Pratite nas

Zanimljivosti

Najbolji mladi fizičar u Hrvata: Konobarim da zaradim za studij

Objavljeno

na

Što je teže – fizika ili filozofija? Ako pitamo maturanta Ivana Miošića iz Brista kod Ploča, koji je doslovno briljirao iz ovih predmeta na državnoj maturi, teško da ćemo dobiti odgovor jer je on u oba predmeta zauzeo prvo mjesto na državnoj razini. Naizgled obična srednjoškolska priča postaje još zanimljivija ako se zna da se Ivan kladio sa svojim profesorom Martinom Lukanovićem da će fiziku riješiti 100 posto na državnoj maturi.

[ad id=”68099″]

Zauzvrat, profesor mu je obećao da će, ako se to dogodi, biti u svim medijima i na televiziji. I dogodilo se i Ivan je postao medijska zvijezda. Već su ga prozvali mladim Einsteinom. Pronašli smo ga na plaži u Podaci. Ne kupa se, nego sezonski radi kao konobar zarađujući novac za studij i odlazak u Zagreb na jesen.

Izravni upis

Einsteinom ga zovu ne bez razloga, jer je ovaj 18-godišnjak na državnoj maturi sva tri obvezna predmeta, hrvatski jezik, engleski jezik i matematiku, položio s odličnim uspjehom. Matematiku gotovo bez greške. Na izbornim predmetima fizike i filozofije zauzeo je prvo mjesto u generaciji.

Detaljnije, iz fizike je čak imao stopostotnu riješenost zadataka, a iz filozofije 93 posto. Uspjeh o kojem mnogi maštaju, a ostvaruje se samo najboljima i najupornijima, upravo onakvima kakav je Ivan, koji je itekako zadovoljan postignutim rezultatima, a od sreće blistaju svi u pločanskoj Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića.

Iznimno sam zadovoljan svojim rezultatom, koji mogu zahvaliti upornosti, htijenju i kvalitetnom radu s profesorima. Ovim uspjehom ostvario sam pravo izravnog upisa na studij matematike na zagrebačkome PMF-u – kazao nam je Ivan.

Upravo mu je zagrebački PMF bio prvi izbor, a mi smo ga upitali hoće li diplomirati profesorski ili inženjerski smjer. Ivan nam je otkrio da će ipak na inženjerski smjer jer sebe ne vidi kao profesora matematike u razredu.

Ne bih bio profesor – zagonetno je dobacio. Više ga zanima znanstveni rad, možda i ostanak na fakultetu.

Uzbuđen sam zbog nastavka obrazovanja, jer imam želju proširiti svoje znanje i vidike u inozemstvu te, obogaćen iskustvom, i dalje postizati značajne rezultate – rekao je daroviti 18-godišnjak iz Brista, kojemu je mentor bio profesor Martin Lukanović. I za profesora Lukanovića ovo je svojevrsno iznenađenje. U svojoj je karijeri imao dobrih učenika, ali ni jedan nije imao 100 posto riješen test na državnoj maturi.

Naša je oklada bila svojevrsni poticaj Ivanu da se tijekom godine priprema i, eto vidite, uspjelo je. On je ispunio svoj dio, a ja svoj – kazao nam je profesor Lukanović.

Ovim je uspjehom zadovoljna i ravnateljica pločanske škole Ina Žderić.

Lalovac, Zima, Prskalo…

Tijekom svih godina koje su iza nas naši učenici i profesori sudjeluju na svim natjecanjima županijske, regionalne i državne razine. Znatno se ističe fizika i profesor savjetnik Martin Lukanović, koji sudjeluje na svim natjecanjima i manifestacijama, od Školskog laboratorija do “Feste od fizike“. Sjajnim rezultatom na državnoj razini mladi Ivan Miošić pokazao je da nije slučajno nositelj titule najdarovitijeg učenika po ocjeni Nastavničkog vijeća škole za školsku godinu 2014./2015. – kazala je Žderić, istaknuvši kako su svi učenici opće gimnazije, kojima je državna matura obvezna, uspješno položili ovogodišnju maturu i nitko nije upućen na jesenski rok.

Ravnateljica Žderić također je naglasila kako su za postignuća pločanskih učenika zaslužni i nastavnici iz Ploča, među kojima su četiri profesora mentora i deset profesora savjetnika.

Među zvučnim imenima koji su završili srednju školu u Pločama su Vera Zima, Niko Pavlović, Matija Vuica, Matija Prskalo, doktori znanosti, političari, a među njima je i aktualni ministar financija Boris Lalovac. Hoće li se popisu poznatih pridružiti Ivan Miošić, vrijeme će pokazati. Međutim, uspjeh na državnoj maturi Ivana je već lansirao u orbitu poznatih. O tome bruje svi hrvatski mediji.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Dani otvorenih podruma Vinski mjesec Osječko-baranjske županije

Objavljeno

na

Objavio

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija organiziraju tzv. vinski mjesec odnosno Dane otvorenih podruma i to u periodu od 12.06. do 11.07.2020. po principu – 4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma.

Naime kako je najveći broj događanja otkazan zbog  koronavirusa, nastala je ideja organizacije disperzirane manifestacije; koja je u skladu s mjerama Nacionalnog kriznog stožera.

Dane otvorenih podruma otvaramo s vinogorjem Baranja, a tamo se družimo od 12. do 14.06. Idući vikend (subota) planirajte otkrivanje vinogorja Feričanci – 20. 6. Vikend iza toga, 27. i 28.06. rezerviran je za vinogorje Erdut zbog obilježavanja Međunarodnog dana Dunava 29.06. Kušamo što nudi vinogorje Đakovo 3.- 4.07. u vrijeme obilježavanja Đakovačkih vezova. Vinski mjesec završava 11.07. s Večeri vina i umjetnosti u Osijeku, jednom od najpopularnijih događaja u Osijeku.

Baranja:12.-14.06. //Feričanci: 20. 06. // Erdut: 27. i 28.06. //Đakovo: 03. i 04.07. 

Osijek, Večer vina i umjetnosti: 11.07.

Uz otvorene podrume posjetitelji će moći naučiti nešto novo o vinu kroz organizirane Male škole vina u svakom vinogorju, uživati u koncertima, čitanju poezije te vođenim šetnjama kroz vinograde.

Vjerujemo kako je uživanje u vinu, vinskim podrumima i vinogradima najbolji društveni lijek nakon razdoblja restriktivnih mjera.

Dani otvorenih podruma prvi puta su organizirani prije 30 godina u Toskani, i svake godine od tada, u Italiji se zadnji vikend u svibnju nacionalno otvaraju vinski podrumi. Tome su se pridružile brojne vinske regije, a mi se pridružujemo s cijelim mjesecom vinskog hedonizma!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Kapsula SpaceX-a s dvojicom astronauta pristala na ISS

Objavljeno

na

Objavio

Kapsula Crew Dragon privatne tvrtke SpaceX-a u nedjelju je bez teškoća pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nekoliko minuta prije nego je bilo planirano, s dvojicom NASA-inih astronauta u njoj, što je iznimno važna etapa te povijesne misije.

Bob Behnken i Doug Hurley koji su u subotu u raketi Falcon 9 poletjeli s Floride, prvi su astronauti koji će na ISS, 400 km od Zemlje, doći letjelicom privatne kompanije.

Kapsula Crew Dragon pristala je na ISS u 16.16 sati po srednjoeuropskom vremenu. “Pristajanje potvrđeno”, objavili su kompanija Elona Muska i NASA.

Sada se u komori između Dragona i ISS-a mora smanjiti tlak prije nego se otvore vrata kapsule.

Nakon završetka svemirskih letova 2011. Amerikanci su na ISS letjeli ruskim raketama.

NASA je tvrtki SpaceX povjerila razvoj novog svemirskog taksija i ako se ta misija – koja može potrajati do kolovoza – pokaže sigurna, Amerikanci više neće ovisiti o Rusima kako bi letjeli u svemir.

SpaceX se dogovorio s NASA-om da će za tri milijarde dolara četvoricu astronauta šest puta prevesti na ISS i vratiti ih na Zemlju.

Ta je tehnološka kompanija u subotu s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država.

Uspješna misija ostvarenje je glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir “američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla”.

To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari