Pratite nas

Zanimljivosti

Najbolji mladi fizičar u Hrvata: Konobarim da zaradim za studij

Objavljeno

na

Što je teže – fizika ili filozofija? Ako pitamo maturanta Ivana Miošića iz Brista kod Ploča, koji je doslovno briljirao iz ovih predmeta na državnoj maturi, teško da ćemo dobiti odgovor jer je on u oba predmeta zauzeo prvo mjesto na državnoj razini. Naizgled obična srednjoškolska priča postaje još zanimljivija ako se zna da se Ivan kladio sa svojim profesorom Martinom Lukanovićem da će fiziku riješiti 100 posto na državnoj maturi.

[ad id=”68099″]

Zauzvrat, profesor mu je obećao da će, ako se to dogodi, biti u svim medijima i na televiziji. I dogodilo se i Ivan je postao medijska zvijezda. Već su ga prozvali mladim Einsteinom. Pronašli smo ga na plaži u Podaci. Ne kupa se, nego sezonski radi kao konobar zarađujući novac za studij i odlazak u Zagreb na jesen.

Izravni upis

Einsteinom ga zovu ne bez razloga, jer je ovaj 18-godišnjak na državnoj maturi sva tri obvezna predmeta, hrvatski jezik, engleski jezik i matematiku, položio s odličnim uspjehom. Matematiku gotovo bez greške. Na izbornim predmetima fizike i filozofije zauzeo je prvo mjesto u generaciji.

Detaljnije, iz fizike je čak imao stopostotnu riješenost zadataka, a iz filozofije 93 posto. Uspjeh o kojem mnogi maštaju, a ostvaruje se samo najboljima i najupornijima, upravo onakvima kakav je Ivan, koji je itekako zadovoljan postignutim rezultatima, a od sreće blistaju svi u pločanskoj Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića.

Iznimno sam zadovoljan svojim rezultatom, koji mogu zahvaliti upornosti, htijenju i kvalitetnom radu s profesorima. Ovim uspjehom ostvario sam pravo izravnog upisa na studij matematike na zagrebačkome PMF-u – kazao nam je Ivan.

Upravo mu je zagrebački PMF bio prvi izbor, a mi smo ga upitali hoće li diplomirati profesorski ili inženjerski smjer. Ivan nam je otkrio da će ipak na inženjerski smjer jer sebe ne vidi kao profesora matematike u razredu.

Ne bih bio profesor – zagonetno je dobacio. Više ga zanima znanstveni rad, možda i ostanak na fakultetu.

Uzbuđen sam zbog nastavka obrazovanja, jer imam želju proširiti svoje znanje i vidike u inozemstvu te, obogaćen iskustvom, i dalje postizati značajne rezultate – rekao je daroviti 18-godišnjak iz Brista, kojemu je mentor bio profesor Martin Lukanović. I za profesora Lukanovića ovo je svojevrsno iznenađenje. U svojoj je karijeri imao dobrih učenika, ali ni jedan nije imao 100 posto riješen test na državnoj maturi.

Naša je oklada bila svojevrsni poticaj Ivanu da se tijekom godine priprema i, eto vidite, uspjelo je. On je ispunio svoj dio, a ja svoj – kazao nam je profesor Lukanović.

Ovim je uspjehom zadovoljna i ravnateljica pločanske škole Ina Žderić.

Lalovac, Zima, Prskalo…

Tijekom svih godina koje su iza nas naši učenici i profesori sudjeluju na svim natjecanjima županijske, regionalne i državne razine. Znatno se ističe fizika i profesor savjetnik Martin Lukanović, koji sudjeluje na svim natjecanjima i manifestacijama, od Školskog laboratorija do “Feste od fizike“. Sjajnim rezultatom na državnoj razini mladi Ivan Miošić pokazao je da nije slučajno nositelj titule najdarovitijeg učenika po ocjeni Nastavničkog vijeća škole za školsku godinu 2014./2015. – kazala je Žderić, istaknuvši kako su svi učenici opće gimnazije, kojima je državna matura obvezna, uspješno položili ovogodišnju maturu i nitko nije upućen na jesenski rok.

Ravnateljica Žderić također je naglasila kako su za postignuća pločanskih učenika zaslužni i nastavnici iz Ploča, među kojima su četiri profesora mentora i deset profesora savjetnika.

Među zvučnim imenima koji su završili srednju školu u Pločama su Vera Zima, Niko Pavlović, Matija Vuica, Matija Prskalo, doktori znanosti, političari, a među njima je i aktualni ministar financija Boris Lalovac. Hoće li se popisu poznatih pridružiti Ivan Miošić, vrijeme će pokazati. Međutim, uspjeh na državnoj maturi Ivana je već lansirao u orbitu poznatih. O tome bruje svi hrvatski mediji.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Zanimljivosti

Slavni njemački vratar Manuel Neuer s lokalnom ekipom zapjevao Thompsonovu pjesmu (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Bayernov vratar Manuel Neuer godišnji odmor već godinama provodi u Hrvatskoj. Međutim, ove godine je posebno raspoložen.

Kako je strastveni ljubitelj bicikla tako je odvozio dionicu od Žrnovnice preko Sitnog, Dubrave, Gata, Omiša sve do Baške Vode, piše portal Dalmacija danas.

Jučer je boravio na plaži Priježba na otoku Šipanu, gdje se slikao s vaterpolskom kapicom s logom Bayerna i brojem 13 koju mu je dao naš proslavljeni vaterpolsko reprezentativac Nikša Dobud.

Neuer je i sa raspjevanom ekipom zapjevao pjesmu “Lijepa li si”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Zanimljivo otkriće splitskih studenata: Eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke

Objavljeno

na

Objavio

Radeći na projektu ‘Biokemija eteričnih ulja’ studenti studija diplomskog studija Biologije i kemije splitskog PMF-a, uočili su da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, zbog čega su dobili rektorovu nagradu.

-Cilj ovog projekta bio je istražiti utjecaj eteričnog ulja mediteranskog bilja na zdrave i karcinogene humane stanice. Istraživanjem je uočeno da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, što daje smjernice znanstvenicima za daljnja istraživanja. Iznimno sam sretan zbog ove nagrade te mi ona daje poticaj za suradnju na brojnim drugim projektima u budućnosti’, istaknuo je Marko Vučemilo u izjavi za portal Ferata.

Marku Vučemilu, dodijeljena je rektorova nagrada kao članu grupe studenata za uspjeh projekta ‘Biokemija eteričnih ulja’. Vučemilo je student 1. godine diplomskog studija Biologije i kemije nastavnički smjer. Zajedno s nekoliko kolega s PMF-a u akademskoj godini 2018/2019, započeo je suradnju sa studentima KTF-a na projektu pod nazivom Biokemija eteričnog ulja, za koju su dobili Posebnu Rektorovu nagradu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari