Connect with us

Gospodarstvo

Najave o ponovnom pokretanju gospodarstava potaknule svjetske burze

Objavljeno

-

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući najavama o postupnom ukidanju restrikcija i ponovnom otvaranju gospodarstava, no slabi makroekonomski podaci i poslovni rezultati kompanija drže ulagače na oprezu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2,2 posto, na 24.242 boda, dok je S&P 500 skočio 3 posto, na 2.874 boda, a Nasdaq indeks 6,1 posto, na 8.650 bodova.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ohrabrio je prijedlog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se u tri faze ponovno pokrene gospodarstvo i ukinu restrikcije uvedene u cilju spriječavanja širenja koronavirusa.

Trump je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da je u SAD-u prošao vrh epidemije i da je zemlja spremna početi postupno otvarati ekonomiju.

I mnoge europske zemlje najavile su postupno popuštanje restrikcija. No, neki analitičari smatraju da je preuranjeno za zaključak da je zdravstvena kriza pod kontrolom.

„Prirodno je da je tržište dionica reagiralo na Trumpovu najavu ponovnog pokretanja gospodarstva jer ulagači ne žele zaostati u slučaju snažnog rasta tržišta. Problem je što postoji veliki procjep između očekivanja ulagača i postojeće ekonomske realnosti, odnosno slabosti u mnogim zemljama“, kaže Ayako Sera iz Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Oštar pad kineskog BDP-a

A na tu slabost ukazuje podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine pao za 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je prvi pad drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 1992., kada su se počeli pratiti ti podaci, i veći nego što su analitičari očekivali.

Povijesni pad kineskog gospodarstva posljedica je strogih mjera vlasti usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, koji je izbio u Kini krajem prošle godine, zbog čega su uvedene karantene, prekinut promet, zatvorene tvornice i trgovački lanci.

Sasvim je jasno i da američko gospodarstvo ulazi u recesiju. Na to, među ostalim, ukazuje podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za daljnjih 5,2 milijuna.

To je, doduše, manje nego tjedan dana prije, kada je taj broj skočio za 6,6 milijuna, no ukupno je u proteklih mjesec dana bez posla ostalo više od 20 milijuna Amerikanaca.

To će zasigurno ostaviti dubok trag i na poslovanju kompanija, pa analitičari smanjuju svoje procjene po tom pitanju.

Sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali pad od 6,4 posto.

Pad zarada od 12,8 posto na godišnjoj razini bio bi najveći pad od financijske krize.

Posljednjih tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno rastu, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

Ipak, neki su analitičari suzdržani.

„Nećemo svjedočiti V-obliku oporavka gospodarstva i vjerujem da će ulagači uskoro to shvatiti, stoga smatram da je prerano reći da je tržište dosegnulo dno“, kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

A na europskim se burzama prošloga tjedna ipak trgovalo opreznije. Doduše, frankfurtski DAX porastao je 0,6 posto, na 10.625 bodova, no londonski FTSE indeks skliznuo je 1 posto, na 5.786 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 4.499 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2 posto, na 19.897 bodova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas