Pratite nas

Nafta iz Kurdistana na putu prema Hrvatskoj, Vlada bez komentara zbog blagdana, šuti i MOL

Objavljeno

na

Irački Kurdi dovršili su treću veliku isporuku sirove nafte preko Turske, a četvrta je upravo na putu prema Hrvatskoj, piše agencija Reuters dodajući kako to pokazuje da ta iračka autonomna pokrajina pronalazi sve više kupaca za svoju naftu unatoč pritiscima iz Bagdada koji smatra da jedino središnja vlast u državi ima pravo prodavati naftu.

kurdi_naftagetyreutersVlada iračkog Kurdistana, čiji se borci pešmerge uz potporu američkih bombardera bore protiv radikalnih militanata Islamske države, s Bagdadom vodi pravnu bitku oko prava na neovisnu prodaju nafte.

I dok je neke ranije isporuke Bagdad diplomatskim i pravnim potezima uspio zaustaviti, Kurdi su posljednjih mjeseci uspjeli nepoznatim kupcima isporučiti nafte u vrijednosti oko 350 milijuna dolara, piše Reuters.

Kurdi su ove godine izgradili priključak na turski naftovod do luke Ceyhan u istočnom Sredozemlju, gdje se u tamošnjoj luci nafta ukrcava na tankere, piše Reuters pozivajući se na satelitske podatke o praćenju plovidbe.

Isporuke su počele u svibnju ove godine. Službeni Bagdad uspio je blokirati dva tankera tražeći zaplijene tereta, jedan je usidren u međunarodnim vodama ispred teksaške obale i još natovaren čeka sudsku odluku o svojoj sudbini, a drugi je dva mjeseca bio usidren ispred marokanske obale i također nije uspio isporučiti naftu.

Kurdi su se stoga okrenuli isporukama na otvorenom moru, odnosno pretovarima nafte s broda na brod. Reuters piše da su tri takva pretovara izvršena u lipnju i srpnju ispred izraelske, egipatske i malezijske obale.

Kupci i konačna odredišta Reutersu nisu poznati.

Agencija, međutim, navodi, pozivajući se ponovo na satelitske podatke i na izvor blizak ovom poslu, da je četvrti pretovar izvršen prošli tjedan ispred malteške obale, s tankera Kamarija na manji brod pod nazivom United Carrier koji je u vlasništvu grčke kompanije Marine Management Services i koji je zaplovio prema nekoj hrvatskoj luci.

Reuters napominje da se preko Omišlja uvozi nafta za hrvatske rafinerije koje su u suvlasništvu mađarskog Mol-a, tvrtke koja je uložila u naftna polja u iračkom Kurdistanu.

Hrvatska vlada nije mogla dati komentar zbog blagdana?!

Glasnogovornica MOL-a u Mađarskoj odbila je za Reuters komentirati slučaj, a ni komentar u hrvatskoj vladi nije se mogao dobiti zbog blagdana Velike Gospe, navodi agencija.

Irački Kurdi od 2012. prodaju manje količine nafte koju prevoze cestom u Tursku no od izgradnje priključka na turski naftovod suočeni su sa sve snažnijim protivljenjem Bagdada zbog prodaje iračke nafte mimo središnje iračke vlasti.

Tim priključkom sada se do luke Ceyhan prevozi oko 120 tisuća barela nafte dnevno.

Irački Kurdi najavili su kako namjeravaju povećati prodaju nafte na oko milijuna barela dnevno što bi im omogućilo financiranje borbe za neovisnost. (reuters/hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari