Connect with us

Hrvatska

Najava radikalnih aktivista u utorak masovne demonstracije ispred Parlamenta BiH!

Objavljeno

-

[quote]S obzirom da je Visoki predstavnik za BiH obećao da će pitanje Zakona staviti na agendu vanrednog sastanka PIC-a, očekujemo da će međunarodna zajednica i ambasadori zemalja PIC-a pokazati minimum odgovornosti prema građanima BiH, ako to već nisu u stanju domaći političari[/quote]

Građani i građanke koji učestvuju u JMBG protestima pozivaju sve stanovnike/ce BiH da im se priključe u pritisku na Parlament BiH kako bi bilo omogućeno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Demonstranti/ce su za utorak, 11. lipanj, od 12 sati najavili centralne demonstracije na Trgu Bosne i Hercegovine ispred zgrade Parlamenta BiH. Pozvali su ljude iz cijele BiH da im se tog dana pridruže u Sarajevu, te istakli kako smo svi građanke i građani ove zemlje koji žele da se poštuju prava svake osobe, bez obzira na vjersku, etničku ili političku pripadnost.

“U utorak nas ispred Parlamenta mora biti više nego tokom blokade. Pozivamo sve roditelje ali i druge građane/ke iz svih gradova da zajedno bh. vlastima i međunarodnoj zajednici pokažemo da ne odustajemo od svojh zahtjeva u borbi za prava djece koja su narušili domaći političari/ke”, saopšteno je.

U narednoj sedmici vanredno zasijeda i Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC), koje će raspravljati o mogućnostima za usvajanje, odnosno nametanje neophodnog Zakona o JMBG. S obzirom da je Visoki predstavnik za BiH obećao da će pitanje Zakona staviti na agendu vanrednog sastanka PIC-a, očekujemo da će međunarodna zajednica i ambasadori zemalja PIC-a pokazati minimum odgovornosti prema građanima BiH, ako to već nisu u stanju domaći političari.

“Građani i građanke nastavljaju zahtijevati odgovornost domaćih aktera, ali pritisak proširujemo i na međunarodnu zajednicu u BiH čime ih uvrštavamo na listu odgovornih za rješenje ovog problema. Ako domaći političari/ke bahato odbijaju da rade svoj posao, zahtijevamo da to uradi dinstanca koja je iznad njih, a to je OHR”, stav je grupe koja učestvuje u JMBG protestima.

hercegbosna.org

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari