Pratite nas

Kultura

Najava Knjige: ‘Marin Čilić: Tenisko čudo iz Međugorja’

Objavljeno

na

Posljednjih nekoliko dana, kao urednik, proveo sam u danonoćnom radu na knjižici “Marin Čilić: Tenisko čudo iz Međugorja”, piše na svom facebook profilu prof.dr. Slaven Letica.

Silno me je veselio rad na toj knjizi, a radovali su mu se i svi one koji su, doslovce, bez ikakvog razmišljanja prihvatili moju ideju o izdavanju knjige u čast pobjede prvog Hrvata na Otvorenom prvenstvu Amerike: gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, savjetnik uprave Styria Media Group AG pater Ivan Tolj, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista izvršni urednik knjige Petar Grubišić, grafički urednik Saša Bijelić, lektorica Ina Rogošić Blagojević i svi autori priloga tiskanih u knjizi.

Knjiga se već sutra može nabaviti u svim novinskim kioscima i prodavaonicama (cijena 19.99 kuna), a iz nje možete doznati sve o odrastanju (životnom i teniskom) pobjednika Otvorenog prvenstva Amerike, njegovoj suradnji s Goranom Ivaniševićem, izjavama njegovih teniskih učitelja i trenera, ali i pročitati kako su njegovu pobjedu proživjeli i doživjeli: Vanna, Ivan Aralica, Milan Ivkošić, Miro Gavran, Milan Bandić, Andrej Tonejc, studentica arhitekture Frana Dulibić, Nino Raspudić, Zlatko Mateša, Franjo Luković, Ivica Radoš, australijski Hrvat Dinko Dedić, Miroslav Tuđman, Antun Filić, glavni urednik Playboya Mihovil Švigir, ali i kardinal Vinko Puljić, bivši ministar Dragan Primorac, svi njegovi treneri iz mladih dana, njegova prelijepa i pametna djevojka Kristina Milković i mnogi drugi.

Dakako, vrlo iscrpnu analizu fenomena njegova puta od trnja do zvijezda napisao sam i sam: kao teniski veteran i bivši predsjednik Hrvatskog teniskog saveza.

Knjigu vam od srca preporučujem za čitanje, zaključuje prof.dr. Slaven Letica. 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

‘Jednom’ – Novo književno djelo Miljenka Stojića

Objavljeno

na

Objavio

Miljenko Stojić, suvremeni hrvatski književnik, novinar i franjevac, s objavljenih dosadašnjih deset zbirki pjesama, dvije zbirke priča, četiri romana i šest slikovnica, te brojnih ogleda i kritika, donosi pred ljubitelje pisane riječi novo književno djelo.

»Jednom«, naslov je zbirke pjesama prepoznatljivog pjesničkog jezika stvaratelja Miljenka Stojića koji piše jezikom svakodnevice – jezikom opominjućeg priopćavanja. Pjesnik traži, pronalazi, dopunjuje i slavi hrvatsku zemlju, hrvatskog čovjeka i hrvatsku žrtvu ispreplićući pritom svoj zacrtani mozaik.

Pjesme su osebujnog izričaja u kojima njihovi stihovi znaju kadšto teći naoko mirno, a onda nas nenadano prenu pršteći snagom i porukom. Kroz sve njih, više ili manje očito, provlači se, pak, pouzdanost i vjera u Boga.

Urednik knjige je Ljubo Krmek, recenziju potpisuju književnici Antun Lučić i Marina Kljajo-Radić, a lekturu i korekturu uradila je Zdenka Leženić. Promišljenu sliku na naslovnici potpisuje Zdenka Bilušić.

Zbirka pjesama »Jednom« tiskana je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku, čiji su predsjednici Andrija Stojić i Zdenka Bilušić. Izrada knjige povjerena je provjerenoj kvaliteti tiskare FRAM-ZIRAL iz Mostara. A naručiti se može najjednostavnije preko nakladnika ili portala miljenko.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Zapozorje, oznak, bilješkinja – nove hrvatske riječi, evo što znače

Objavljeno

na

Objavio

Zapozorje je najbolja nova hrvatska riječ – i zamijenit će backstage. Uz nju tu su još i oznak te bilješkinja. Odlučili su tako jezikoslovci, književnici i znanstvenici časopisa “Jezik” dodijelivši u Lipiku za te tri riječi autorima Nagradu “Dr. Ivan Šreter”.

Profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brkić umjesto engleskog naziva za prostor iza pozornice – backstage ponudila je na natječaju svoju riječ zapozorje i pobijedila.

Drugu nagradu osvojio je veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk za riječ oznak, oznakovljenje umjesto brenda i brendiranja, dok profesorica hrvatskog jezika Carmen Lešina iz Splita kaže da joj je zasmetao naziv javna bilježnica pa se u njoj probudio inat i smislila je novu riječ bilješkinja.

Mnoge se nagrađene riječi s ovog natječaja, kažu iz časopisa Jezik, itekako koriste.

Naša najprihvaćenija riječ je riječ uspornik umjesto ležećeg policajca. To je bila riječ s prvog natječaja i doista je proširena i prihvaćena riječ zatipak umjesto tipfeler, međutim tom riječju se pretežito služe studenti, učenici, lektori pa onda nemamo osjećaj koliko je prihvaćena.

Da ideja ne nedostaje svjedoči da je na natječaj za Nagradu “Doktor Ivan Šreter” stiglo oko 100 novih riječi gotovo 50-ak autora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari