Connect with us

Iz Svijeta

‘Najmoćnije’ putovnice na svijetu

Published

on

Putovnica zemlje koja je u dobrim diplomatskim odnosima s drugim zemljama snažno je oruđe jer svojim vlasnicima omogućava prelazak granica bez ikakvih problema.

Snaga putovnice određuje se po globalnoj mobilnosti i to na temelju broja zemalja koje se s pojedinom putovnicom može posjetiti bez vize.

Tvrtka za financijsko savjetovanje Arton Capital kreirala je indeks putovnica prema kojem su ”najmoćnije” američke i britanske putovnice. S njima možete ući u 147 zemalja bez vize, javlja The Washington Post.

Drugo mjesto dijele Francuska, Južna Koreja i Njemačka, s čijim putovnicama bez vize možete ući u 145 zemalja, a treće Italija i Švedska.

[ad id=”68099″]

Hrvatska s Čileom na indeksu putovnica dijeli 19. mjesto i s hrvatskom putovnicom bez vize možete ući u 124 zemlje.

Bosna i Hercegovina na indeksu putovnica nalazi se na 38. mjestu. Putovnica te zemlje bez vize omogućuje ulazak u 94 zemlje. Od putovnica susjednih zemalja, iza hrvatske prema indeksu putovnica je i srpska putovnica koja je zauzela 31. mjesto te se s njome bez vize može ući u 104 zemlje.

Najlošije kotiraju putovnice Južnog Sudana, Solomonskih otoka, Palestine, Svetog Tome i Principa te Mianmara – vlasnici ovih putovnica bez problema mogu samo u 28 zemalja svijeta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari