Connect with us

Iz Svijeta

Nagorno Karabah: Armenija isključuje svako diplomatsko rješenje

Objavljeno

on

Armenski premijer Nikol Pašinjan u srijedu je ocijenio da nije moguće nikakvo “diplomatsko rješenje” sukoba s Azerbajdžanom za enklavu Nagorno Karabah te je pozvao svoje državljane da se dragovoljno prijave na bojište.

“Moramo priznati da se pitanje Karabaha u ovom trenutku i još dugo ne može riješiti diplomatskim putem” rekao je Nikol Pašinjan u video snimci na Facebooku.

Pozvao je svoje “čelnike gradova, okrugova, sela, političkih stranaka, civilnih organizacija i poslovnih krugova da organiziraju jednice dragovoljaca koje će se na strani separatista u Nagorno Karabahu boriti protiv Azerbajdžana.

Azerbajdžanske snage su nakon gotovo četiri tjedna sukoba u kojima je poginulo više stotina ljudi zauzele područja koje izmiču kontroli Bakua od 1990-ih godina.

Pašinjan je rekao da je stanje na bojištu “dosta teško” za separatiste.

“Postoji pobjeda ili poraz, ništa drugo. Za pobjedu moramo osnovati postrojbe dragovoljaca”, rekao je i ocijenio da Azerbajdžan šalje u borbu svoje posljednje snage.

Pašinjanov poziv stiže nakon dva neuspješna primirja ovog mjeseca.

Prvo humanitarno primirje trebalo je stupiti na snagu 10. listopada no nije zaživjelo. Drugo primirje je propalo tjedan dana poslije.

Pašinjan je to govorio u vrijeme kada su njegov ministar vanjskih poslova Zohrab Mnatsakanian i azerbajdžanski šef diplomacije Džehun Bajramov bili u Moskvi na odvojenim pregovorima s Rusijom. Njih dvojica trebaju u petak u Washingtonu razgovarati i s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

Rusija, glavna regionalna sila, uputila je mnogostruke pozive na primirje od nastavka sukoba 27. rujna u Nagorno Karabahu, većinski nastanjenom Armencima koje se odvojilo od Azerbajdžana raspadom SSSR, zbog čega se vodio rat u kojem je poginulo 30.000 ljudi.

Rusija, Sjedinjene Države i Francuska su povijesni posrednici u sukobu u Nagorno Karabahu. Ali sredinom 1990-ih godina svi diplomatski napori su bili neuspješni. (Hina)

Jan Ivanjek: Analiza – Rat na Kavkazu Azerbajdžan vs Armenija

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari