Pratite nas

Hrvatska

Najbolja vijest iz Hrvatske: Pobjeda savjesti i zdravog razuma

Objavljeno

na

Od objavljivanja do danas prošlo je puna tri mjeseca a ovu najbolju vijest od nas je preuzeo tek jedan prokatolički portal i nitko više?! Da je kojim slučajem riječ o kakvoj pedofilskoj aferi, bilo bi zasigurno znatno drugačije, po onoj staroj, dobra vijest je loša vijest. No, mi smo mišljenja da istinski dobra vijest zaslužuje prostor u našem mediju, stoga nastavljamo u smjeru onoga što je portal Dnevno.hr kao jedini medij u Hrvatskoj prepoznao vrlo vrijednim. Dakle, ako niste znali, u bolnici Sveti Duh abortusi se više ne rade od 07. travnja ove godine!

Povodom ove iznimne vijesti koju smo službeno doznali i objavili prvi, zamolili smo Predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo bolnice Sveti Duh, doc.dr.sc. Berivoja Miškovića za razgovor. Zanimalo nas je kako se to dogodilo da su se baš svi liječnici ove bolnice odlučili pozvati na priziv savjesti kad je riječ o abortusu? „Radilo se o  procesu koji je polako dozrijevao. Najstariji liječnici već dugi niz godina ne rade namjerne pobačaje a unatrag 2-3 godine pridružili su se mladi specijalisti i specijalizanti. Sada na Klinici niti jedan liječnik ne radi namjerne (arteficijalne) ili kao se još nazivaju: pobačaje na zahtjev žene zbog socijalne indikacije“, rekao je dr. Mišković za kojega je abortus namjerni prekid života pa stoga inicijativi 40 dana za život daje punu podršku.

Na pitanje može li se očekivati da će doći do promjene ‘famoznog’ Zakona o zdravstvenim mjerama iz 1978. g. po kojemu je abortus dopušten do 10. tjedna trudnoće, dr. Mišković je rekao: „Sama činjenica da zakon koji datira iz 1978. g.  treba mijenjati. Vidjet ćemo kakve će biti promijene. Očekujem da će Zakon biti na tragu iskustava europskih zemalja koje su kulturološki i tradicijski slične Hrvatskoj.“ Za kraj smo ga pitali boji li se da će se nakon ovoga na njega sručiti kritike iz liberalnih krugova i feminističkih udruga odgovorio je da „…javni nastup podrazumijeva i kritike“, te da se ne boji i da stoji iza svake svoje izgovorene riječi.

40 dana za život

U bolnici Sveti Duh više se ne obavljaju abortusi ali se to čini po mnogim hrvatskim bolnicama. Stoga, od 24. rujna do 2. studenog svjetska molitvena ekumenska inicijativa „40 dana za život“ po drugi puta ove jeseni organizira bdijenja pred bolnicama u pet hrvatskih gradova: Zagreb, Osijek, Vinkovci, Sisak i Split. Podsjetimo se, u posljednjih deset godina od kako se inicijativa organizira, uključile su se 24 nacije, 539 grada, 8973 djece spašeno je od abortusa jer su roditelji odustali, 101 zdravstveni djelatnik dao je otkaz a 54 klinike za abortuse je zatvoreno. Neka tako bude i u Lijepoj Našoj, neka pobijedi savjest i zdravi razum, kao u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.

Iz inicijative poručuju da je najveće iznenađenje pred početak molitvene kampanje bilo naknadno uključenje grada Rijeke. „Neki od potencijalnih organizatora su se za vrijeme ljeta pitali hoće li se uključiti u inicijativu i na kraju su odlučili da neće jer je Rijeka specifičan grad, ima tužnu povijest i snažno komunističko i ateističko naslijeđe. No, kada je Velimir Martinović, studentski kapelan i voditelj Riječke molitvene kampanje, zajedno sa svojim prijateljima vidio žar molitelja iz ostalih gradova, odvažio se i javio mi se“, rekao nam je Ante Čaljkušić, voditelj inicijative. Da je to bila odluka nadahnuta Duhom Svetim kazuje činjenica da je Rijeka jedini grad koji moli točno tri metra od ulaznih vrata ginekologije. K tome, riječki nadbiskup Ivan Devčić primio je na razgovor organizatore inicijative i nacionalnoga voditelja Antu Čaljkušića, blagoslovio inicijativu i dao podršku. „Jako smo sretni“, nastavio je „…što smo imali prilike duhovno, moralno i materijalno pomoći jednoj majci iz okolice Splita koja se nalazi u visokoj trudnoći, a predložen joj je ilegalni namjerni abortus u Bosni i Hercegovini. Radi se o obitelji u teškoj materijalnoj situaciji. Iz inicijative su u redovnom kontaktu s majkom i uskoro ćemo joj osigurati osnovne životne uvjete.“ U Zagrebu im se javila jedna žena za hitnu molitvu i pomoć njezinome bratu i njegovoj ženi koja misli abortirati jer su joj doktori rekli da je moguće da će roditi dijete s Downovim sindromom. Javljaju im se vjernici iz Našica, Zadra i Vukovara koji žele pokrenuti iduću molitvenu kampanju i u svojim gradovima. Predstojnik ginekologije u bolnici “Sestara milosrdnica”, pred kojom se po drugi puta moli, dr. Krunoslav Kuna tvrdi da broj abortusa u toj bolnici konstantno opada. On je prošlu kampanju bio otvoren i za to da se nađe prostorija u svrhu savjetovališta za trudnice te da se može pravno riješiti pitanje o prekidu obavljanja abortusa u bolnici „Sestara milosrdnica“ zbog same povijesti bolnice i njezinoga naziva. „Vjerujemo da ova inicijativa itekako utječe na cijelu javnost“, prokomentirao je Čaljkušić i pozvao sve zainteresirane da im se pridruže putem web stranice www.40danazazivot.com, putem e-maila: [email protected] ili telefona 091/ 7241 044.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Milan Bandić: Da je bio jedan Richter više, cijeli bi centar bio sravnjen sa zemljom

Objavljeno

na

Objavio

Danas je održan prvi sastanak Stožera civilne zaštite grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, koji je ujedno i čelnik Stožera.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izvijestio je da su preko vikenda testirali 322 osoba, ukupno 2007 testirano u Zagrebu, a 265 osoba je pozitivno. Najavio je da će se provoditi oko 300 testiranja dnevno, prenosi N1

Načelnik Zagrebačke policije Marko Rašić rekao je da im je najveći zadatak borba protiv koronavirusa. Utvrdili su brojna kršenja samoizolacije, a 21 slučaj da su kršili mjeru ograničenja rada ugostiteljskih objekata. Kaže da stalno imaju policijske punktove na kojima provjeravaju propusnice. U protekla 24 sata imali su 68 nevažećih propusnica, a 754 od početka uvođenja mjera.

Direktor Gradske plinare Tomislav Mazal rekao je da je plinara dala obavijest pola sata nakon potresa da zatvore plin ako osjete miris. Rekao je da Plinara ne smije pustiti plin dok nemaju dozvolu dimnjačara i statičara. ”Negdje postoji mogućnost unutarnjeg urušavanja dimnjaka, pa i opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom”, rekao je. Dodao je da oni ne uvjetuju kakvi će bojleri biti ugrađeni. Rekao je da ima informaciju da dimnjačari ne žele dati pozitivan nalaz tamo gdje dimnjaci nisu tehnički ispravni.

“Da je bio jedan Richter više…”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je novinarima na dolasku i najavio svakodnevne “sastanke”.

“Zagreb je europska metropola s dvije zadaće – borba protiv Covida-19 i potresa. O gospodarskim i psihološkim posljedicama ćemo tek vidjeti. Želim zahvaliti vama da ste došli jer bez vas ne možemo raditi, vi informirate iz prve ruke. Utakmicu koja je pred nama dobit ćemo svi zajedno, trebat će nam puno strpljenja, puno snage, puno ljubavi da budemo bolji ljudi. Ovo liči na supermaraton. Potrudit ćemo se da se ovo ne ponovi. Da je bio jedan Richter više, cijeli bi Gornji i Donji grad bio sravnjen sa zemljom. Možemo zahvaliti sreći da se to nije dogodilo”, rekao je.

Ispod 20% buseva vozi u ZET-u, a ispod 10% buseva i tramvaja zbog pravila igre kojih se moramo pridržavati zbog korone, naglasio je Bandić i dodao da će ih grad staviti više na raspolaganje ako zatreba.

Na pitanje čemu alarmantnost, odnosno taj poriv da će sad presice imati svaki dan, odnosno je li ovo pokušaj da ispegla imidž, Bandić je odgovorio protupitanjem. “Znate što je Isus rekao kad su ga razapinjali? Nikad nisam rekao da su građani krivi za potres. Nemojte to činiti”, rekao je. “Zakaj ste nervozni? Vama nema pomoći”, dodao je novinarki.

“Privatnu imovinu grad ne obnavlja”

“Nikad nisam optužio građane da su krivi za potres. Ponovit ću još jednom, čemu nekultura. Jedan od razloga zašto su oštećenja u Donjem i Gornjem gradu i podsljemenskom dijelu znatnija u starijim objetkima jer su rađena tehnologijom koja je u to vrijeme bila i drugačija, a i nisu se obnavljali objekti. To je istina. To nije uzrok potresa, ali za urušavanja dimnjaka, od neobnovljenih fasada, sve sam to rekao kad sam o tome govorio. Da ne informiram ljude, rekli bi mi da ne radim svoj posao. Kladio sam se jučer sa svojima na kolegiju da će biti to pitanje. Upravo zbog vas ovo radim i zahvalio sam se na početku”, nastavio je Milan Bandić.

Na pitanje tko je izdao nalog da se dijelovi povijesnih zgrada odvoze na smetlište na Jakuševac, Bandić je rekao da se to ne može vratiti natrag nego se samo može napraviti replika. “Ne može se ono što je palo vratiti nazad. Ne može se to vratiti nazad nego se može napraviti replika. Vi imate pravo na svoje mišljenje. Mora se fotkati i napraviti replika svega što je palo s povijesnih zgrada”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje što može poručiti građanima koji su ostalih bez svojih domova, Bandić je rekao:

“Kao što sam 2009. podijelio 900 stanova socijalno najugroženijim građanima u Jelkovcu, tako ćemo staviti raspoložive stanove sad ljudima koji se ne mogu vratiti u svoju kuću. Najesen ćemo početi graditi 300 stanova u Podbrežju. Sve što možemo, napravit ćemo ljudima u nevolji, pomoći ćemo onima kojima je najpotrebitije. Do tad ih molim za strpljenje”.

“Nisam nikada rekao da su građani krivi. Krivi smo svi, i država i Grad i građani što nismo više ulagali u svoju imovinu. A za potres nitko nije kriv”, dodao je još jednom.

Rekao je da je grad uoči potresa ulagao koliko je mogao i napomenuo:

“Privatnu imovinu grad ne obnavlja. Radi povijesne jezgre smo htjeli uljepšati grad i sufinancirati fasade. Ljudi su dužni sami obnavljati i ulagati u svoju imovinu.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministar Božinović predstavio paket od četiri nova zakona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Saboru predstavio paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavirusa što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno da ostanu doma.

U paketu zakona, koji je vezan uz rad Ministarstva unutarnjih poslova, dopune su zakona o putnim ispravama, o osobnoj iskaznici, o sigurnosti prometa na cestama te o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Svim građanima, kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana nakon njezina prestanka. Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti 30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izrađenih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu. Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila. Njih će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima zbog sigurnosti prometa na cestama.

Dopunama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, vlasnicima oružja omogućit će se korištenje prije izdanih oružnih listova koji će se smatrati valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije. Do 30 dana nakon prestanka epidemije omogućit će im se i još neke radnje koje moraju napraviti u zadanim rokovima, primjerice podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti itd.

Građanima će se za trajanja epidemije omogućiti i korištenje putovnice kojoj istekne rok, a najdulje 30 dana od dana nakon njezina prestanka. Time se u prvom redu ide na ruku hrvatskim državljanima kojima putovnica istekne za trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

Sabor će u utorak raspravljati o amandmanima na te, ali i druge zakone iz Vladina travanjskog paketa pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom, te glasovati o samim zakonima. Nakon toga, raspravit će i SDP-ov zakonski paket pomoći gospodarstvu.

Božinović: Odluka o tržnicama moguća sutra

Zastupnik Mosta Marko Sladoljev spočitnuo je Božinoviću što ne spominje navijačke skupine koje pomažu u krizi, na što se Božinović zahvalio svima koji volontiraju i pokazuju solidarnost, uključujući i navijačke skupine.

Franko Vidović iz SDP-a pitao je Božinovića je li 9. siječnja održan sastanak u Vladi o koronavirusu i, ako jest, kako je moguće da ove mjere već 15 ili 20 dana nisu na snazi.

Božinović je rekao da su detektirali samo da se nešto događa u Kini i da to treba pratiti, ali da je onda još uvijek bilo previše nepoznanica da bi se moglo govoriti o tome hoće li virus doći u Europu, kako će se širiti. “Međutim, činjenica je da se razgovaralo i da nas ova epidemija nije iznenadila u odnosu na neke druge države, pa i nama susjedne države, jer da je tome tako govori podatak da imamo linearni rast, a neke puno veće i razvijenije države su ipak izgubile stvar iz kontrole”, rekao je Božinović.

Odgovarajući na pitanja zastupnika o otvaranju tržnica Božinović je rekao da upravo traju videokonferencije sa svim stožerima kako bi znali koji su uvjeti, prije svega epidemiološki, je li ograđen prostor, koji je broj ljudi koji u jednom trenutku mogu biti prisutni, koji je razmak između prodajnih mjesta… “Kad dobijemo povratnu informaciju, kao što je bilo sa zatvorenim dijelovima, da su poduzete sve mjere, odluka će se pustiti i bit će objavljena. Ja očekujem da to može biti vjerojatno već i sutra”, rekao je Božinović.

Hrvoje Zekanović iz Hrasta rekao je da smo imali sreću da nismo bili prva europska država pogođena virusom jer bismo, da smo bili na mjestu Italije, vjerojatno talijanski scenarij. Pitao je Božinovića jesu li izbori u HDZ-u bili razlog što se nije ranije reagiralo te je li odustao od “sulude” namjere praćenja mobitela građana. Božinović je rekao da promišljaju o svim mogućnostima kako bi se smanjilo širenje zaraze, ali da ne može reći kako će rješenje izgledati jer to nije resor MUP-a.

“Kako se sada stvari razvijaju nas uvjerava da i ove već primijenjene metode mogu davati rezultate”, rekao je Božinović.

Gordan Maras iz SDP-a zamolio je Božinovića za jači nadzor nekretnina koje su građani napustili zbog potresa te da se osiguraju opasna mjesta. Božinović je rekao da je policija odmah izašla na teren te da nije bilo naknadnih incidenata osim nesretnog slučaja vatrogasca i djevojčice. Dodao je da nema informacija o većem razbojništvu.

Njihov se uspjeh mjeri onime što se nije dogodilo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Warning: Illegal string offset 'title' in /home/franisl5/public_html/wp-content/plugins/disqus-latest-comments/disqus-latest-comments-addon.php on line 389

Warning: Illegal string offset 'link' in /home/franisl5/public_html/wp-content/plugins/disqus-latest-comments/disqus-latest-comments-addon.php on line 390

Komentari