Connect with us

Kolumne

Nagađa se da bi najnovija 4+ generacija F16 mogla biti dio ambicioznijih američkih geopolitičkih aranžmana

Objavljeno

-

Zašto je Vlada odgodila odluku o izboru nove eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva? Ministar obrane i dalje ne objašnjava razloge. Danas je, pak, primio ukrajinskog kolegu koji mu je obećao pomoći u rješavanju problema s modernizacijom MiG-ova.

Gdje je zapelo, zašto se odluka ponovno razmatra? Za ministra obrane – ništa neobično. Ako smo toliko godina čekali – možemo još koji dan.

“Pa čekali smo 15 godina, idemo odgovorno, priuštivo, vodeći računa o sigurnosti donijeti tu odluku, ali vodeći računa i o cijelom hrvatskom društvu”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Glavna oporbena stranka podržava nabavku borbenih zrakoplova. Pa tako i njihova upravo oformljena Koordinacija za obranu i unutarnje poslove.

Znači li to da u Saboru više neće biti govora o tome da nam ne trebaju borbeni avioni?

“Pa SDP ni prije nije zastupao stav da nam ne trebaju borbeni avioni”, rekao je Franko Vidović koji je na spomen kolege Gordana Marasa rekao kako ne može pojedinačno o kolegama i dodao “SDP je kao stranka otpočetka na tome da nam trebaju avioni”.

Vidović kaže da on nije ministar obrane u sjeni. No, ni kao član saborskog Odbora za obranu on nema informaciju jesu li doista Amerikanci intervenirali nezadovoljni izborom izraelskog rabljenog F-16 – dok su oni ponudili posve novi F-16.

“Ovakav način, gdje se u jednom natječaju traže ponude za nove i za rabljene, mislim da bi bilo puno bolje da su bila dva odvojena natječaja, pa onda možete procjenjivat, ovako imam dojam kao da malo brkamo kruške i jabuke”, smatra Franko Vidović.

U kuloarima se nagađa da bi najnovija 4+ generacija F16 mogla biti dio ambicioznijih američkih geopolitičkih aranžmana.

“S obzirom kako se postavila kod UN-ove rezolucije o Jeruzalemu, onda je jasno da hrvatska Vlada hoda na prstima”, kaže Davor Gjenero.

“I ako bi do toga došlo, onda se govori i o tome da bi to značilo da Hrvatska preuzme kontrolu neba nad Slovenijom, što pak znači da bi ovaj disput granični pod američkim utjecajem moramo biti vrlo brzo riješen”, smatra Gjenero.

Eventualna nova američka politika trebala bi se uskoro razmotati: Novi američki veleposlanik prošli tjedan stigao je u Zagreb.

A američki učenik dobio je vrhunsku počast. Krstičević je jučer primljen u kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a.

U međuvremenu se nastavlja suradnja s Ukrajinom.

Ukrajinski ministar obrane obećao je intervenirati u rješenju problema uz modernizaciju hrvatskih MiG-ova.

Potpisan je i sporazum o suradnji s omiškim Galebom, kao jedan u nizu koraka u obrambenoj suradnji dviju država. Jer, vojnici trebaju oružje, ali ne mogu ni bez gaća, piše Ivan Hrstić / N1

‘Čija je zadnja’ u nabavci borbenih zrakoplova?!

 

Plenković: Izbor borbenih zrakoplova koje će Hrvatska kupiti je pri samome kraju

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari