Pratite nas

Zanimljivosti

Najljepši oldtimeri u Mostaru: Vožnja granicama bivše Habsburške monarhije

Objavljeno

na

U Mostar su stigli najljepši i najskuplji oldtimeri. Kolonu s natpisom K.u.K. teško je ne zamijetit – pogotovo na našim cestama.

oldtimerigrenzland8

Trideset automobila (čija se cijena na europskom tržištu rabljenih vozila kreće između 5.000 i 10,000.000 eura) je stiglo u organizaciji njemačkog kluba u kojem se okupljaju ljubitelji starih vozila koji su krenuli granicama bivše Habsburške monarhije.

Nažalost, loše vrijeme je donekle pokvarilo defile kolone, pa su vlasnici utočište našli u podzemnoj garaži, i otišli na počinak.

Nakon Mostara oldtimeri nastavljaju vožnju prema Splitu, a prije posjete grada na Neretvi oldtimeri su prošli kroz Sarajevo.

Edo Kapetanović koji je povodom 100. godišnjice početka prvog svjetskog rata napravio repliku automobila u kojem je ubijen Franz Ferdinand, za medije u Sarajevu je kazao kako su ovi predivni automobili izuzetne vrijednosti.

K.u.K. skraćeno od njem. Kaiserlich und Königlich ili u prijevodu na hrvatski ‘carski i kraljevski’ (c. i k.) povijesni je pojam koji se odnosi na Austro-Ugarsku (austro-ugarsku monarhiju) od 1867. do 1918. Sve javne institucije u Austro-Ugarskoj (austro-ugarskoj monarhiji) imale su ispred imena i prefiks k.u.k.

Galerija fotografija/bljesak.info

oldtimerigrenzland

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Najbolje snimke napravljene GoPro kamerom u 2017. (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

GoPro poznat je po svojim uzbudljivim snimkama visoke kvalitete. Ovo je kompilacija najboljih isječaka 2017. godine

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari