Pratite nas

Najmanje 80 BiH ‘građana’ u sirijskom ratu

Objavljeno

na

SARAJEVO – Sudjelovanje ‘državljana’ BiH u oružanim sukobima u inozemstvu od srijede je i službeno kazneno djelo kažnjivo do deset godina zatvora, pišu lokalni mediji.

bosanski-mudzahedini-okupirali-sirijuIzmjene zakona kojima se sankcionira sudjelovanje u sukobima u inozemstvu na strani vojnih, paravojnih ili parapolicijskih postrojbi stupile su na snagu nakon što su 17. lipnja na temelju odluka Zastupničkog i Doma naroda parlamenta objavljene u Službenom glasniku BiH.

Izravan povod za izmjene je činjenica da su deseci državljana BiH sudjelovali u borbama u Siriji u redovima ekstremnih islamističkih organizacija.

Prema podacima koje prenosi “Dnevni avaz”, registrirano je najmanje 80 građana u sirijskom ratu. Pretpostavlja se da ih je dvadesetak poginulo, dok se oko četrdeset vratilo u BiH.

Uz one koji se odluče ratovati u inozemstvu, zatvorske kazne do pet godina zatvora prijete i organzatorima odlazaka te onima koji novače i obučavaju dragovoljce.

Do četiri godine zatvora predviđene su za osobe koje javno ili kroz medije promoviraju odlazak na inozemna ratišta.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kapetan Dragan pušten iz zatvora i protjeran iz Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Iz lepoglavskog zatvora u subotu rano ujutro pušten je osuđenik za ratni zločin Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan koji je potom i protjeran iz Hrvatske.

Vasiljkovića su u Lepoglavi u ranim jutarnji satima preuzeli policajci koji su ga prebaciti do graničnog prijelaza Bajakovo gdje je oko 9,30 sati protjeran iz Hrvatske temeljem rješenja sa zabranom ulaska i boravka na području Europskog gospodarskog prostora u trajanju od 20 godina.

U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten nakon što je odslužio zatvorsku kaznu.

Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen je optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Budući da mu je izdržavanja kazne uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, kazna mu je istekla u ožujku ove godine. Ranije su mu u čak tri navrata odbijani zahtjevi za uvjetnim prijevremenim otpustom.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Emmanuel Macron: Europa ne smije biti sebična

Objavljeno

na

Objavio

Francuska je uz Italiju, a Europa ne smije biti sebična, istaknuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron u razgovoru za vodeće talijanske novine La Repubblicu, Corriere della Sera i La Stampu.

“Francuska je tu kako bi pomogla Italiji. Ono što me brine je bolest svakog čovjeka, a ako ne pokažemo solidarnost, Italija, Španjolska ili netko drugi bi mogao svojim europskim partnerima reći: gdje ste bili kad smo bili na frontu? Ne želim sebičnu i podijeljenu Europu,” naglasio je francuski predsjednik.

Italija, jedna od zemalja koja je virusom najteže pogođena, bila je kritična prema Francuskoj i Njemačkoj, nakon što su u početku odbijale dostaviti maske za lice i drugu opremu kao pomoć u rješavanju epidemije koronavirusa.

Rim se umjesto toga obratio za pomoć Kini koja je poslala zrakoplov pun maski i respiratora koji su nosili naljepnice “Forza Italia” s malim kineskim i talijanskim zastavama i tako ostavili snažan dojam na Talijane.

“Mnogo se priča o kineskoj ili ruskoj pomoći, ali zašto ne kažemo da su Francuska i Njemačka isporučile dva milijuna maski i desetke tisuća zaštitnih odijela u Italiju,” kazao je Macron.

“To nije dovoljno, ali ovo je samo početak i ne smijemo dopustiti da se zavadimo onim što kažu naši međunarodni partneri i konkurenti,” poručio je Macron dodavši: “Europa se mora osjećati ponosnom i jakom, jer jest. Ali moramo ići mnogo dalje. Zato branim proračunsku solidarnost u upravljanju ovom krizom i njezinim posljedicama”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari