Pratite nas

Najbolji svijetski afrodizijaci

Objavljeno

na

Kamenice, avokado, čokolada, med, orasi… Svi znamo da postoje namirnice koje, kada ih pojedemo – bude strasti u nama. Afrodizijaci

Ono što je manje poznato je povijest tih namirnica, koja objašnjava kako su one uopće postale alat koji potiče strastvenost u nekima od nas.

10. Kamenice
Poznatom ljubavniku Casanovi svaki je dan navodno započinjao sa 50 kamenica kako bi ga pripremile za naporna poslijepodneva. Kamenice su bile nezaobilazne i na jednako poznatim rimskim orgijama, a rimski su ih liječnici čak navodili kao lijek za impotenciju. Dio razloga za njihovu povezanost s ljubavlju je njihov izgled, ali poveznica je i reproduktivni ciklus. Kamenice ispuštaju  mnoštvo reprodukcijskog materijaladirektno u more, što im omogućuje vanjsku oplodnju. Ali i prije nego što se znalo kako se kamenice reproduciraju, one su bile usko povezane s Afroditom, božica ljubavi i požude. Sve su školjke za nju bile svete životinje, a govorilo se da je rođena u školjci i da je biser njezin sveti kamen.

9. Avokado
avocado tree song (explore)Avokado je bio omiljeno voće Luja XIV. Plod ima kremastu, meku teksturu i proizvodi senzualan osjećaj kada ga jedete. Ali postoji još jedan, veći razlog, zbog kojeg se avokado ubraja u afrodizijake. Naime, ovo voće visi na stablima u paru, a tako neodoljivo podsjeća na određeni dio tijela, da su ga Azteci zvali „ahuacatl“, što je ujedno značilo i “testis”. Kada su Španjolci otkrili njihovu kulturu, avokado je već imao dobru reputaciju kao jedan od plodova ljubavi. Kada je voće plasirano na američko tržište, seljaci su za njega izabrali novo ime radi lakšeg izgovora, ali i da bi izbjegli neugodnu konotaciju. Alternativni naziv “alligator pear” nije bio puno privlačniji od „testicle“ pa je na kraju dobio ime “avokado”. Njegov status afrodizijaka – ostao je nepromijenjen.

 

8. Bademi
AlmondsPopularni poklončići za goste na vjenčanjima su mali paketi pralina od badema, ne samo to što su ukusni. Uvjerenje da su bademi afrodizijak datira još od antičke Grčke. Grčki su parovi blagoslovljeni bademima kako bi se osigurala plodna veza, a vjerovalo se da će djevojka ako stavi badem pod jastuk sanjati svog budućeg muža.
U Maroku se badem koristi se za „prijenos“ sreće mladenaca budućim generacijama.

 

 

 

 

 

7. Šipak
pomegranate 3

Datira još iz doba Afrodite, božice koja je afrodizijaku dala ime. Prema grčkoj legendi, upravo je Afrodita zasadila šipak na na otoku Kypros. Otvaranje šipka otkriva mnoštvo sjemena, a crvena je boja povezana s krvlju djevica – a ona opet s konzumacijom braka.

6. Žabe
Marina - Frogking IISvima je poznato da kemikalije koje izlučuju krastače izazivaju halucinacije, a neka tumačenja kažu da imaju i afrodizijska svojstva. Tradicionalna kineska medicina je iz tih toksina proizvela lijek koji smanjuje otekline, ali stimulira tijelo na način da produžava trajanje seksa. No, kada je nepravilno pripremljen – postaje smrtonosan.

5. Rog nosoroga
Living on the edgePočetkom 20. stoljeća, svjetska populacija nosoroga bila je oko pola milijuna. Do početka 21. stoljeća, taj broj je pao na par tisuća, a svakim se danom bliži potpunom istrebljenju. Krivolovci su dobrim dijelom potaknuti tvrdnjom da je rog nosoroga snažan afrodizijak.
Koristi se u kineskoj medicini za razne svrhe – rastjerivanje noćnih mora i zlih duhova, olakšavanje boli od artritisa, liječenje prehlade i groznice, pa čak i kao protuotrov za zmijske ugrize.

4. Čokolada
ChocholateČokolade dominiraju policama trgovina oko Valentinova, jer se snmatra da su njihova afrodizijska svojstva stvarna. Neka istraživanja sugeriraju da je količina tvari zbog koje bi se osjećali dobro toliko male, da to ustvari ne drži vodu. No, ipak činjenica je da je čokolada na vrhu svakog popisa afrodizijaka, možda zbog same poruke?

3 Salata – Anti – afrodizijak
Ako želite uspješnu noć u krevetu – držite usta podalje od salate. U drevnoj Grčkoj kada je supruga mužu poslužila salatu, bio je to jasan znak – većeras ništa od akcije. Postoje razne priče iz grčke mitologije vezane uz salatu, ali sve se svode na jedno – ili salata, ili seks!

2. Med i medica
HoneyEvo odakle naziv medeni mjesec – medica (medovača) je alkoholno piće od meda za koje se dugo mislilo da povećava libido. Potječe iz drevne Perzije, kada su parovi provodili 30 dana nakon vjenčanja pijući medicu svake večeri. Zvali su ga “mjesec meda”, a kasnije je preimenovan u medeni mjesec. Novija tumačenja kažu da nas med čini zaljubljivijima jer sadrži značajne količine vitamina B, proteina i dušikovih oksida koji pomažu reproduktivnom sustavu.

1. Češnjak
Možda vam se češnjak zbog jakog mirisa i ne čini kao idealan izbor, ali njegova je povijest kao afrodizijaka jako duga. U Talmudu piše da češnjak treba jesti petkom, jer je petak tradicionalno dan u kojem se ispunjavaju bračne dužnosti u krevetu. Češnjak ima nekoliko svojstava koji pomažu u seksualnim odnosima. Daje topli osjećaj cijelom tijelu, potiskuje glad, i (daleko najromantičnije) ubija parazite u tijelu. Neki spisi također kažu da pomaže kod ljubomornih ispada… Ha, čujte, možete probati, iako…

 

punkufer.hr

facebook komentari

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari