Pratite nas

Magazin

Najljepši glas Hrvatske je NINA KRALJIĆ!

Objavljeno

na

Nakon petnaest tjedana “zavezanih“ za male ekrane, ova subota je donijela pobjednika. Između četiri superfinalista, Marina, Nine, Jure i Matea, pobjedu je odnijela 22-godišnjakinja iz Lipovljana Nina Kraljić.

U uvodnom dijelu su Abbinu pjesmu “The Winner Takes It All“ otpjevali mentori zajedno sa svojim stručnim dijelom tima. Tako je u finalu zapjevalo 12 The Voice glazbenih pedagoga i trenera: Tihomir Preradović, Marina Đurović Čelić, Jacques Houdek, Tony Cetinski, Miro Buljan, Djordjija Palić, Indira Levak, Boris Đurđević, Marija Husar, Ivan Dečak, Aljoša Šerić i Maja Posavec. Mentori su s kandidatima dijelili svoje iskustvo i znanja te sa svima se emotivno povezali, tako da je krajnja faza showa svima pala još teže.

[mom_video type=”youtube” id=”SnRE8GbAWYk” width=”746″ height=”393″] [ad id=”68099″]

Mora se priznati da je bila dobra ideja produkcije da finalisti u zadnjoj emisiji izvedu pjesmu s kojom su se prijavili na show, ali ovog puta pod glazbenom palicom svojih mentora. Tako je Jure Brkljača, inače jedini preostali Dalmatinac, s malim drhtajem u glasu otpjevao Oliverov hit “Brod u boci“. Izvedbe Marina Jurića Čivre “Aint no sunshine“ se i danas sjećamo s obzirom na to da ju je ponovio dva puta zbog svoje nesigurnosti, ali ovoga puta je jednom bilo sasvim dovoljno i perfektno. Nina Kraljić je bila besprijekorna u pjesmi “Beneath Your Beautiful“ baš kao i na audiciji, a kod nje se u finalu najveća promjena vidi po pitanju scene i modnog stila. Mateo Resman je otpjevao “Bed Of Roses“ na ponos svoje “druge majke“ Indire Levak.

U drugom dijelu emisije su mentori pjevali sa svojim kandidatima. Prvi su se predstavili Tony i Jure s pjesmom “Ti, samo ti“, zatim Dečak i Marin s “Tango“, Jacques i Nina s “Euphoria“, a Indira i Mateo su otpjevali pjesmu simboličnog naziva “The best“.

Nakon dvije pjesme, prve s audicije i druge s mentorom, natjecanje je napustio dvadestogodišnji Zadranin Jure Brkljača, dok su se Mateo, Nina i Marin nastavili boriti za  tron otpjevavši još po jednu pjesmu.

Mladić koji nije vjerovao u svoj prolaz na audiciji, a kamo li da će dospjeti do finala je Marin Jurić Čivro koji je za svoju posljednju izvedbu u emisiji odabrao pjesmu “I dont want to be“ Gavina DeGrawa. Za Jacquesa je Nina kraljica glasa i emocije, a za završni trenutak je odabrala makedonsku narodnu pjesmu “Zajdi, Zajdi“. Sretnim i suznim očima se kao treći finalist predstavio preostali Mateo Resman s pjesmom “Zlatne godine“.

Za vrijeme glasovanja gledateljima su se obratili kandidati koji su nešto ranije napustili natjecanje, a osim što su ih pozdravili u prostoriji iza pozornice, najljepši pozdrav je bila pjesma “Oprosti“ koju su u nekoliko glasova originalno izveli na pozornici koju su nažalost napustili prije nego što su htjeli.

 U finalnoj emisiji, kao i u prošlotjednoj polufinalnoj, sve je ovisilo o telefonskim pozivima i SMS porukama publike. Trećeplasiran je bio Marin Jurić Čivro, dok je drugoplasiran Mateo Resman imao 114747 glasova, a pobjednica prvog The Voicea u Hrvatskoj, s 194 319 glasova, je Nina Kraljić.

[mom_video type=”youtube” id=”Dk0u1wMC11g” width=”746″ height=”393″]

Dalmacijanews.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

DIVA RADOJKA ŠVERKO IZUZETNA JE I RIJETKA POJAVA NA NAŠOJ GLAZBENOJ SCENI

Objavljeno

na

Objavio

Sinoć je na HTV- u (Prvi program, 20,00 sati) u emisiji “U svom filmu” ugošćena naša istinska glazbena diva, jedna od rijetkih umjetnica iz tog kruga za kojom se nikad nisu vukle afere, tračevi niti bilo kakvi “repovi” sukoba s kolegama iz branše ili “pikanterija” iz osobnog života (iako je na sceni već više od 50 godina), Radojka Šverko.

Dokaz je to da čovjek može ostati svoj koliko god se to ponekad činilo nemogućim i da samo od njegovog karaktera i stava ovisi hoće li pristati umočiti se u kaljužu ili će kroz život kročiti uzdignute glave ne odričući se svojih načela i uvjerenja.

Dama koja je bila i ostala uvijek ista – skromna i samozatajna, tiha i povučena – i nakon svih ovih godina i nastupa u najvećim svjetskim dvoranama, bezbrojnih priznanja i nagrada, pohvala i hvalospjeva, iskreno, jednostavnim riječima progovara o svome životu, profesionalnoj karijeri i pogledu na svijet. Podsjeća na neko vrijeme koje je (čini se) već iza nas i teško će se vratiti. Na vrijeme u kojemu su pravi glazbenici-umjetnici, gazili preko trnja do uspjeha i da bi nešto postigli u tom fahu, morali imati prije svega prirodnog dara i talenta.

Na vrijeme odricanja u kojemu je bilo više krvi, znoja, suza i razočaranja nego lovorika, ali su hrabri, sposobni i odlučni uspijevali. Ponosna i odlučna žena bogatog životnog i umjetničkog iskustva, podsjetila nas je onako “usput” i na neke vrijednosti koje ne rijetko zapostavljamo iako naš život čine potpunijim, plemenitijim i smislenijim.

Osim popularne glazbe, Radojka Šverko pjeva i duhovne, džez pjesme, operne arije. Jednako dobro na španjolskom kao i na hrvatskom jeziku. Glazbeni stručnjaci svrstavaju je među najsvestranije glazbene umjetnice posljednjih desetljeća u Hrvatskoj. No, i pored svega toga, nikad nije postigla međunarodnu karijeru i slavu kakvu je zaslužila. Vjerojatno je ovoj okolnosti doprinijela i njezina skromnost i otklon od svake želje za samo-promocijom i postizanjem uspjeha po svaku cijenu.
U isto je vrijeme nastojala biti majka, kućanica i sačuvati jedan dio svoga obiteljskog, intimnog života samo za sebe. Nikad nije pristala na to da sve podredi karijeri, jer i pored velike ljubavi za glazbu, osjećala je i znala da se život sastoji i od drugih vrijednosti i sitnih svakodnevnih radosti i zadovoljstava i da ga tek sve to u svojoj ukupnosti čini potpunim i vrijednim.

Njezina promišljanja o životu, stvarnosti i današnjem svijetu (moralnim i etičkim vrijednostima, tretmanu umjetnika, medijima i svemu drugome što nas okružuje i s čime se srećemo) prožeta su jednom filozofijom koja se mnogima danas (možda) čini zastarjelom, ali u suštini riječ je o duboko logičnom, razložnom i poštenom pristupu realnosti osobe s bogatim životnim iskustvom kojoj su vlastita načela uvijek bila sidro, spas od svih bura i oluja kroz koje je prolazila.
Prava je rijetkost da bilo koja javna osoba (pogotovu s naše estrade) tako otvoreno i izravno progovori o svome svjetonazoru, shvaćanjima obiteljskih vrijednosti, odgoju djece, ali i o fenomenu medijske manipulacije i drugim pošastima koje u stopu prate ovaj naš današnji “moderni” i “suvremeni” život, pa i estradu.
“Publika prihvaća ono što joj se nudi…ne samo u glazbi” – samo je jedna od misli što ih je s nama podijelila diva čarobnog glasa, hrvatski nacionalni ponos, umjetnica i dama kakve su kod nas prava rijetkost, velika i neponovljiva Radojka Šverko.

Nikad nije podlegla svjetlima reflektora i dopustila da joj novac, slava i menadžeri upravljaju životom. Išla je za svojom zvijezdom svjesno se lišavajući velikih honorara, naslovnih stranica tjednika i tabloida, bombastičnih TV intervjua, glamura i luksuza, vođena samo i isključivo ljubavlju prema ljudima i glazbi.
S jednakom strašću pjevala je u zagrebačkoj bolnici ‘Vrapče’, kazalištima, na humanitarnim koncertima, u televizijskim emisijama i diljem svijeta gdje je u velebnim i blistavim dvoranama na nastupima osvajala zapažene nagrade (Tokio, Los Angeles, Puerto Rico, Bratislava, Atena, Madrid, Caracas, Firenza, Seoul, Rio de Janeiro, Palma de Mallorca, Curacau itd., itd.)

Ali, uvijek se vraćala Domovini, svojoj Hrvatskoj (u kojoj se kako kaže “uvijek osjećala najbolje”).

Ostala je svoja, ali i naša. Jedna, jedina, neponovljiva. Kroz desetljeća javnih nastupa i milijune snimljenih nosača zvuka, preko čarobnog glasa i nezaboravnih, virtuoznih izvedbi, oplemenila je i naše vrijeme i naše živote.
Hvala joj!
Nadajmo se da ćemo još dugo uživati u njezinim izvedbama.

Izdvojite 55 minuta i pogledajte snimku emisije, nećete požaliti.

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Prije nego su ih ubili i bacili u Neretvu, partizani su večerali i družili se sa fratrima

Objavljeno

na

Objavio

Prije nego su ih ubili i bacili u Neretvu, partizani su večerali i družili sa fratrima. Čitao sam o tim i mnogim detaljima, ali sasvim druga dimenzija je slušati o tome fra Antu koji se zadnjih godina posvetio istraživanju sudbine ubijenih fratara. Po meni najbolji gost kojeg je Mario ugostio ikada u svojoj emisiji, komentirao je Slaven Raguž.

Biskupova knjiga o Stepincu i ovo što radi fra Ante je nemjerljivo bogata ostavština, koja bi morala postati nauk svima kako se živi i svjedoči vjera. Možda se tada i društvene vrijednosti i mjerila promijene.

Možda tada sa pozornice s predstavljanja biskupove knjige budu pozdravljani neki drugi ljudi, a ne oni koji bi ga, da ih je i sa sadašnjom pameti vratiti u Stepinčevo vrijeme, nevina osudili baš kao i njihovi ideološki predci.

Obvezno pogledati!

Gvardijan fra Danko Perutina: Jugokomunisti su pokušali zatrti franjevačku provinciju u Hercegovini

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari