Connect with us

Gospodarstvo

Naftni rat – Barel pao na 57 dolara!

Objavljeno

-

Saudijska Arabija žestoko je odbacila mogućnost da članice OPEC-a smanje proizvodnju svjesna da nafte na tržištu ne nedostaje.

Do prije samo nekoliko mjeseci američka administracija za zaštitu svojih globalnih interesa oslanjala se na veliku vojnu silu. No, situacija se sada znatno promijenila. Oružje prvog izbora više nisu nevidljivi zrakoplovi, nosači raketa ili postrojbe marinaca već – nafta. Strelovitim razvojem frakiranja i drastičnim rušenjem cijena nafte na svjetskom tržištu Washington je preko noći okrenuo geopolitičke odnose na cijelom planetu i pomrsio planove većini svojih neprijatelja ili u najmanju ruku konkurenata.

nafta3

Za razliku od prije pola godine, kada se barel nafte prodavao po cijeni od oko 120 dolara, cijena ovog energenta prepolovljena je i danas je iznosila 57 dolara. A rušenje cijena i dalje se očekuje. Saudijska Arabija žestoko je odbacila mogućnost da članice OPEC-a smanje proizvodnju svjesna da nafte na tržištu ne nedostaje.

Ono što Arapi ne bi isporučili nadoknadili bi Amerikanci iz svojih škriljevačkih polja te bi Rijad samo izgubio kupce. Odlučili su se stoga na rat cijenama računajući da će niskom cijenom i dodatnom proizvodnjom izmoriti američke proizvođače i uvjeriti ih da se frakiranje ne isplati. No ovo je očito račun bez krčmara.Proizvodnja nafte iz škriljevca danas je u rukama privatne industrije, no to ne znači da SAD kao država s ovakvom cijenom nafte ne ostvaruju ogromne dobitke na geopolitičkom planu.

Dobitke koje za koje su spremne i platiti. Nitko još ne zna kolika je stvarna donja granica isplativosti crpljenja nafte iz škriljevca, a špekulira se da ona iznosi između 40 i 80 dolara po barelu. No što ako američka vlada odluči subvencionirati svoje proizvođače kako bi izdržali ovaj rat cijenama i time bacili ostale zemlje proizvođače na koljena?

Večernji list/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari